Hirdetés

Ezt az öt dolgot érdemes hétfőn tudni a piacokról

2019. április 15., 11:52

Csendesen nyitottak a piacok hétfőn, könnyen lehet, hogy a rövid hét miatt inkább kivárás jellemzi majd a következő napokat.

Az elmúlt hetek optimizmusa után könnyen lehet, hogy visszafogottabb hét elé nézünk. Számos nagy piacon ugyanis a hét utolsó napján nagypéntek, majd a jövő hét első napján húsvét miatt nem lesz kereskedés. Az ilyen hosszabb szünetek előtt pedig általában inkább kivárás szokta jellemzeni a piacokat. Ennek az elvnek persze ellent mond, hogy a legutóbbi hosszabb ünnepi szünet környékén, karácsonykor a leállás helyett "vérfürdőt" láthattunk a tőzsdéken.

1; Optimizmus a nemzetközi piacokon

A továbbra is húzódó amerikai-kínai megállapodás és az előzetesen pesszimista gyorsjelentési várakozásoktól lehetett tartani, a piacokon azonban továbbra is a bika az úr. Pénteken mind az európai, mind a tengerentúli indexek erősödtek, hétfőn pedig az ázsiai piacok is felfele mozdultak.

Hirdetés

2; Jól indult a gyorsjelentési szezon

Köszönhető mindez egyrészt annak, hogy a kereskedelmi háború esetleges lezárását folyamatosan lebegtetik, másrészt pénteken két nagybank,  a JP Morgan és a Wells Fargo jó jelentést tett közzé. Ez persze nem garancia arra, hogy ne lenne olyan vállalat, amely nem ugorja meg a várt szintet, de a befektetők bizakodását erősítette. Ezen a héten is folytatódik a gyorsjelentési szezon, számos fontos vállalat teszi közzé negyedéves számait, így a bankok közül a Goldman Sachs, a Citigroup és a Morgan Stanley eredményeit ismerhetjük meg, de ezek mellett kiemelt figyelmet kaphat a Netflix, az IBM, és a Pepsi jelentése is.

3; Trump megint beszólt a jegybanknak

Az amerikai elnök a hétvégén egy Twitter-bejegyzésben kiemelte, hogy a jegybank kamatemelései milyen erősen visszavetették a tőzsdéket. Az elnök szerint a Dow indexe akár 10 ezer ponttal is magasabb lehetne, ha a jegybank prociklikus gazdaságpolitikát folytatna. Trump ismét hangsúlyozta, hogy szigorítás nélkül 4 százalék felett lett volna a GDP növekedése, és azt tanácsolta a Fed-nek, hogy a mérlegének leépítése helyett kezdjen új lazítási programba. Az elnök az utóbbi időben többször támadta az amerikai jegybankot, amely azonban úgy tűnik őrzi függetlenségét és igyekszik a gazdasági adatoknak megfelelően szigorúbb vagy lazább politikát folytatni.

4; A kereskedelmi háború még nyílhatnak újabb frontok

A múlt héten az amerikai-kínai tárgyalások kapcsán konkrétumok nem, csak bizakodó nyilatkozatok láttak napvilágot. Egy újabb front megnyitása viszont felvillant, Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő irodája ugyanis a hét elején hozta nyilvánosságra azon európai termékek listáját, amelyekre büntetővámot vetne ki az Airbus szubvencionálása miatt. A 14 oldalas listán az élelmiszerektől kezdve a borokon, ruhaipari termékeken át helikopterekig és repülőgép-alkatrészekig számos termék található, az USA a vámok esetleges bevezetését azzal indokolta, hogy az Airbus támogatása 11 milliárdos kárt okoz a Boeingnek. Az EU is lépett a kereskedelmi szigorítás felé, és 20 milliárd euró értékű amerikai termékekre vetne ki vámokat, ha Donald Trump beváltaná a fenyegetését.

Ezek mellett az amerikai illetékesek a héten a japán vezetőkkel is tárgyalóasztalhoz ülnek,   kétoldalú kereskedelmi tárgyalások kezdődnek ugyanis. Az ügy előzménye, hogy  Donald Trump tavaly vámokat vetett ki az alumínium és acélimportra, és 25 százalékos büntetővámot helyezett kilátásba a japán autókra is. Az amerikai fél a mezőgazdasági pozíciójának megerősítését szeretné elérni a tárgyalás során, mivel jelenleg több mint 20 százalékos részesedése van a japán élelmiszerimportban, amit azonban könnyen elveszíthet, ha a riválisokat alacsonyabb vámok terhelik.

5; Fókuszban a Volkswagen

A 2018-as eladási számaihoz hasonló volumennel számol idén is a világ legnagyobb autógyártója, 6,2 millió kocsit szeretnének értékesíteni. A német nagyvállalat az év elején ugyan visszaesést könyvelt el egyik legfontosabb piacán, Kínában, ám a cégvezetők szerint az év második felében ezt le fogják dolgozni, addigra ugyanis szerintük beérnek a kínai kormány reformjai.

A Volkswagen egyébként azt is közzétette, hogy az elektromos autók terén komoly expanzió előtt állnak. A jövőben 16 üzemükben is gyártanak majd ilyen járműveket, és  2023-ra 33 különböző elektromos modellt fognak kínálni különböző márkáik, az Audi, a Volkswagen, a Skoda és a Seat alatt. Ezt támogatandó 50 milliárd euró értékben vásárol akkumulátor elemeket az elektromos autók számára.

Nem volt komoly mozgás hétfőn reggel

Sem a nagy nemzetközi tőzsdeindexek, sem a Bux esetében nem volt reggel komoly mozgás. A magyar tőzsde indexe 0,2 százalékkal gyengült, érdemleges elmozdulást csak néhány kispapír esetén láthattunk, az Autowallis 6 százalékkal ugrott meg, míg a BIF 4,5 százalékkal gyengült.

Az arany és az olaj ára 0,3 százalékkal csökkent a péntek esti szintekhez képest. A forint kis mértékben erősödött, és az euróval szemben becsúszott a 321-es szint alá.

Friss áfrolyamok >>
Friss áfrolyamok >>

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?