Hirdetés

Hurrá, végre egy kis optimizmus a tőzsdéken

Eidenpenz József, 2020. március 24., 11:50

A tőzsdék végre jelentősebb emelkedést tudnak felmutatni, általában öt százalék körüli mértékben erősödnek az indexek Budapesten is. Sok kisebb-nagyobb jó hír van, ügyködnek a jegybankok, a vírus terjedésének az üteme egy-két országban talán végre lassul, Kínában lazították a mozgás korlátozásait. Robbantak a nemesfémek árfolyamai, de a kőolaj is szépen megy fel.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Tegnap még annak ellenére estek a tőzsdeindexek, hogy nap közben bejelentették a Fed újabb lazító lépését. Ma viszont végre szép pluszban járnak a tőzsdeindexek világszerte, amit furcsa módon ugyanezzel a jegybanki lazítással magyaráznak. A Fed újabb, gyakorlatilag korlátlan enyhítést, eszközvásárlást jelentett be, egy “végtelen QE-t”. De végre vannak más jó hírek is.

Bíznak abban is, hogy az amerikai szenátus ma megegyezik a tervezett gazdasági segélycsomag részleteiről. A csomag egyébként még tovább növekedett, egy nap alatt 2000 milliárdról 2500 milliárd dollárra Nancy Pelosi, a Fehér Ház szóvivője szerint. Tegnap Németország is óriási segélycsomagot fogadott el. Bár egyes német politikusok ma már azt hangoztatták, hogy ez csak átmeneti és a járvány elmúltával visszatér majd a költségvetési szigor.

Hirdetés

A jó hangulat részben pedig a víruskrízis halvány pozitív jeleire vezethető vissza. Ezek közé tartozik, hogy Kína enyhítette a kijárási  korlátozásokat abban a tartományban, ahol a járvány kezdődött. Olaszországban pedig mérséklődött az új fertőződések és a halálozások napi száma.

Szépen megy a BUX is

Az európai indexek 4-6 százalékkal ugranak ma, az amerikai határidős mutatók is öt százalék körüli pluszban járnak. A BUX index is öt százalék feletti emelkedést mutat, az OTP öt, a Mol hat, a Richter négy százalékkal ment fel. Az Opus és a 4ig kilenc százalékos árrobbanást mutat.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A Waberer’s viszont öt százalékkal esik, az egyik nagy brókercég tegnap azonnali hatállyal leállította a szállítmányozási cég követését. A forint kissé erősödik, 350,40 az euró, 70 fillérrel lett olcsóbb.

Ügyködnek a jegybankok

Az Európai Központi Bank egyik vezetője is interjút adott, és azt mondta, hogy az intézmény a héten belép a vállalati rövid lejáratú értékpapírok (commercial paper) piacára és itt jelentős szereplő lesz. Az is jó hír, hogy az olajárak második napja emelkednek. Ebben is benne lehet a FED lazítása és a dollár ezt követő gyengülése. A dollárgyengülés sok nyersanyag árfolyamára pozitívan szokott hatni, legalábbis békeidőkben. A gyengébb dollár olcsóbbá teszi a dollárban jegyzett nyersanyagokat sok ország számára, így támogatja a keresletet.

A piacok azt is remélik, hogy a Bank of Japan további részvényvásárlásokat határoz el, és a japán nyugdíjalapok és a tőzsdén jegyzett társaságok is be vásárolnak majd a Tokiói Tőzsdén. Így a Nikkei 225 index kiugró mértékben, hét százalékkal tudott ma ugrani. Nemesfém-árrobbanás a Fed nyomában

Infláció és a nemesfémek

Miután a Fed lényegében korlátlan pénznyomtatást (QE-t) jelentett be hétfőn magyar idő szerint a déli órákban, percre pontosan meglódult az arany és az ezüst, a palládium és a platina árfolyama. A nemrég évtizedes mélypontokat elérő ezüst öt, a palládium tíz, az arany négy, a platina hét százalék körüli emelkedést mutat ma, a tegnapi hasonló nagyságú ugrások után még pluszban.

Az alacsony kamat, a pénzmennyiség növekedése az arany keresletét rendszerint növelik. A nemesfémeket sokan az infláció elleni védekezés jó módszerének tartják. Bár az utóbbi tíz évben a laza jegybankok politikája nem eredményezte az infláció elszabadulását, ez most megváltozhat, ha a pénzkínálat növekedése mellett a termelés csökken, az árukészletek kifogynak. Igaz, dezinflációs hatások is jelentkezhetnek, mint a bérekre nehezedő nyomás válság esetén. (A nemesfémekről itt is írtunk.)

Vannak még rossz hírek

A német szolgáltatóipari beszerzési menedzserindex viszont akkorát esett, mint még soha. Márciusban 34,5 pont volt, a mérés 1997-es megkezdése óta a legalacsonyabb – közölte az IHS Market. A mutató 50 pont feletti értékek mellett jelezne növekedést, februárban még 52,5 pont volt. Ráadásul 2009 óta nem látott munkaerő leépítésről számoltak be a német szolgáltató cégek. A japán és ausztrál beszerzési menedzser indexek is hasonlóan tragikus képet festenek a szolgáltatói szektorról.

Még a koronavírus frontjáról is érkeznek rossz hírek, Nagy-Britannia például sokkal szigorúbb intézkedéseket vezetett be, csatlakozva sok más európai nemzethez. Megtiltanak minden, nem feltétlenül szükséges mozgást legalább három hétre, és minden két főnél nagyobb csoportosulást. A rendőrség pedig felhatalmazást kap az intézkedésre és a büntetése.

Az olasz tapasztalatok alapján minél előbb és minél szigorúbban kell korlátozni az emberek mozgását – írja a Bloomberg.com. Hasonló következtetésre jutott szerzett Ciprus és Hollandia is, miközben Svédország még mindig  szabadon engedi mozogni polgárait.

Bizakodó a Bertelsmann

A médiaszolgáltatóknak a válság idején, amikor mindenki híreket olvas,  nő a fontossága, de nem biztos, hogy bevételeik is emelkednek. A német Bertelsmann-csoport a tavalyi évre növekvő bevételekről számolt be, az eredmény pedig csak egy hajszálnyival maradt a 2018-as szint alatt. A konszern elnöke, Thomas Rabe bizakodóan nyilatkozott a koronavírus-válságról az N-Tv.de szerint. Azt mondta, cége az üzletágak széleskörű változatossága miatt kevésbé érzékeny a konjunkturális ingadozásokra és akár még be is ruházhat a jövőbeli növekedés érdekében.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?