Hirdetés

Gyorsjelentések lázában ég a magyar tőzsde

2019. augusztus 08., 18:50

A Magyar Telekom enyhén pozitív meglepetéssel szolgált jelentésében az elemzők szerint, ezt ma a tőzsde is honorálta. A Waberer’s annak ellenére tudott emelkedni, hogy negyedéves eredményét két szakember is rossznak minősítette. Az egyik ugyanakkor pozitív a jövővel kapcsolatban, és nem kevesebb, mint 45 százalékos emelkedést vár a részvénytől.

Jó hangulatban telt ma a tőzsdei kereskedés, az európai vezető indexek 1,0-2,5 százalék közötti emelkedést mutattak zárásban. Az USA főbb mutatói is egy százalék feletti pluszban járnak. Enyhültek az amerikai-kínai vámvita és a kínai leértékelés keltette aggodalmak.

Itthon a BUX index csak 0,25 százalékkal ment fel. A négy nagy részvény közül leginkább a Magyar Telekom drágult, 1,7 százalékkal. Előző esti gyorsjelentésének fogadtatása ugyanis kedvező volt. Az OTP holnap reggel fog jelenteni. (A Richter és a Mol már közzétette negyedéves eredményét.)

Hirdetés

Egyedül bevétel soron maradt el a konszenzustól a Telekom, az eredmények jobbak lettek, mint azt az elemzők várták – írta az Equilor Befektetési Zrt. gyorselemzése. A 2019-es célkitűzésein nem változtatott a menedzsment.

Kisebb állami bevételek

A negyedéves bevétel éves alapon 4 százalékkal csökkent. Ennek oka a magas bázishoz képest alacsony RI/IT bevételek. Ezt főleg a magas egyszeri tételek elmaradása, és az enyhén alacsonyabb állami megrendelések okozták.

(Forrás: BÉT)
(Forrás: BÉT)

A mobil bevételek 1,8 százalékkal emelkedtek, amit az adatértékesítések 13,5 százalékos növekedése segített, és a hangalapú bevételek 2,5 százalékos, illetve a mobil kiegészítők 4,5 százalékos csökkenése rontott.

Többet költünk internetre

“A növekedést legjobban a vezetékes internet szolgáltatás támogatta, köszönhetően a növekedő előfizetői számnak Magyarországon, illetve a nagyobb sávszélességre való váltás miatti magasabb felhasználói áraknak” – írják.

A változatlan idei célok alapján a bevétel enyhén csökken, az EBITDA 1-2 százalékkal emelkedik, és továbbra is 27 forintos egy részvényre eső osztalékkal terveznek. Az első féléves eredmény alapján e célok teljesíthetők, de a tőkeberuházások a vártnál magasabban alakultak eddig – teszi hozzá a brókercég.

Szép meglepetés a Telekom

Pozitív meglepetést okozott a Magyar Telekom a ma esti gyorsjelentésével – írja a KBC Equitas is. A bevétel visszaesett éves alapon, de ez várható volt. A profit viszont ennek ellenére is növekedni tudott szinte valamennyi soron. Ez az elemzők várakozásánál erősebb eredmény.

“Némileg hűtheti a kedélyeket, hogy az éves célkitűzéseket felfelé már nem módosította a vezetés” – tették hozzá, és pozitív árfolyam-reakcióra számítottak mára. (Ez, amint említettük, bekövetkezett.)

Siralmas Waberer’s negyedév

A Waberer’s egy újabb siralmas negyedévről adott számot – írta hírlevelében az Erste Befektetési Zrt. “Nemcsak a Brexit-hez kapcsolódó felhalmozás utáni kisebb kereslet hatott negatívan az árakra és a kihasználtságra, hanem az új fuvarszervező szoftver is többször csődöt mondott.”

Az itthoni üzletágak viszonylag jól teljesítettek, gyakorlatilag szinten maradó üzemi eredménnyel. “A szoftver problémák mostanra megszűntek, és a fuvarozási árak is helyreálltak” – írják. A cég mintegy tíz százalékkal (360 darabbal) csökkentette a kamionok számát, így a kihasználtságot mintegy tíz százalékkal sikerült emelnie.

További 300 kamion leépítését tervezik. “A rossz eredmény ellenére a kilátások jelenleg sokkal biztatóbbak, mint korábban voltak” – teszik hozzá. A Waberer’s részvénye ma az alacsony kezdés után 1,2 százalékkal emelkedni tudott.

45 százalékos emelkedési potenciál?

Bukta Gábor, a Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője ma kezdte meg a Waberer’s elemzését a BÉT középvállalatokkal foglalkozó, angol nyelvű aloldalán. A célár az év végére 1785 forint, miközben a papír ma 1230 volt. Ez 45 százalékos felértékelődési potenciált rejt. Az ajánlás persze így vétel.

Ugyanakkor Bukta Gábor is csalódást keltőnek nevezte a második negyedéves gyorsjelentést. De ez után évről évre csökkenő veszteségre számít. (A tavalyi 21 után 2019-ben mínusz 18, 2020-ban mínusz nyolcmillió euróra.)

Válságmenedzser érkezik

Az elemzés szerint fontos, hogy új válságmenedzser érkezik a céghez. Bíznak a rövid távú intézkedésekben, de legalább két nyereséges negyedévre lesz szükség 2020-ban, hogy fordulatról lehessen beszélni. Azt is írják, hogy a veszteségek ellenére a Waberer’s nem halad csődveszély felé, és egyes eszközei többet érnek, mint a jelenlegi részvényár.

A Zwack és az adó leve

Megitta az adóemelés levét a Zwack – írta a KBC Equitas elemzője, Nagy-György János. “A várakozásoknak megfelelő gyengébb negyedéven van túl a Zwack, amely súlyosan megérezte a januárban életbe lépő adóváltozásokat. A visszaesés a bevétel- és eredménysorokon is jelentős, de a teljesítmény összhangban van a menedzsmentvárakozásokkal”, az éves célszámokat is megerősítették. “Pánikra egyáltalán nincs ok, de a következő két negyedévben is jelentősen gyengébb eredményekre számíthatunk” – írták.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

A Magyar Nemzeti Galéria évről évre megörvendezteti a látogatókat egy XX. századi kiemelkedő magyar festő életmű kiállításával. A Kihűlt világ című tárlat Farkas István munkásságát mutatja be. Számára a festés jóval több volt, mint önkifejezési forma. Pszichoterápia is, mely segített feldolgozni gyermekkori traumáit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?