Hirdetés

Két hitelminősítő is dönt Magyarországról

Csabai Károly, 2019. augusztus 16., 11:55

Kétségtelenül ez a mai befektetői menü fő fogása, annak ellenére, hogy sem a Standard&Poor’s-tól, sem a Fitch Ratingstől nem várható, hogy változtat a besoroláson. Biztosat azonban csak késő este lehet megtudni erről. Addig is a világgazdasági lassulással kapcsolatos félelmek, valamint a kereskedelmi háborúval kapcsolatos fejlemények foglalkoztathatják a befektetőket, miután Kína csütörtökön belengette, hogy nem hagyja szó nélkül termékei újabb amerikai megvámolását.

S&P
S&P

Mozgalmas napon vannak túl a pénz- és tőkepiacok. Az alaphangulatot Donald Trump menetrendszerű Twitter-bejegyzése adta meg, amelyben az amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy a megállapodáshoz a hongkongi válság humánus megoldása szükséges. Ezt a kínaiak a belügyeikbe való beavatkozásként értékelték, amire pirosba borultak a tőzsdeindexek. Később azonban a kínai kormányszóvivő sajtótájékoztatóján azt mondta, továbbra is pozitívan állnak a tárgyalásokhoz, s a két ország első embere személyesen is egyeztet telefonon, amire a részvények erősödni kezdtek, s a pénteki napot is a pozitív tartományban nyitották. Az olaj ára is emelkedőben volt, míg az arany az utóbbi napok szárnyalását követően kicsit megpihent. A forint az euróval szemben a 325-ös szint körül tanyázott. Lássuk, mi mozgathatja a piacokat a hét utolsó napján.

1. Kevesebben osztják Trump véleményét

Hirdetés

Mármint atekintetben, hogy ki a felelős az Egyesült Államok gazdaságának lassulásáért. Az elnök szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, mert korábban kamatot emelt, ám véleményét a CNBC szerint a Fehér Házban mindössze Peter Navarro gazdasági tanácsadó osztja. Más kérdés, hogy a Fed eddig sem zavartatta magát, így, ha a július végit követően majd ismét kamatot csökkent, azt valószínűleg a saját helyzetértékelése alapján és nem Trump nyomására fogja megtenni.

2. Csalással vádolt GE

A Bernard Madoff leleplezésében nagy szerepet játszó Harry Markopolos a cég pénzügyi helyzetének és könyvelésének elemzése alapján azt állította vaskos, 175 oldalas tanulmányában, hogy az amerikai társaság 38 milliárd dolláros pénzügyi csalást követett el. Szerinte a GE súlyos pénzügyi problémákkal küzd és jelentősen emelnie kellene a biztonsági tartalékait. E vádra 13 százalékkal esett a cég részvényeinek árfolyama. Annak ellenére, hogy kiderült, az elemzést szerkesztő Forensic Decision nevű társaság olyan intézménytől kap kompenzációt, amely a GE-részvények árfolyamának csökkenéséből profitál. A GE vezérigazgatója is piaci manipulációnak nevezte a vádakat, amelyek szerinte alaptalanok. Mindenesetre kihasználta az árfolyam zuhanását, 2 millió dollár értékben vásárolt az általa irányított vállalat részvényeiből.

3. Német bankbajok

A Stoxx Europe bankindexe 45 százalékot veszített értékéből az elmúlt tíz évben, miközben az amerikai KBE banki ETF 86 százalékot emelkedett. Ezt az eltérést a Citi elemzése szerint az váltotta ki, hogy az európai bankrendszer még mindig nem tudott teljesen kilábalni a pénzügyi válság okozta negatív helyzetből. Leginkább a német bankrendszer, ezt tartja az elemzés az egyik leggyengébb láncszemnek Európában, mivel a strukturális gyengeségek és a gazdasági folyamatok a germán pénzintézeteket teszik a leginkább sebezhetővé. Emiatt a következő években nem várható tőlük 2-3 százalékosnál magasabb tőkearányos hozam, szemben az olasz, a spanyol, a francia és a skandináv bankokkal, amelyek már korábban megkezdték a strukturális átalakításokat, leépítéseket, mérlegtisztításokat. Az elemzésre a Deutsche Bank részvényei mélypontjukra zuhantak, miután a befektetők szkeptikusak a jelentős leépítésekkel megkezdett átalakítás eredményét illetően.

4. Hitelminősítői döntések

A három nagy hitelminősítőből ma este kettő is – a brit Fitch Ratings és az amerikai Standard&Poor's – is felülvizsgálja Magyarország hosszú lejáratú adósbesorolását. Az Equilor Befektetési Zrt. azonban nem vár változtatást. Mondván, bár azóta, hogy az S&P február 15-én, a Fitch Ratings február 22-én Magyarországot BBB osztályzatra minősítette fel, stabil kilátással, tovább javultak a hazai gazdaság fundamentumai, ilyen rövid időn belül csak különleges esetekben lépnek több alkalommal a hitelminősítők. A harmadik nagy hitelminősítő, az amerikai Moody’s Investor Service október 25-én tart felülvizsgálatot, és az Equilor szerint jó eséllyel felminősítés következhet. A Moody’s 016 novembere óta Baa3 besorolást tart érvényben, stabil kilátással, ami egy fokozattal alacsonyabb, mint a Fitch és az S&P besorolása. A jelenlegi CDS-felárak alapján egyébként a hitelminősítők kismértékben el vannak maradva a piaci árazástól Magyarország hitelbesorolását illetően.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

A Magyar Nemzeti Galéria évről évre megörvendezteti a látogatókat egy XX. századi kiemelkedő magyar festő életmű kiállításával. A Kihűlt világ című tárlat Farkas István munkásságát mutatja be. Számára a festés jóval több volt, mint önkifejezési forma. Pszichoterápia is, mely segített feldolgozni gyermekkori traumáit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?