Hirdetés

Ezt nem teszi ki Trump a Twitterre: másfél hónap alatt nullázódott az eddigi nyereség

2020. március 23., 18:46

Donald Trump volt az az amerikai elnökök közül, aki rendre azt hangsúlyozta, hogy a remek elnöki teljesítménye tükröződik a tőzsdeindexekben. Való igaz, február elején még rekordszinten volt a Dow Jones és az S&P 500-as mutató is, ami viszont azóta történt azt leginkább totális csődként lehet jellemezni.

Hirdetés
Donald Trump amerikai elnök sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2020. február 26-án. Trump szerint nincs ok a pánikra, az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány elterjedése nem elkerülhetetlen. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta
Donald Trump amerikai elnök sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2020. február 26-án. Trump szerint nincs ok a pánikra, az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus-járvány elterjedése nem elkerülhetetlen. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex, a Dow Jones hétfőn folytatta mélyrepülését, és a kereskedés első felében újabb közel 1000 pontos veszteséget szenvedett el, bőven átlépve a 18500 pontos szintet. A 4,5 százalékos zuhanás azt jelenti, hogy az index immár teljesen elvesztette az elmúlt évek egyébként kifejezetten impozáns nyereségeit, amelyeket Donald Trump megválasztását követően ért el. Igaz később a kereskedés során a veszteség jelentősen mérséklődött.

Az index február 12-én még 29568 ponton járt, tehát látótávolságra volt a lélektani 30 ezer pontos szint. Most viszont napközben a mélypont 18250 pont körül volt, tehát egy bő hónap alatt közel 40 százalékkal esett a Dow Jones értéke. A veszteség annak ellenére folytatódik napról-napra, hogy az amerikai kormányzat és a jegybank, a Fed tényleg igyekszik mindent megtenni a koronavírus járvány okozta gazdasági problémák kezelésére. Az elmúlt hetekben végrehajtott rendkívüli kamatcsökkentések és mennyiségi lazítási program bejelentése után a Fed hétfőn azt közölte, hogy korlátlan mennyiségű kötvény vásárlását teszik lehetővé. Ennek révén pedig a hitelfelvételi költségek alacsony szinten tudják tartani.

A szakértők véleménye megoszlik a várható piaci mozgásról, hiszen vannak, akik úgy vélik, rövid idő alatt nagyon sokat esett a piac, és idő szerű lenne némi pozitív korrekció. Az optimista tábor úgy látja, hogy az amerikai, de a nagy nyugati országokban is korlátlannak tűnő pénzügyi segítséget kapnak a vállalatok, és a lakosság is jelentős támogatásban részesül. Mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy Amerikában még csak most gyorsul a járvány terjedése, így továbbra is a bizonytalanság lesz meghatározó. A pesszimistábbak arra is felhívják a figyelmet, hogy amíg nem látszódnak pontosan a károk (amelyek egyébként fokozatosan nőnek), addig összességében lefele mehetnek a tőzsdék. A 2008-as válság idején is annak kirobbanása után fél évvel, 2009 márciusában érték el az indexek a mélypontra.

A magyar piac megúszta a zuhanást

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 111,38 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel, 30 848,56 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 15,5 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott a pénteki záráshoz képest. A Mol 29 forinttal, 1,57 százalékkal 1871 forintra erősödött, 2,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 120 forinttal, 1,35 százalékkal 8985 forintra nőtt, forgalmuk 10,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 8,50 forinttal, 2,43 százalékkal 341,50 forintra gyengült, forgalma 295,3 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 220 forinttal, 3,90 százalékkal 5420 forintra esett, a részvények forgalmuk 1,7 milliárd forintot ért el.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?