Hirdetés

NER-es kapcsolatra lőttek ki az Est Media-részvények

Csabai Károly, 2019. december 09., 19:30

Méghozzá annak hatására, hogy a cég hétfőn indikatív vételi szándéknyilatkozatot tett a biztonságtechnológiai és kriminalisztikai megoldásokkal foglalkozó Communication Technologies Kft. 51 százalékos üzletrészének megvásárlására, amelynek tulajdonosai az ajánlatot elfogadták.

A Communication Technologies Kft. a 2019-es évet várhatóan 4,5 milliárd forintos árbevétellel és 1 milliárd forintos adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménnyel (ebitda) zárja – jelzi előre az Est Media Nyrt. lapunkhoz is eljuttatott közleménye. Az már az Opten céginformációs rendszer adataiból derül ki, hogy a tőzsdei cég által kiszemelt partner a 2018-as évet még 1 milliárddal alacsonyabb forgalmat ért el, adózás előtti eredménye pedig 135 millió volt. Ez is nagy ugrás, de igazán az az érdekes, hogy a 2017-es árbevétele még 150 millió volt, míg adózás előtti eredménye közel 21 millió.

A 2002 decemberében alapított cégnek jelenleg három tulajdonosa van: Neuman Péter, Hetényi László és Tasnádi László. Közülük Tasnádi a legismertebb, ő az Orbán-kormány volt rendészeti államtitkára, az adóhivatal korábbi bűnügyi igazgatója, s a HVG szerint a mai napig Pintér Sándor belügyminiszter bizalmi embere. A hetilap arra is rámutatott, hogy a NER azért kattant rá az IT-cégre, mert jövőre több százmilliárd forint értékű informatikai pályázatot írnak majd ki, amit vélhetően ezen a részvénytársaságon keresztül is szeretnének besöpörni.

Hirdetés

S ha ehhez hozzátesszük, hogy az Est Mediaban az elmúlt hetekben ugyancsak NER-közeli személyek, Barna Zsolt, az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettese és az egykoron Mészáros Lőrinc cégeiben fontos tisztségeket betöltött jogi és közbeszerzési szakember, Antal Kadosa Adorján két lépésben, együttesen 20 százalékos részesedést szerzett a tőzsdei cégben, akkor úgy tűnik, a Mészárostól már ugyancsak eltávolodni látszódó Jászai Gellért befolyása alatt lévő 4iG mellett az Est Media bőrébe napokon belül bebújó Delta Systems Kft. uralhatja a hazai informatikai piacot.

Hivatalosan az Est Media azzal indokolta a mostani tranzakciót, hogy – mint az a tőzsdei cég lapunknak is eljuttatott közleményében szerepel – "vezetése jelentős szinergiákat lát a Delta Systems Kft. infrastruktúra-építési és üzemeltetési képességei, valamint a Communication Technologies speciális, többek között a büntetés-végrehajtáshoz kötődő informatikai megoldásai között". Hozzátéve: a Communication Technologies Kft. teljes körű átvilágítását követően, annak eredményére is figyelemmel döntenek majd a közeljövőben a kötelező vételi ajánlat megtételéről.

A kisebbségbe szoruló tulajdonosi háttér ismeretében korántsem meglepő, hogy a Communication Technologies Kft. legnagyobb megrendelői az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP), amelyeket a Tasnádi-féle cég több éves szerződések keretében szolgál ki.

„Az Est Media vezetősége folyamatosan keresi azokat az akvizíciós, cégfelvásárlási lehetőségeket, amelyek illeszkednek a társaság az informatikában megtalált jövőképébe, mind innovativitásuknál, mind méretüknél, mind profitabilitásuknál fogva. A Communication Technologies akvizíciója egy újabb mérföldkő lehet a vállalat dinamikus növekedési elképzeléseinek építésében” – mondta a felvásárlás kapcsán Papp István, az Est Media Nyrt. igazgatóságának elnöke.

A közlemény még azt is tartalmazza, hogy a Communication Technologies speciális megoldásai, valamint a Delta Systems Kft.  infrastruktúraépítési és üzemeltetési képességei között jelentős szinergiák vannak. A vállalat nemzetközi biztonságtechnológiai nagyvállalatok megoldásai, többek között egy piacvezető elektronikus nyomkövetési rendszer forgalmazásával, valamint kapcsolódó tanácsadási és üzemeltetési szolgáltatásokkal foglalkozik. A nyomkövető rendszert a hazai büntetés-végrehajtási intézmények is egyre szélesebb körben alkalmazzák az elítéltek felügyeletére, de a tervek között szerepel egy regionális szolgáltató-, illetve fejlesztőközpont kialakítása is, nemzetközi partnercégek bevonásával, amely az egyre bővülő kelet-közép-európai piac ellátásában játszana vezető szerepet.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?