Hirdetés

Még egy őrült nap a tőzsdéken – fordulat, vagy a medve tréfája?

Eidenpenz József, 2020. március 17., 18:26

A legpesszimistább forgatókönyvek szerint hosszú és elhúzódó recesszióra lehet számítani a koronavírus miatt, de vannak bizakodóak is az erőteljes kormányzati és jegybanki lépések következében. Ma az optimizmusnak sikerült felülkerekednie a tőzsdéken, de mások arra figyelmeztetnek, hogy a legnagyobb lejtők jókora átmeneti emelkedésekkel lehetnek megbolondítva.

(Fotó: 123fr.com)
(Fotó: 123fr.com)

A hétfői újabb hatalmas, 1987 óta nem látott vérengzés után kedden megnyugodni látszanak a kedélyek a tőzsdéken. Bár az sincs kizárva, hogy csak az eddigi “egy nap fel, egy nap le” minta ismétlődik. A nyugat-európai indexek a nap végére 2-4 százalék közötti mértékű pluszban búcsúztak. Spanyolországban 6,5 százalék ez az érték, persze itt a járványhelyzet miatt a korábbi zuhanás is nagy volt.

Az USA-ban az S&P 500 és a Nasdaq Composite indexek négy százalék feletti, a Dow Jones Ipari három százalékos pluszban van kevéssel hat előtt. A viszonylagos optimizmus egyik oka, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb lépésekkel javítja a bankok és vállalatok helyzetét.

Hirdetés

Ugyanakkor a járványhírek nem túl jók, senki sem tudja, mikor lesz ennek vége. A legfőbb aggodalom, hogy a járvány elhúzódása hosszú és nagyon mély recessziót okoz majd, csődhullámmal egyes ágazatokban (turizmus, repülés, szórakoztatóipar, vendéglátás). Rossz hír, hogy az amerikai fogyasztás már a vírus elterjedése előtt, februárban is visszaesőben volt.

Repkednek a százmilliárdos segélyek

Ezúttal kivételesen még Donald Trump elnök is pesszimistán nyilatkozott, azt mondta, őszig is elhúzódhat a járvány. Sokan attól tartanak, hogy a koronavírus  nagyobb léket üt a világgazdaság hajóján, mint a pénzügyi válság 2008-2009-ben.

Ugyanakkor a jegybankok és a kormányok mintha tanultak volna a múltból, és viszonylag gyorsan, határozottan, nagy összegű mentőcsomagokat tolnának a gazdaságba. Donald Trump elnök például 850 milliárd dolláros gazdaságsegítő csomagot ígért be, amelynek mérete még a 2008-as összegeket is meghaladhatja. (Újabb hírek szerint ez már az 1000 milliárdot is elérheti.)

Zuhant a Telekom

Adózási könnyítéseket és a munkanélküli segély növelését is tervezik. A Fed is elővehet és újra alkalmazhat egy régi eszközt, lehetővé téve a vállalatoknak “commercial paper”-ek (rövid lejáratú, váltószerű likviditás-javító vállalati értékpapírok) kibocsátását. Mindezek az intézkedések és ígéretek stabilizálhatták az amerikai részvénypiacot, miután a Fed vasárnapi rendkívüli kamatemelésével kudarcot vallott.

Budapesten a BUX index 2,4 százalékos eséssel végzett, a négy nagy cégünk különböző mértékben esett. Az OTP 3,8 százalékkal 9800 forint közelébe, a Mol 1,7, a Richter egy százalékkal ért kevesebbet. A Telekomra rájárt a rúd, 5,4 százalékkal zuhant, a hírek szerint az április 8-án esedékes közgyűlését elhalasztja a vírus miatt. Bár lehet, hogy a többi tőzsdei cég nagy része is így tesz majd.

OTP-t vesznek az OTP-sek

Az OTP közgyűlését mindenesetre ma összehívták április 17-re, de teletűzdelték a meghívót különböző figyelmeztetésekkel, amelyek szerint ez változhat. Például ha a törvényi előírások, tilalmak is változnak. A bank egyébként folyamatosan, naponta veszi saját részvényeit, és pénteken Csányi Sándor egyik érdekeltsége is vett a papírokból.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Közel három százalékkal drágult az Opus, bár a korábbi esések miatt ettől még nem feltétlenül túl boldogok a befektetői. A forint új mélypontra süllyedt, nem is kicsit gyengült, 348,925 volt az euró új csúcsa. (Az Investing.com szerint, más rendszerek 348,49-et vagy 349,10-et írnak.) A kora esti árfolyam 347,60.

Euró/forint (Tradingview.com)
Euró/forint (Tradingview.com)

Bikacsapda, medevetréfa

Sokan felhívják a figyelmet a sajtóban azon befektetők kedvéért, akik nem éltek még át hasonló tőzsdei összeomlást, hogy azokban igen nagy átmeneti emelkedések is előfordulnak. A medvepiaci felpattanások néha hetekig, hónapokig is eltarthatnak és igen nagyok lehetnek, de utána újabb, még nagyobb zuhanás következik. Például a Lehman-válságban is volt ilyen, a két mélypont, 2008 október vége és 2009 márciusa között nagy emelkedést lehetett megfigyelni.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?