Hirdetés

Hosszú menetelés lesz a kereskedelmi megállapodás, nagyot ugrott az euró ára

Eidenpenz József, 2020. január 16., 11:19

Hat fontos hír a mai tőzsdenaphoz. Nagyot gyengült mára a forint, a 334-es szinthez közelít az euró. Az amerikai-kínai megállapodást aláírták, de egyre inkább úgy tűnik, hogy ez csak egy hosszú történet első lépése. Itthon jön a húsz éves kötvény, két jegybank is kamatot csökkenthet.

Bár a kereskedelmi megállapodás “első fázisának” aláírása már teljesen beépülhetett az árfolyamokba, tegnap pluszban végeztek az amerikai tőzsdeindexek. Ma Európában vegyes a kép, a német mutató például csökken, a francia emelkedik.

Budapesten a BUX index 0,2 százalékos mínuszban van. Az OTP, a Mol, és a Richter egyaránt szerény negatívumot mutat. A forint is jelentősen gyengült, 333,80 az euró ára. Ez 1,4 forintos ugrás. További és friss árfolyamok itt >>

Hirdetés

A németeknél a szénerőművek bezárásának finanszírozása kapcsán az RWE emelkedése stabilizálja az indexet. A londoni tőzsdén vállalati hírek húzzák le az irányadó mutatót, mint a Pearson médiavállalkozás vagy a Whitbread szállodacég.

1. Aláírták a “Hosszú menetelés” első fázisát

Aláírták végre a kereskedelmi megállapodás első szakaszának nevezett dokumentumot az amerikai és kínai felek. Eszerint egyes vámokat csökkentenek, másokat nem vezetnek be. A kínaiak 200 milliárd dollár  értékben kell vásároljanak amerikai termékeket, valamint figyelnek a szellemi termékek jogaira. De a vámok egy részét meghagyták, amelyek eltörlését majd attól teszik függővé az amerikaiak, hogy Kína hogyan viselkedik. Megerősítették, hogy a megállapodás betartását folyamatosan felülvizsgálják majd.

Donald Trump elnök a Bloomberg szerint kijelentette, hogy mostantól figyelmét a második szakasz felé fordítja. Ott olyan kényes kérdésekről lesz szó, mint az állítólagos kínai kémkedés, hekkelés amerikai vállalatoknál és kormányzati intézményeknél, vagy a vállalataiknak adott kínai állami szubvenciók kérdése. A tárgyalások hossza, kimenetele így erősen bizonytalan, ezért nevezik sokan – a kínai történelem híres háborús eseménye nyomán – ironikusan “Hosszú menetelésnek” a folyamatot.

2. Putyin átalakítja a hatalmat

Oroszországban lemondott a kormány, miután Putyin elnök a hatalmi struktúra módosítását jelentette be. Az elnöki jogkört, amelyre 2024 után nem pályázhat újra, korlátoznák, a kormányét és a parlamentét pedig növelnék. Feltételezések szerint Putyin azt készítheti elő, hogy majdan kormányfőként folytassa tevékenységét, átmentve hatalmának nagy részét elnöki mandátumának lejárta utánra.

3. Húsz éves magyar államkötvények jönnek

Ezekben a percekben zárul az ajánlatok beadásának ideje az új, húsz éves magyar államkötvények első aukcióján. A tulajdonképpen több mint 21 éves, 2041 áprilisában lejáró sorozat első értékesítésére 15 milliárd forintot ajánlottak fel, a kuponja (kamatszelvénye) három százalékos.

A tíz éves állampapírok referenciahozama tegnap 2,04 százalék, a 15 éveseké 2,73 százalék volt. Így a kialakuló aukciós hozam várhatóan az utóbbinál magasabb, 3-4 százalék közötti lesz, legalábbis ez lenne logikus.

4. Újabb kamatcsökkentések várhatók

Egy sor országban, így Nagy-Britanniában is inflációs adatok érkeztek. Ennek alapján a Bank of England-tól kamatcsökkentést várnak a hónap során. A török jegybank várhatóan 50 bázisponttal vágja a kamatokat. Ez a várakozás okozhatta, hogy a Bist török tőzsdeindex történelmi rekordot döntött tegnap 122 319 ponton.

5. Jó hírek Ázsiából

Novemberben a gépipari rendelésállomány a várt 5,3 százalékos csökkenés helyett ugyanannyival bővült Japánban. A japán termelői árindex decemberben a vártnak megfelelően 0,9 százalék lett. Decemberben Kína 2100 milliárd jüan aggregát finanszírozást nyújtott, jócskán felülmúlva az 1.650 milliárd jüanos várakozást – írta az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja.

6. Felemás a Goldman Sachs

A Goldman Sachs jelentésével folytatódott a gyorsjelentési szezon tegnap, amely azonban nem sikerült olyan jól, mint egy nappal korábban a JPMorgan Chase és a Citigroup esetében. “Enyhe negatív meglepetést okozott a Goldman Sachs éves jelentése, ugyan árbevétel tekintetében még felülmúlta a cég a konszenzust, a profitvárakozásokat már nem sikerült megugrania” - írta például a KBC Equitas. Ehhez a működési költségek emelkedése mellett egy egymilliárd dolláros büntetés is hozzájárult.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Angliai kutatóhely is részesül olyan pénzekből, melyet egy katonai és védelmi fejlesztésekkel foglalkozó kínai állami cég ítél oda intelligens technológiai kutatásokban való részvételért. Félő viszont, hogy az eredményeket a kínai hatóságok az ujgurok megfegyelmezésére használják majd fel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?