Hirdetés

Még nagyobb ugrás előtt áll az OTP – három kihagyhatatlan hír ma délelőtt

Eidenpenz József, 2019. augusztus 09., 11:35

A nemzetközi tőzsdei hangulat szomorkás, főleg az olasz kormányválság miatt. De a BUX szépen emelkedik, elsősorban az OTP szép meglepetést hozó jelentése nyomán. Még jobb, hogy az elemzők szerint az OTP a következő negyedévekben is tovább növelheti eredményét.

Tegnap gyönyörű, két százalék körüli emelkedéssel fejezték be a napot az amerikai tőzsdeindexek, aminek ma lehet, hogy meglesz a böjtje. Fél százalék körüli esést mutatnak ugyanis a határidős indexek, hasonlóan a nyugat-európai mutatókhoz. Kínában a CSI 300 index egy százalékkal esett reggelig.

A BUX index viszont 0,6 százalékos pluszban van fél tizenegy után kicsivel, főleg a jelentő OTP miatt. Ennek részvénye 2,2 százalékkal 12 600-ra ugrik, ötmilliárdos pár órás forgalma pedig máskor egy egész napra is sok lenne. A Telekom tegnapi szép emelkedésére viszont ma majdnem akkora esés következett.

Hirdetés

Viszonylag erős a forint, legalábbis az elmúlt pár héthez képest, 324,50 az euró.

További árfolyamok itt láthatók

1. Jókora meglepetés az OTP-nél

Az OTP részvénye amiatt ugrik, hogy a ma hajnali gyorsjelentését szép meglepetésnek tartják az elemzők. “Salvini rontott a hangulaton, de az OTP-t ez nem érdekli” – írta az Erste Befektetési reggeli hírlevele.

“Igen erős, 105 milliárd forintos, az elemzői várakozásokat 7, a tavalyi eredményt pedig 18 százalékkal meghaladó eredményt tett közzé, miközben a tőkearányos megtérülés 20 százalék fölött van (nulla kamatkörnyezetben!)” – írja a brókercég. Hozzáteszik, hogy az eredményt az akvizíciók is javítják.

De a kilátások még jobbak. “A két nagyobb akvizíció (Szerbia és Szlovénia) zárása folyamatban van. Ez azt sugallja, hogy a negyedik negyedévtől még nagyobb ugrás jön az OTP profitjában… az elkövetkező 1-3 évben a bank profitja nagy valószínűséggel dinamikusan tovább növekszik” – írták. Olcsónak nevezik a részvényt 9 körüli P/E -rátával, ami historikusan 10 körül szokott lenni.

Az Equilor Befeketési Zrt. Is úgy véli, hogy “az elkövetkező években a vásárolt leányok integrációja és a régió kedvező gazdasági környezete segítheti az OTP csoport további növekedését”.

A KBC Equitas “újabb kirobbanó negyedévről” írt hírlevelében. “Bőven felülmúlta a várakozásokat  gyorsjelentésében az OTP, a második negyedéves eredmény növekedéséhez szinte minden leánybank emelkedő profitja is hozzájárult a hazai teljesítmény mellett” – foglalták össze.

2. Vége az olasz kormánynak

Az olasz kormányválsággal magyarázza a Reuters hírügynökség, hogy ma a Milánói Tőzsde indexe két százalék feletti mínuszban van. Állítólag ez az aggodalom ragadhatott át Európa többi részére is, ahol a tegnapi szép nap után ma fél százalék körüli mínuszban járnak a vezető indexek. De az amerikai-kínai kereskedelmi háború elhúzódását is okolják ezért.

Az olasz kormánykoalíciót 14 hónap után megszűntnek nyilvánították. Várhatóan új választásokat kell majd tartani.

3. Csúnya Uber-gyorsjelentés

Tegnap este zárás után jelentett az Uber, amelynek eredményei csalódást keltettek. A Marketwatch szerint negyed év alatt ötmilliárd dollárra rúgott a vesztesége, ami miatt a zárás utáni elektronikus kereskedésben 12 százalékkal zuhant a részvény.

A nagy veszteség főleg a vártat meghaladó, 3,9 milliárd dolláros “részvénykompenzációból” fakad. Ez a májusi részvénykibocsátás kapcsán merült fel. Az elemzők a felénél is kisebb veszteséget és valamivel nagyobb bevételt vártak.

A Financial Times szerint az Uber egyre inkább erősít az “Amazon, DoorDash és Deliveroo” cégek által képviselt élelmiszer házhoz szállítási piacon. Az Uber Eats négymillió sofőrjét alkalmazza a kiszállításhoz. A szolgáltatás már évek óta létezik, de egyre nagyobb részt hasít ki az Uber tevékenységéből.

A konkurens Lyft gyorsjelentése nyomán emelkedett tegnap. A Marketwatch szerint a Lyft által korábban brutálisan lenyomott fuvardíjak korszakának lassan vége, az árverseny mérséklődik. Az Uber így végre valamelyest növelni tudta az egy utasra jutó bevételt.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

A Magyar Nemzeti Galéria évről évre megörvendezteti a látogatókat egy XX. századi kiemelkedő magyar festő életmű kiállításával. A Kihűlt világ című tárlat Farkas István munkásságát mutatja be. Számára a festés jóval több volt, mint önkifejezési forma. Pszichoterápia is, mely segített feldolgozni gyermekkori traumáit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?