Hirdetés

Hét éves csúcson az arany, újabb két és fél millió ember marad lakásában

Eidenpenz József, 2020. február 20., 11:38

Öt fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz. Miközben Kínában enyhül a járványveszély, Japánban és Koreában súlyosbodik. Egy két és fél milliós város lakóit kérik, hogy maradjanak lakásaikban. A kínai jegybank ismét lépett, ez valamivel javítja a hangulatot, így az indexek csak szerény esést mutatnak Európában. Stabil a BUX, de megint gyengül a forint.

Japánban újabb áldozatokat szedett a koronavírus és tovább terjed a járvány, közben Koreában is dinamikusan nőtt a fertőzöttek száma. Ennek a két hírnek tulajdonítja a Bloomberg, hogy a piacok megint lefelé indultak el. Viszont Kínában emelkednek az indexek, mivel ott visszaszorulóban a betegség.

A Reuters szerint egy kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a vírus erősebben fertőz, mint ahogy korábban gondolták. Eközben Daegu, az egyik legnagyobb koreai város két és fél millió lakóját arra kérték, hogy lehetőleg maradjanak lakásaikban.

Hirdetés

Míg csütörtökön egyes európai részvényindexek rekordokat döntöttek, péntekre elromlott a hangulat. A Stoxx 600 index ma 0,2 százalékkal süllyed, hasonló a német és francia mutatók viselkedése is. A dél-európai indexek fél százalék körüli mértékben esnek. Az amerikai határidős indexek is kis mértékben, 0,1 százalékkal süllyednek.

337,80 az euró

A Budapesti Értéktőzsde indexe 0,1 százalékkal esik. Az OTP történelmi csúcs közelében, 15 630 forinton stagnál. A Richter fél százalékkal olcsóbb lett, a Mol ugyanennyivel emelkedik. A Magyar Telekom (440 forint) pár napos esés után szerény pluszban van. (A részvény az után kezdett süllyedni, hogy váratlanul csökkentette a kifizetni tervezett osztalékát.

Ma ismét gyengül a forint, az euró ára a tegnap esti 337-ről 337,80-ra emelkedett Ezúttal a lengyel zloty, a román lej és a cseh korona is gyengül.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Holnap jelent a Mol, megjött a Rába

A Mol részvényére célárcsökkentés érkezett, a VTB Capital elemzője szerint 3500 forint után 2900 forint az új irányadó érték – írta a KBC Equitas. “Az olajtársaság holnap nyitás előtt teszi közzé gyorsjelentését. A kis papírok közül tegnap zárás után jelentett a Rába, a cég eredményeire rányomta a bélyegét a romló külső környezet, éves összehasonlításban minden fontosabb soron visszaesés látható”. A Rába ma 0,4 százalékkal esik, 1150 forint a papír.

2. Lépett a kínai jegybank

A vírushírekkel összhangban a japán tőzsde csak szerény mértékben emelkedett ma, miközben a kínai indexek jelentős, két százalékos pluszt tudnak felmutatni. A koreai index pedig 0,7 százalékkal esett.

Kínában és globálisan is segítette a piacokat, hogy a jegybank újra hitelkamatot csökkentett. A bankok is csökkentették irányadó hitelezési kamataikat annak nyomán, hogy a központi bank februárban már egy sor intézkedést hozott a kondíciók enyhítésére. Ezek újabb jelei annak, hogy a kínai hatóságok a koronavírus okozta károkon minden eszközzel enyhíteni igyekeznek.

Tegnap este közzétették a Federal Reserve legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét, amiből az derült ki, hogy a kamatok hosszú-hosszú hónapokig változatlanul maradhatnak az USA-ban, mivel számos kockázatot lát a testület a horizonton, köztük a vírus terjedését. Ma az Európai Központi Bank januári tanácskozásárak jegyzőkönyvét fogják publikálni – írta a Bloomberg.

3. Csúcson az arany, esett a palládium

A nemesfémek voltak a héten a legnagyobb haszonélvezői annak az aggodalomnak, hogy a koronavírus csúnyán visszavetheti a globális gazdaságot. Az ipari fémnek használt, főleg katalizátorokban alkalmazott palládium és platina árfolyama viszont emiatt lejtőre került. Az arany árfolyama ismét 1600 dollár fölé emelkedett és tegnap 7 éves csúcsot döntött, ma 1615,65 dollár. Az ezüst nincs ugyan rekordközelben, de szintén nagyot emelkedett tegnap, stabilan 18 dollár felett jár.

4. Légitársaságok a pácban

Ma az Air France-KLM légitársaság részvénye a cég gyenge jelentése nyomán hét százalékkal zuhant, nem kis részben a leállított kínai repülőutak hatására. Ha áprilisig fennmarad ez az állapot, az a vállalat nyereségét 150-200 millió euróval is csökkentheti. Magával húzta a Lufthansa részvényét is, amely két és fél százalékos csökkenéssel forog, ezzel a német DAX index legrosszabbul teljesítő papírja.

5. Gyorsjelentés-dömping Európában

Az egyik legsűrűbb nap a mai az európai gyorsjelentési szezonban az N-tv.de német portál szerint. Az említett Air France-KLM-en kívül a Moeller-Maersk, az FMC, a Telefonica, az MTU, a Schneider Electric, az Accor, a Valeo, a Bouygues, a Pirelli, az EDP, a Repsol is jelent. Plusz még sok más kisebb társaság.

Elemzők szerint a Stoxx 600 index tagjai közül eddig a cégek 58 százaléka túlszárnyalta a nyereség-előrejelzéseket, ami jobb arány, mint az ilyenkor megszokott 50 százalék. A bevételek is a várakozásokon felül alakultak. Az egészségüggyel foglalkozó német Fresenius is jó eredményről számolt be, a részvény öt százalékkal emelkedik jelenleg. Tegnap a Deutsche Telekom és a Puma jó eredményei növelték az optimizmust.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?