Hirdetés

Jöhet bármi, a tőzsdék csak egy irányt ismernek

2020. február 19., 11:11

Úgy tűnt, kedden a befektetők kijózanodnak és a hurráoptimizmust kijózanodást követi. Az Apple ugyanis figyelmeztetést adott ki, mely szerint a koronavírus miatt a vártnál gyengébb lesz a vállalat eredménye az első negyedévben. A befektetők azonban nem ijedtek meg, csak minimális visszaesés volt a piacokon.

Hiába egyre egyértelműbb, hogy Kínán kívül is komoly gazdasági károkat okoz a koronavírus, a befektetők továbbra sem törődnek a kockázatokkal. Jellemző, hogy nyitás után még úgy tűnt, akár komolyabb korrekció is lehet a Wall Streeten, ám ismét megvették az esést. Ennek köszönhetően a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe ugyan 165,89 ponttal, 0,56 százalékkal 29 232,19 pontra csökkent, de a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,57 ponttal, 0,02 százalékkal mozdult feljebb, és 9732,74 ponton zárt. Az S&P 500-as mutatója 9,87 pontot, 0,29 százalékot vesztett, és 3370,29 ponton fejezte be a napot.

Kedden a nagy európai tőzsdék lefele tartottak, szerda reggel viszont már ismét emelkedést mutatnak az indexek. A BUX kedd is emelkedéssel zárt, és a szerdai kereskedésben is pluszban nyitott az index. Varga Zoltán, az Equilor szakértője szerint az OTP emelkedésénél 15 500 forintnál, a Molnál pedig 2680 forintnál található a következő szint, míg a Richter esetében a 7090 forintos szint lehet ellenállás.

1. Tovább csökkent a koronavírussal fertőzöttek száma

Második napja csökken az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Kínában, miközben kedd éjfélig több mint kétezren estek a vírus okozta tüdőgyulladás áldozatává. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közölt adatai szerint kedd éjfélig 1749 új esettel a fertőzöttek száma Kína szárazföldi részén 74 185-re nőtt. Ugyaneddig 136 új halálozást jelentettek, a vírus ezzel immár 2004 életet követelt a szárazföldi Kínában, miközben Hongkongban szerda reggel veszítette életét a járvány második ottani áldozata.

Hirdetés

A napi új fertőzöttek száma országos szinten 137-tel csökkent az egy nappal korábban közölt adathoz képest, ráadásul a napi gyógyult esetek száma most először meghaladta az egy nap leforgása alatt diagnosztizált új fertőzöttekét. A vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül már tizenötödik napja fokozatosan mérséklődik a napi új megbetegedések száma: szerdán 58 új esetről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről. Kedd éjfélig a gyógyultak száma 14 ezer fölé emelkedett Kínában.

A helyzet továbbra is Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban a legsúlyosabb: a napi új esetek közül 1660-at, míg a halálozások közül 116-ot jelentettek a 11 milliós városból. Ezzel az eddig a településen diagnosztizált összes fertőzött száma elérte a 44 412-t, a halálos áldozatoké pedig 1497-re nőtt.

2. Újabb figyelmeztetés jött a járvány miatt

A koronavírus-járvány miatt az Adidas német sportszergyártó forgalma 85 százalékkal esett Kínában éves összevetésben a holdújév végétől, január 25-étől számított bő három hét alatt. Az Adidas február 5-én jelentette be, hogy "jelentős számú" üzletét kénytelen bezárni Kínában az ottani járványhelyzet miatt. A cégnek mintegy 500 márkaboltja van országszerte. Igaz, közleményében a vállalat igyekezett tompítani a következményeket, azt jelezték ugyanis, az utóbbi három hétben elszenvedett forgalomcsökkenésből még nem lehet következtetni arra, hogy mire lehet számítani egész évben a kínai piacon.

3. Megnyugtató külkereskedelmi adat jött Japánból

Az elemzők által vártnál kisebb mértékben esett vissza Japán kivitele januárban, miközben a gépipari megrendelések a becsültnél jelentősebben zsugorodtak decemberben. A japán pénzügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy az export éves összevetésben 2,6 százalékkal esett vissza januárban tavaly januárhoz képest, és ezzel már a 14. egymást követő hónapban csökkent a kivitel. Szakértők jelentősebb, 6,9 százalékos esésre számítottak januárra.

Az Ázsiába irányuló export 3,2 százalékkal csökkent éves összevetésben, ezen belül a Kínába irányuló kivitel 6,4 százalékkal esett vissza. A japán export több mint felét veszi fel az ázsiai kontinens. A politikailag is érzékeny amerikai viszonylatban a japán export 7,7 százalékkal mérséklődött. Januárban a japán import 3,6 százalékkal csökkent, az elemzői várakozások átlagában szerényebb, 1,3 százalékos visszaesés szerepelt. Japán januári kereskedelmi mérlegében 1313 milliárd jen (11,94 milliárd dollár) deficit keletkezett, jóval nagyobb a decemberi 154,6 milliárd jennél.

Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a gépipari megrendelések, - ami jól jelzi, hogy miként alakulnak a gazdasági növekedés szempontjából fontos beruházások a következő 6-9 hónapban - 12,5 százalékkal estek decemberben novemberrel összevetve. Szakértők kisebb, 9 százalékos csökkenést vártak a novemberi 18 százalékos növekedés után.

4. Fontos amerikai adatok jönnek délután

Noha a befektetők fókusza kelet felé fordult az elmúlt hetekben, érdemes az Egyesült Államokra is figyelni. Szerda délután két fontos adat is napvilágot lát, egyrészt az új építési engedélyek száma, másrészt a termelői árindex, amelyek akár hathatnak a jegybank politikájára is. Ez utóbbi kapcsán lehet még egy támpontja az elemzőknek, este ugyanis közzéteszik a Fed legutóbb ülésének jegyzőkönyvét.

5. Hiába volt kedvező a Telekom jelentése az osztalék miatt bosszúsak a befektetők

Jó teljesítményt nyújtott a Magyar Telekom a legutóbbi negyedévben, ám ez mégsem volt elég az árfolyam növekedéséhez. A társaság ugyanis kilátásba helyezte az osztalék csökkentését, ami erősen elbizonytalanította a befektetőket. Szerdai sajtótájékoztatóján a Telekom egyébként magyarázatot adott a lépésre: azért csökkentik 27-ről 20 forintra a 2019-es osztalékot, mert a tervekkel ellentétben nem javult a cég készpénztermelő képessége, miközben komoly frekvenciatenderek várhatók, amelyekre tartalékolnak. Az osztalékcsökkentést kis mértékben ellensúlyozza, hogy a Telekom 5,2 milliárd forint értékben saját részvényeket tervez visszavásárolni.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?