Hirdetés

Ezt az öt dolgot érdemes kedden tudni a piacokról

2019. április 16., 15:05

Optimista hangulatban folytatódott a kereskedés a húsvéti négynapos ünnep miatt csonka hét keddjén, miután az amerikai piacok hétfői mínusza nem gyűrűzött be Ázsiába és Európába.

Kisebb elmozdulásokkal vágtak neki a hét második napjának a nemzetközi tőzsdék, mintha a befektetők továbbra is kivárásra játszanának. Ám, ahogy az lenni szokott, aki keresett, az talált magának meglovagolható sztorit. Ráadásul a mai napon is érdemes lesz figyelni, különösen a tengerentúlon várhatók érdekes vállalati fejlemények.

1. Pirosban Amerika, zöldben a többiek

Hirdetés

Az amerikai tőzsdeindexek mínusszal zárták a hétfőt, az ázsiaiak és az európaiak ugyanakkor plusszal nyitották a keddi napot. Ázsiában arra reagáltak pozitívan a befektetők, hogy a kínai ingatlanok átlagára nagyobb mértékben emelkedett márciusban, mint februárban, Európában viszont nem lehetett meghatározni ilyen egyértelmű hatást.

2. Felemás amerikai gyorsjelentések

Míg a Citigroup és a Goldman Sachs első negyedéves bevételei is alacsonyabbak, addig az egy részvényre jutó nyereségeik magasabbak lettek az elemzői várakozásoknál. Amit a tengerentúli befektetők összességében nem díjaztak, ezzel magyarázható, hogy az amerikai tőzsdék eséssel kezdték a hetet. Európában viszont a német Lufthansa egyértelműen gyenge teljesítményről számolt be – működési eredménye a növekvő üzemanyagárak miatt az előző év azonos időszakának nyereségéből veszteségbe váltott. Emiatt kedd reggel 5 százalékos mínuszban nyitottak a légitársaság papírjai, igaz, azt később csaknem teljes egészében ledolgozták.

3. Indulhatnak a kereskedelmi tárgyalások az EU és az USA között

Miután az ipari termékek vámmentességéről tartandó megbeszélésekre az uniós tagállamok kormányai minősített többséggel az áldásukat adták. A tárgyalók mandátuma addig tart, amíg az európai acél- és alumíniumtermékekre az Egyesült Államok által kivetett védővámok érvényben vannak, és a tárgyalások bármikor felfüggeszthetők, amennyiben az USA újabb vámokat vezetne be uniós termékekre.

4. A Hulu visszavásárolta AT&T-részvényeit

Egészen pontosan az amerikai streamingszolgáltatóban korábban meglévő 9,5 százalékos részesedését, méghozzá 1,43 milliárd dollárért. A tranzakció 15 milliárd dollárra értékeli a Hulut, amelynek 60 százalékát a Disney, 30 százalékát a Comcast birtokolja. A mostani ügylet következtében a Disney még nagyobb ellenőrzés alá veheti a céget, miután a Comcasttal külön megállapodást fog kötni arról, hogyan osztják el az AT&T-től visszavásárolt részvényeket. A Hulu jelenleg több mint 25 millió előfizetővel rendelkezik az USA-ban. Apró szépséghiba azonban, hogy továbbra is veszteséget termel, az idén 1,5 milliárd dollárt, s a Disney múlt heti becslése szerint 2023-nál előbb nem is fog nyereségesen működni.

5. A vigyázó szemek ismét Amerikán

A hétfőhöz képest ma is több jelentős gyorsjelentés is alakíthatja az amerikai befektetői hangulatot. A tengerentúli tőzsdei nyitás előtt teszi közzé első negyedéves eredményét a Bank of America, a Johnson&Johnson, valamint a UnitedHealth Group is, zárás után pedig a Netflix és az IBM.

Átragadt a jó hangulat Budapestre kedd délelőtt

Az európai tőzsdeindexhez hasonlóan a BUX is emelkedéssel kezdte a keddi napot.  Ebben a Richternek volt jelentős érdeme, amelynek célárát a JP Morgan 6200 forintról 6410 forintra emelte, semlegesről felülsúlyozásra javítva az ajánlását. Érdemi pluszt még a CIG Pannónia és az Alteo ért el, ezzel szemben az OTP és a Magyar Telekom mínusszal nyitott, alapvetően ez tehet arról, hogy a hazai börzebarométer összességében azért nem ugrott nagyot a rajtnál.

Az arany gyengébben, az olaj erősebben kezdte a keddi napot, mint ahogyan a hétfőit zárta. A forint is folytatta menetelését, euróval szembeni árfolyama már a 320-as szint alá került.

Friss árfolyamok >>

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?