Hirdetés

Hiába ijesztget Trump, a tőzsdék csak egy irányt ismernek

2019. december 04., 11:45

Kedden veszteséggel zártak a mértékadó tőzsdék, de úgy tűnik az ijedtségen gyorsan túltették magukat a piacok, szerdán ugyanis már komolyabb pluszokat láthatunk az európai börzéken. A befektetőket a szolgáltató szektorokról szóló adatok nyugtatták meg.

Bika - a masszív tőzsdei árfolyamemelkedések jelképe
Bika - a masszív tőzsdei árfolyamemelkedések jelképe

Kedden még borús hangulat uralkodott a világ tőkepiacain, és úgy tűnt az egész decembert ez jellemezheti, ám szerdán varázsütésre eltűnt a pesszimizmus. Igaz, ehhez az is kellett, hogy néhány kedvező makroadat lásson napvilágot.

A hét második napján az európai és a tengerentúli tőzsdék irányadó tőzsdeindexei is komolyabb eséssel zártak. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 279,56 ponttal, 1,01 százalékkal, 27 503,48 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 20,61 ponttal, 0,66 százalékkal gyengült, és 3093,26 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 47,34 ponttal, 0,55 százalékkal lett alacsonyabb, 8520,64 ponton zárt. Szerdán viszont egy órával a nyitást követően rendre egy százalékos, vagy még azt is meghaladó pluszokat láthatunk. Mi okozta a pesszimizmust, és mi áll a fordulat mögött?

1; Mindenkire ráijesztett Trump
Az amerikai elnök, ahogy arról részletesen beszámoltunk igencsak elbizonytalanította a befektetőket, amikor kedden Londonban arról beszélt, hogy a Kínával kötendő kereskedelmi megállapodás talán nem is annyira időszerű, és érdemes lenne azt a jövő évi választások utánra halasztani. Miután hónapok óta ez a befektetőket leginkább izgató kérdés, így nem csoda, hogy kisebb pánik alakult ki, hiszen a vámok fenntartása továbbra is bizonytalanságot okoz. Ez pedig világszerte visszafogja a gazdasági növekedést.

Arról nem is beszélve, hogy Trump az utóbbi egy-két hónap megengedőbb politikája után az elmúlt napokban ismét bekeményített, hiszen előbb dél-amerikai országok acéltermékeire vetett ki vámokat, majd a Franciaországból érkező importtermékeknél helyezett kilátásba büntetővámokat.

2; Hongkong miatt éleződik a feszültség
A kereskedelmi megállapodás csúszása mellett egy másik kérdés is feszültséget okoz a két világhatalom között, az amerikai kongresszus ugyanis újabb Kínát elítélő törvényt szavazott meg. A korábbi Hongongot támogató nyilatkozat után, melyet Trump ratifikált, most a xinjiangi fogolytáborok miatt emeltek kifogást. A törvény alapján több kínai politikust és üzletembert is kitilthatnak az Egyesült Államokból, az intézkedés kínai cégeket is érinthet. A kínai médiában „tigris papírnak” minősítették a törvényjavaslatot és megírták, hogy szerintük a kínai vezetés nem fél esetlegesen válaszcsapásokat eszközölni, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Trump ezzel ismét nehéz helyzetbe kerül, ha ratifikálna egy Kínát elítélő törvényjavaslatot, azzal megnehezítené egy kereskedelmi megállapodás megszületését a december 15-i határidő előtt, ha viszont nem támogatná, akkor a kongresszussal szállna szembe. Trump legutóbbi nyilatkozatai és tweetjei, amelyben hűteni próbálta a kereskedelmi megállapodás létrejöttének mielőbbi szükségességét, már jobban érthető ennek a dilemmának az ismeretében.

3; Kedvező adatok érkeztek Kínából
Héthavi csúcsot döntött a kínai szolgáltató szektor novemberben az exportmegrendelések bővülésének következményeként. A Caixin Insight Group kínai gazdaságkutató intézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének szerdán közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) ugyanis novemberben 53,5 pontra emelkedett az októberi 51,1 pontról, ezzel április óta a legjobb eredményt produkálva. Az adat meglepetést okozott, mivel elemzők a növekedés ütemének minimális gyorsulására, 51,2 pontra számítottak.

A mutató immár 2005 óta áll a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos érték felett. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index szintén gyorsuló növekedést mutatott: a múlt hónapban 53,2 pontra emelkedett az októberi 52,0 pontról. A novemberi eredmény a legmagasabb adat a múlt év februárja óta.

4; Továbbra is jól teljesít Európában a szolgáltató szektor
Délelőtt láttak napvilágot az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok novemberi szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexei. Ezek pedig összességében pozitív képet festettek, hiszen többnyire a várakozások felett voltak. Igaz azt is érdemes megemlíteni, hogy volt olyan adatsor, ami csak az alacsony konszenzus miatt festett jól, az előző hónaphoz képest gyengült. A befektetők viszont kitörő lelkesedéssel fogadták a számokat, és az irányadó európai indexek jelentősen megugrottak az adatok hatására.

5; Délután az amerikai adatokra érdemes majd figyelni
Ahogy az európai szolgáltatóipari adatokra adott reakció is jelezte, a befektetők érzékenyen reagálnak most a makroadatokra. Éppen ezért izgalmas lehet a kora délután napvilágot látó amerikai szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-index alakulása, ahogy az ADP novemberi amerikai foglalkoztatási jelentése is heves reakciókat okozhat.

Hirdetés

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?