Hirdetés

Két forinttal drágult az euró, a Teslát is túl lehet szárnyalni

2020. február 19., 19:01

Csúcsot döntögetnek az amerikai tőzsdék, az európai társaik is közel járnak hozzá, és a BUX is nagyon megközelítette a január eleji rekordot. A forint viszont erősen gyengült, 337 az euró. A Tesla ma is hét százalékkal drágult, de a kisbefektetők másik üdvöskéje túlszárnyalta. Szárnyakkal és fúvókákkal

Virgin Galactic/Mark Greenberg
Virgin Galactic/Mark Greenberg

Új csúcsokra törnek a tőzsdék szerdán, aminek két fő oka van. Az egyik szerint a kínai jegybanktól a vírus okozta gazdasági károk miatt további gazdaságélénkítő lépést várnak a piacok. A másik pedig, hogy az új vírusfertőzések száma már második napja csökkenő tendenciát mutat.

Így az amerikai részvényindexek 0,6-1,0 százalékos emelkedést mutatnak, új történelmi rekordot állítanak fel. A Stoxx 600 európai index is soha nem látott magasságban van. A német és francia mutatók is nagyon közel állnak hozzá, hogy csúcsot döntsenek.

Hirdetés

Itthon a BUX index 1,4 százalékkal 46 000 pont fölé emelkedett, ahol utoljára január első napjaiban járt. Itt is csak nagyon kevés hiányzik a rekorddöntéshez. A forint viszont elég nagyot gyengült, két forinttal 337-re emelkedett az euró ára. Délben egyébként volt egy erősödő szakasz is, amikor 334,30 ig süllyedt az árfolyam.

Kilőtt az OTP, szenved a Telekom

A BUX emelkedését az OTP vezetik a papír 2,5 százalékkal ment fel, 15 630-ra. Történelmi maximuma 15 850 forint, ez sincs már messze. A Richter és a Mol is emelkedett egy százalék körüli mértékben. Csak a Magyar Telekom szenved még mindig az osztalék csökkentése miatt, ma másfél százalékkal esett.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A Tesla megint meglódult, és két hete nem látott ugrást mutatott be. A Piper Sandler nevű cég 928 dollárra emelte a célárát. (Egy nappal korábban a Morgan Stanley határozott meg 1200 dolláros felső árszintet optimista szcenárióként, igaz az alapforgatókönyv csak 500 dollárral számol.) A részvény ma is hét százalékkal emelkedik 918 dollárra, de volt ma már 945 dollár is.

Itt az új üdvöske

A kisbefektetők kedvenc papírja azonban már nem a Tesla, hanem a Virgin Galactic űrturizmus-vállalkozás. Ennek részvényei ma 14 százalékkal is emelkedtek, most 11 százalékos pluszban vannak 33,60-on. A részvény december elején még csak 7,25 dollár volt, a drágulása még nagyobb és még inkább exponenciális, mint a Tesláé.

A Virgin Galactic árfoylama (Tradingview.com)
A Virgin Galactic árfoylama (Tradingview.com)

A kínai gazdaság részleges leállása azonban még tart, a tudósítások szerint sok gyár egyáltalán nem vagy csak félgőzzel működik. Sok ember alig megy ki az utcára, nem vásárol nem fogyaszt. Ebben a környezetben sok vállalat helyzete kilátástalanná vált, a fennmaradások vált kérdésessé. A pénzhiánnyal fertőzött vállalatok víruskötvények kibocsátásával tankolhatnak fel friss pénzzel a pénzpiacról.

Vállalatok egymás közt

Már a jegybank már nagyon sok pénzt pumpált a piacra és egy vállalatok is rendkívüli hiteleket kaptak, most arra bátorítja a cégeket, hogy ők maguk szerezzenek olcsó forrásokat a tőkepiacról. A “korona-kötvényeknek” elnevezett eszközök érdekében változtattak a keretfeltételeken. Egyszerűsítették a szokásos kötvény-kibocsátási eljárást, az engedélyezési időt pedig lerövidítették pár napra. (További részletek.) A papírt azonban főleg állami vállalatok veszik alacsony kamatuk miatt.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?