Hirdetés

Meddig mehet még az arany? Meghökkentő számok repkednek

Eidenpenz József, 2019. augusztus 14., 06:06

Az arany már sokat drágult az idén, de a jegybankok kamatpolitikája, aranyvásárlásai miatt, a devizák leértékelődése közepette lehet, hogy még csak egy út kezdetén vagyunk. Új tényező is felmerült nemrég. Van egy olyan árupiaci termék is, amely a 2016-os nagy gödör aljához hasonló árfolyamon forog.

A részvénypiacokon is ritka mostanában az uborkaszezon, az árupiacokon azonban végképp mindig történik valami érdekes. Talán azért is, mert ahányféle termék, annyiféle tényező befolyásolja az árfolyamát.

Még az arany és az ezüst sem egyforma, sőt nagyon is különböző tud lenni. Az arany az utóbbi hetekben több mint hat éves csúcsokon van, tegnap is úgy tűnt, hogy tovább menetel, unciánként 1500 dollár feletti szinen. (Azután egy jó hír a kereskedelmi háborúról megállította.)

Hirdetés

Az aranyra jó hatással szokott lenni a gyenge dollár, a tőkepiaci turbulenciák, politikai bizonytalanságok, recessziós félelmek. Jót tesz neki a magas infláció és az alacsony kamatszint, de a legjobb valószínűleg a kettő eredője, a negatív vagy legalábbis nagyon alacsony reálkamat. Ez utóbbi pedig a világ egy jelentős részében, mint Európa vagy Japán, jelenleg adott.

Mitől fényesebb most az arany?

Az utóbbi években is előfordultak kisebb-nagyobb tőkepiaci ijedelmek, áringadozások, a kamatok is régen alacsonyak, az arany mégsem mozdult meg ennyire. Ráadásul most a dollár viszonylag erős, ami vissza is foghatja. A részvény– és kötvényárak azonban tartósan nagyon magasak, ez lehet, hogy egyre többek figyelmét az árupiacok felé tereli.

Arany és ezüst (Grafikon: Stockcharts.com)
Arany és ezüst (Grafikon: Stockcharts.com)

Az sem újdonság, hogy a világ számos jegybankja vásárolja rendszeresen az aranyat, de a mérték most magas. Az utóbbi pár hónapban a kamatvárakozások sokat csökkentek, a jegybankokból alacsonyabb kamatokat várnak, mint tavaly.

4-5 ezer dolláros arany?

Az arany ára az USA monetáris bázisával – a forgalomban levő dollár mennyiségével – is összefüggést mutat. Ez a bázis pedig várhatóan tovább fog emelkedni a következő években – írja a SeekingAlpha. A cikk emiatt, a történelmi tapasztalatok alapján a 4-5 ezer dolláros aranyárat sem tartja elképzelhetetlennek néhány év múlva.

Nemrég a jüan leértékelésével mintha új front nyílt volna a kereskedelmi háborúban, és új jelenség tűnt fel. Elkezdtek devizaháborúról, versengő leértékelésről beszélni. Ha valami, ez egész biztosan szintén jót tesz az arany árfolyamának.

Cukor és kávé (Grafikon: Stockcharts.com)
Cukor és kávé (Grafikon: Stockcharts.com)

Az ezüst életjelei

A nemesfémek részben ipari célra is használatosak, de különböző mértékben. Az ezüst ipari felhasználása szélesebb, mint az aranyé. Az árfolyamuk is nagyon el tud válni egymástól, máskor meg közelít .Az utóbbi időben inkább szétváltak, az ezüst erősen lemaradt. De az utóbbi hetekben az is életjeleket mutat, átlépve a 17 dollárt.

Megrekedt a platina

A palládium inkább a benzines, a platina inkább a dízelüzemű autók katalizátoraiban használatos. Nem véletlen, hogy az előbbi megtöbbszörözte árfolyamát, az utóbbi viszont alig mozgott az utóbbi években. Még éves csúcsra sem tudott jutni a platina az utóbbi időben. Követi vajon az aranyat és az ezüstöt? Sokan várnak erre, de nem következett még be.

Palládium és platina (Grafikon: Stockcharts.com)
Palládium és platina (Grafikon: Stockcharts.com)

Az olaj lényegében sávozik, már három-négy éve. Amikor olcsóvá kezed válni, az OPEC mindig közbelép, vagy verbálisan, vagy tettekkel, kitermelés-korlátozásokkal. De úgy tűnik, túl magasra sem képes menni, mert akkor meg egyes szereplők növelik a termelést.

Olcsó a földgáz

Ha valaki megunta az olajat, még egy csomó érdekes feldolgozott termékkel is kereskedhet. Ezeket más tényezők is befolyásolják, mint a finomítói kapacitások, környezetvédelmi előírások, export-import. (Benzin, dízelolaj, fűtőolaj.)

Kőolaj (WTI) és benzin (Grafikon: Stockcharts.com)
Kőolaj (WTI) és benzin (Grafikon: Stockcharts.com)

Aminek ára most meglehetősen alacsony, az az amerikai földgáz. Ezt az olaj melléktermékeként is nyerik, sok van belőle, kiszorította a szén nagy részét is. Az elektromosáram-termelés nagy része az USA-ban már ezen alapul. A fűtési szezonban rendszerint megdrágul, nyaranta viszont olcsóbb.

Bár a légkondicionálók energiaigénye miatt ez a szezonalitás időnként változik, felborulhat. A nagy meleg miatt néha jobban kiürülnek a gáztározók az Államokban.

2016-os mélypontok környékén

Amint a grafikonon látszik, a gáz tőzsdei ára nagyokat tud ugrálni, talán nagyobbat is, mint a kőolaj. Most majdnem olyan alacsonyan van, mint 2016 elejének emlékezetes minipánikja idején. Akkor szúrt le az olaj ára 30 dollár alá, a gáz a mostani két dollár alatt is járt. Volt egy kisebb pánik a részvénypiacokon is, az arany viszont jól teljesített azokban a hónapokban.

Amerikai földgáz (Grafikon: Stockcharts.com)
Amerikai földgáz (Grafikon: Stockcharts.com)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

A Magyar Nemzeti Galéria évről évre megörvendezteti a látogatókat egy XX. századi kiemelkedő magyar festő életmű kiállításával. A Kihűlt világ című tárlat Farkas István munkásságát mutatja be. Számára a festés jóval több volt, mint önkifejezési forma. Pszichoterápia is, mely segített feldolgozni gyermekkori traumáit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?