Hirdetés
Hirdetés

Fogy a török devizatartalék – kerüljük a lírát!

Fellegi Tamás, 2019. április 23., 06:07

Évekig nagy divat volt török lírát venni hatalmas kamata miatt, de az árfolyamgyengülés nagyobb volt, mint a kamat, így a befektetők ráfáztak. Most még vonzóbb a kamat, egy darabig stabil is volt a líra, de most úgy, a jegybanki devizatartalék rovására védték az árfolyamát. Ez könnyen összeomláshoz vezethet, veszélyes a líraspekuláció.

A török líra árfolyama március végén, a helyhatósági választások előtt heves árfolyam-ingadozásokat mutatott. A gyengülő lírát a jegybank állította talpra, de ez sokba kerülhetett: egy valuta erősítése a piaccal és a fundamentumokkal szemben mindig rengeteg tartalékdevizát (többnyire dollárt, eurót) igényel, és ezek vészes fogyásához vezethet. A jelek arra mutatnak, hogy ez a török jegybank esetében is így volt, mivel a kereskedelmi bankokhoz fordultak devizáért.

Veszélyes szint

A török jegybank adatai szerint a devizatartalék április elején 28,1 milliárd dollár volt, ami már önmagában kevésnek számít az ország külkereskedelméhez és devizaadósságához képest (a hazai devizatartalék hasonló nagyságrendű, miközben a török lakosság nyolcszorosa, a gazdaság ötszöröse a magyarnak). A Financial Times számítása szerint azonban még ez az adat sem a valóságot tükrözi, mivel március 25 után meredeken megnőtt a jegybank rövidlejáratú devizahitel felvétele a kereskedelmi bankoktól, swap ügyletek formájában. Ha ezek összegét levonjuk, 16 milliárd dollár marad.

Hirdetés

A török jegybank válaszolt is a Financial Times felvetésére, és közölte, hogy a devizaswap ügyleteknek valóban hatása lehet a tartalékadatokra, de a könyvelési módszer teljesen összhangban van a nemzetközi normákkal. Az ügyleteket alaposabban megnézve azonban látszik, hogy a devizatartalék egy részével rövidtávú kötelezettség áll szemben, így mindazokat, akik ezt átlátják (többek között a komolyabb befektetők és hitelezők), ez egyáltalán nem nyugtatja meg, ők úgy számolják, hogy a devizatartalék szintje veszélyesen alacsony. Egy kedvezőtlenebb piaci fordulat esetén gyorsan elfogyhatnak és az ország fizetésképtelenné válhat.

Választások előtti tűzijáték

A folyamat úgy zajlott le, hogy március végén az addig ténylegesen 28 milliárd dollár körüli tartalék gyorsan zuhanni kezdett, ami aggasztani kezdte a piaci szereplőket, így líraeladásokban kezdtek, az árfolyam gyengült. A már 20 milliárd alatt járó devizatartalék aztán egyszer csak hirtelen növekedni kezdett, ugyanakkor a jegybank rövidlejáratú devizahitel felvétele is meredeken növekedni kezdett. Április 8-én már 13 milliárd dollár volt ez az adat, miközben január 1. és március 25. között sosem haladta meg a félmilliárdot a jegybanki adatok szerint.

Dollár/török líra
Dollár/török líra

A swapok igénybevétele megerősíti azt a félelmet, hogy a jegybank a múlt havi választások előtt a líra erősítésére vetette be tartalékait, és ezt a grafikon is alátámasztja: miután a dollárral szemben 5,45-ről 5,80-ig változott az árfolyam, hirtelen visszaugrott 5,40-re. A hatás persze átmeneti volt: az árfolyam azóta újra a beavatkozás előtti szintre gyengült, a piaccal tartósan nem lehet szembemenni, és most már nem is lenne rá eszköz.

Mindenhogy kevés

A török jegybank közölte, hogy a szigorúan vett devizatartalék mellett a bruttó adatot is érdemes figyelembe venni, amely 77 milliárd dollár, de ez nem azonnal hozzáférhető összeg, és mind a nettó mind a bruttó adatot kevésnek tartják az elemzők egy olyan ország esetében, amelynek 177 milliárd dollár 12 hónapon belül lejáró adóssága van. A helyzetet fundamentálisan csak a fizetési mérleg többletessé válása (nettó devizabeáramlás) és az adósság csökkentése javíthatja. A líra további védelmére nincs több forrás.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hűl az osztrák munkaerő-piac, de a magyar dolgozók még megvannak

Hűl az osztrák munkaerő-piac, de a magyar dolgozók még megvannak

Látszólag jól teljesít az osztrák munkaerő-piac, a munkanélküliség májusban is csökkent, de a kifulladás jelei már mutatkoznak. A magyar és egyéb külföldi munkavállalók száma sem nő olyan mértékben, mint korábban. Azért nem vagyunk nagyon messze az eddigi rekordoktól sem.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?