Hirdetés
Hirdetés

Fogy a török devizatartalék – kerüljük a lírát!

Fellegi Tamás, 2019. április 23., 06:07

Évekig nagy divat volt török lírát venni hatalmas kamata miatt, de az árfolyamgyengülés nagyobb volt, mint a kamat, így a befektetők ráfáztak. Most még vonzóbb a kamat, egy darabig stabil is volt a líra, de most úgy, a jegybanki devizatartalék rovására védték az árfolyamát. Ez könnyen összeomláshoz vezethet, veszélyes a líraspekuláció.

A török líra árfolyama március végén, a helyhatósági választások előtt heves árfolyam-ingadozásokat mutatott. A gyengülő lírát a jegybank állította talpra, de ez sokba kerülhetett: egy valuta erősítése a piaccal és a fundamentumokkal szemben mindig rengeteg tartalékdevizát (többnyire dollárt, eurót) igényel, és ezek vészes fogyásához vezethet. A jelek arra mutatnak, hogy ez a török jegybank esetében is így volt, mivel a kereskedelmi bankokhoz fordultak devizáért.

Veszélyes szint

A török jegybank adatai szerint a devizatartalék április elején 28,1 milliárd dollár volt, ami már önmagában kevésnek számít az ország külkereskedelméhez és devizaadósságához képest (a hazai devizatartalék hasonló nagyságrendű, miközben a török lakosság nyolcszorosa, a gazdaság ötszöröse a magyarnak). A Financial Times számítása szerint azonban még ez az adat sem a valóságot tükrözi, mivel március 25 után meredeken megnőtt a jegybank rövidlejáratú devizahitel felvétele a kereskedelmi bankoktól, swap ügyletek formájában. Ha ezek összegét levonjuk, 16 milliárd dollár marad.

Hirdetés

A török jegybank válaszolt is a Financial Times felvetésére, és közölte, hogy a devizaswap ügyleteknek valóban hatása lehet a tartalékadatokra, de a könyvelési módszer teljesen összhangban van a nemzetközi normákkal. Az ügyleteket alaposabban megnézve azonban látszik, hogy a devizatartalék egy részével rövidtávú kötelezettség áll szemben, így mindazokat, akik ezt átlátják (többek között a komolyabb befektetők és hitelezők), ez egyáltalán nem nyugtatja meg, ők úgy számolják, hogy a devizatartalék szintje veszélyesen alacsony. Egy kedvezőtlenebb piaci fordulat esetén gyorsan elfogyhatnak és az ország fizetésképtelenné válhat.

Választások előtti tűzijáték

A folyamat úgy zajlott le, hogy március végén az addig ténylegesen 28 milliárd dollár körüli tartalék gyorsan zuhanni kezdett, ami aggasztani kezdte a piaci szereplőket, így líraeladásokban kezdtek, az árfolyam gyengült. A már 20 milliárd alatt járó devizatartalék aztán egyszer csak hirtelen növekedni kezdett, ugyanakkor a jegybank rövidlejáratú devizahitel felvétele is meredeken növekedni kezdett. Április 8-én már 13 milliárd dollár volt ez az adat, miközben január 1. és március 25. között sosem haladta meg a félmilliárdot a jegybanki adatok szerint.

Dollár/török líra
Dollár/török líra

A swapok igénybevétele megerősíti azt a félelmet, hogy a jegybank a múlt havi választások előtt a líra erősítésére vetette be tartalékait, és ezt a grafikon is alátámasztja: miután a dollárral szemben 5,45-ről 5,80-ig változott az árfolyam, hirtelen visszaugrott 5,40-re. A hatás persze átmeneti volt: az árfolyam azóta újra a beavatkozás előtti szintre gyengült, a piaccal tartósan nem lehet szembemenni, és most már nem is lenne rá eszköz.

Mindenhogy kevés

A török jegybank közölte, hogy a szigorúan vett devizatartalék mellett a bruttó adatot is érdemes figyelembe venni, amely 77 milliárd dollár, de ez nem azonnal hozzáférhető összeg, és mind a nettó mind a bruttó adatot kevésnek tartják az elemzők egy olyan ország esetében, amelynek 177 milliárd dollár 12 hónapon belül lejáró adóssága van. A helyzetet fundamentálisan csak a fizetési mérleg többletessé válása (nettó devizabeáramlás) és az adósság csökkentése javíthatja. A líra további védelmére nincs több forrás.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A Főtáv vezérigazgatója a választások előtt ütött nyélbe egy kétmilliárdos üzletet

A Főtáv vezérigazgatója a választások előtt ütött nyélbe egy kétmilliárdos üzletet

Közvetlenül az önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló kétmilliárdos létesítményüzemeltetési szerződést a Főtáv, amelynek vezérigazgatóját hétfőn menesztette Karácsony Gergely főpolgármester. 

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?