Hirdetés
Hirdetés

Meddig gyengülhet még a forint? A brókerek megmondják

2019. július 11., 06:06

Átlépte a 325, majd a 326 forintos szintet is az euró árfolyama. Rövidebb távon valahol 327,5 körül lehet egy megálló az euró emelkedésében, de jelentős fordulatra, komolyabb forinterősödésre nem számítanak az elemzők.

Ma 326,30 is volt az euró árfolyama, ami május vége óta nem látott érték. Míg márciusban rövid időre 312,60-ra is lesüllyedt az árfolyam, most újra inkább gyengülő pályán van. Az utóbbi egy év nagyobb részét 320 felett töltötte az euró.

Az Equilor Befektetési hírlevele szerint az EUR/HUF trendje semleges, a volatilitása (az árfolyam ingadozása) közepes. “Újabb lendületet vett a forint gyengülése, hamarosan elérhető lehet a 327,50-nél húzódó, fontos ellenállási szint, ahol megtorpanhat a mozgás, és némi korrekció indulhat. Ezt követően sem számítunk azonban érdemi fordulatra, a 324-325-ös tartományban újabb euróvételi lehetőség adódhat” – írták délelőtt.

Hirdetés

Az Erste Befektetési is hasonló helyen várja az árfolyam megállását. “Újabb gyengülési hullám bontakozott ki a forint háza táján, 322 forint közeléből indulva egy hét alatt 326 forint közelébe emelkedett az EUR/HUF kurzus. A technikai kép alapján ezzel nincs még vége az emelkedésnek, ugyanis 327,6 forintig nyitva az út” – írták.

Powell beszélt

Tovább hasít felfelé az EUR/HUF kurzus, miután tegnap áttörte a 325 forintos technikai szintet – írja a brókercég. “Ezzel megnyílt az út a 327,6 forintos ellenállásig, ha ez elesne, akkor a 330-at célozhatná meg az árfolyam” – kommentálták.

Jerome Powell kongresszusi meghallgatásától azt várták, hogy “amennyiben a Fed elnöke célzást tesz arra, hogy a következő ülésen támogatna egy esetleges kamatcsökkentést, az gyengítheti a dollárt, míg ha ez elmarad, az további dollárerősödéssel járhat”. Powell végül “galamblelkű” volt, és megtette a várt utalást, erről itt írtunk. Ez emelkedést okozott az amerikai részvénypiacon, de Európában nem.

Nem segített az inflációs adat

A KBC Equitas azt emelte ki reggel, hogy kedden inflációs adat érkezett, “3,4 százalékos lett a júniusi infláció Magyarországon, ami a vártnál minimálisan gyengébb lett, csökkent tehát az inflációs nyomás a májusi 3,9 százalék után. A forint ezzel együtt nem kapott erőre, a reggeli 325 alatti szintekről enyhén ugyan, de 325 fölé gyengült az euróval szemben, ma reggel pedig már 326 közelében jár” – írták.

Amin a grafikonon látható, az euró/forint (zöld vonal) mostanában az euró/zloty árfolyamával eléggé együtt mozgott. Jóval kisebb a hasonlóság a román lejjel vagy a cseh koronával. Néha a török lírához is szokták hasonlítani, de az a magas infláció miatt rohamosan leértékelődik.

Gyengülésre ítélve?

Alapkezelők, pénzügyi elemzők körében eléggé gyakori az a nézet, hogy az MNB laza monetáris politikája – az alacsony kamatszint – miatt a forint lassú leértékelődésre van ítélve. Mások szerint viszont a lakossági állampapírok megemelt kamata, az új “szuperállampapír” viszont már egyfajta monetáris szigorítást jelent. Csak nem a jegybank hajtotta végre, hanem az Államadósság-kezelő Központ.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A Főtáv vezérigazgatója a választások előtt ütött nyélbe egy kétmilliárdos üzletet

A Főtáv vezérigazgatója a választások előtt ütött nyélbe egy kétmilliárdos üzletet

Közvetlenül az önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló kétmilliárdos létesítményüzemeltetési szerződést a Főtáv, amelynek vezérigazgatóját hétfőn menesztette Karácsony Gergely főpolgármester. 

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?