Hirdetés

Kevésbé galamblelkű az MNB, történelmi mélyben a dollárhozam

Eidenpenz József, 2020. február 25., 18:49

Ma is rossz a hangulat a tőzsdéken, a pozitív amerikai nyitás hamar negatívba fordult. Európában kettő, az USA-ban egy százalék körüli az esés, Budapesten még több. A forint gyengült, az MNB közleményben változásokat látnak az elemzők.

Ezúttal sem változott az MNB alapkamata. A jegybank elismerte hogy szándékosan és tudatosan csökkentették mostanában a swap állományt, hogy megnehezítsék a forint elleni spekulációt. A forint kis mértékben gyengült, az euró ára 338,5 körüli.

A Budapesti Értéktőzsde indexe 2,9 százalékkal esett, pont ennyivel süllyedt az OTP is. A Mol 2,4 százalékkal süllyedt, a Richter négy százalékkal került lejjebb. Az Opus még nagyobb mértékben, 7,4 százalékkal zuhant.

Hirdetés

A hétfői csúnya zuhanások után kedden sem sokkal jobb a helyzet a nemzetközi tőzsdéken. Az európai Stoxx 600 index 1,8 százalékkal esett, ekörül járt a legtöbb nyugat-európai nemzeti mutató is. Az amerikai indexek -1 százalék körül ingadoznak. A menekülőeszközök közül a kötvények hozama csökken, tehát erős a kereslet irántuk. Az arany és az ezüst viszont mínuszban van. Csúnyán néz ki az olaj, amely újabb másfél százalékkal esett, így a WTI 50,6, a Brent 54,9 dollár.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Magasan áll a félelem indexe

Az amerikai piacok eredetileg szerény pluszban nyitottak, de elkedvetlenedtek a befektetők a vírussal kapcsolatos hírektől. Ázsia nagy részében is meredeken lefelé tartottak az indexek. A bizonytalanság és félelem abból is látszik, hogy a VIX amerikai volatilitás-index és európai párja, a VStoxx húsz százalék fölött jár.

Európában nagyot esett az EasyJet, a Commerzbank és a Raiffeisen Bank, vagy a BNP Paribas pénzintézetek részvénye. Alig néhány értékpapír tudott emelkedni. Az Egyesült Államokban is főleg a légitársaságok, egyes, főleg Ázsiához erősen kötődő technológiai cégek részvényeit adják leginkább. De néhány fogyasztással, pénzforgalommal kapcsolatos részvény is csúnyán esik, mint a Mastercard, az American Express vagy a Macy’s.

Itt az új rekord

A 10 éves amerikai államkötvények hozama ma 1,322 is volt. Ezzel  egyetlen bázispont híján elérte a 2016 júliusában regisztrált történelmi mélypontot 1,321-en (az Investing.com adatai szerint). A Marketwatch viszont azt írja, ez már új rekord. Ennek legfőbb oka a koronavírustól való félelem, de közrejátszhatnak más, hosszabb távú tendenciák is. Ilyen a lassuló gazdasági növekedés, a gyenge infláció és az, hogy világszerte csak kevés biztonságos befektetés kapható.

Kevésbé galamb az MNB?

A jegybanki közleményben az Equilor Befektetési Zrt. szerint fontos kiegészítést olvashattunk, amire korábban Nagy Márton alelnök is utalt.  “A Monetáris Tanács legközelebb a márciusi Inflációs jelentés keretében fogja átfogóan értékelni a makrogazdasági folyamatokat, amelyre alapozva meghatározza, hogy milyen mértékű lépésre van szükség az inflációs cél elérése érdekében.” “A Monetáris Tanács kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni.”

“Változott tehát a közlemény hangvétele, míg a januári inkább galamb-hangvételűnek volt mondható, most ismét semleges álláspontra helyezkedett a jegybank az inflációval kapcsolatban” – írta a brókercég. Felhívták rá a figyelmet, hogy a koronavírus terjedése tovább fokozhatja a reálgazdasági és pénzpiaci bizonytalanságokat. A globális növekedési kilátások romlását és a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödését okozhatja.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?