Hirdetés

Ezért nem örülhetnek a Telekom kisrészvényesei

Csabai Károly, 2020. február 19., 09:35

Azért lehet 27 helyett csak 20 forint a 2019-es osztalék, mert a tervekkel ellentétben nem javult a cég készpénztermelő képessége, miközben komoly frekvenciatenderek várhatók, amelyekre tartalékolnak.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Erős évet zártunk – összegezte a magunk mögött hagyott esztendőt Szabó János, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese. (A 2019-es számokat a tőzsdei társaság már kedd délután közzétette, erről lapunk is beszámolt.) A 2013-14-ben elkezdett hálózatfejlesztés folytatódott 2019-ben is, saját beruházások és az uniós támogatott fejlesztések. Magyarországon már 4,9 millió háztartásban van gigabites elérés.

A meglévő kábelhálózatok fejlesztése, valamint a partnerekkel való együttműködés a cél. Mobilhálózatban kivárás van. Már rendelkeznek 5G-képes kisebb teszthálózatokkal, például Zalaegerszegen, de ahhoz, hogy ez a technológia nagyobb volumenben elterjedjen, frekvenciákra van szükség. Várnak arra, hogy a frekvenciatendert mikor írják ki, az MTelekom felkészült erre – jelentette ki Szabó János.

Hirdetés

Tavaly áprilisban megújult a mobilhang-, augusztusban a mobiladat-portfolió, ami jelzi, hogy az ügyfeleknek a mobiladat-igénye egyre magasabb. Jelenleg már félmillió, vezetékes és mobilszolgáltatásokat egyben nyújtó Magenta 1-ügyfelük van. A vezetékes ügyfelek száma – szélessávú internet és televízió – a vártnál jobban emelkedett. Az okostelefont használó klienseik immár 62 százaléka applikáción keresztül intézi a telekomos ügyeit.

Jelentős a verseny a vállalati szektorban, ennek köszönhető a vezérigazgató-helyettes szerint, hogy a telekommunikációs bevételek némileg csökkentek a kis- és középvállalkozói szektorban, igaz, ezt kompenzálta a nagyvállalati rész, így e szegmens éves szinten 3-4 százalékkal nőtt 2019-ben.

Megtorpant viszont a rendszerintegrációs területen a bevételek növekedése. Ennek egyik oka, hogy a közszférában történt egy átalakulás, létrejött a Nemzeti Digitális Kormányzati Ügynökség, ezen keresztül történnek majd a beszerzések, ami a megrendeléseket visszafogta. Ezalatt is folytatta azonban a Telekom a fejlesztéseit, köztük is azzal a céllal, hogyan tud majd belépni a március 2-én induló azonnali fizetési rendszerbe digitális ajánlataival.

S azért ne feledjük, hogy a tavalyi év leghangzatosabb eseménye volt az, hogy kútba esett a Telekom-leány T-Systems Magyarország Zrt. eladása a Jászai Gellért és Mészáros Lőrinc befolyása alatt lévő 4iG-nek, de ez Szabó János szerint nincs jelentősebb hatással a bizniszre. Korábban a kis- és középvállalkozásokat átsorolták a T-Systems-től a Magyar Telekom lakossági szolgáltatást nyújtó üzletágába.

Ami a kilátásokat illeti, a Telekom vezetősége 2020-2021-re a bevételek és a beruházások szinten tartását prognosztizálja, amit részben a fokozódó versennyel magyaráznak. Az adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (ebitda) 1-2 százalékkal lehet magasabb 2020-ban, mint tavaly, miközben a 2019-ben elmaradt 5 százalékos készpénznövekedést pótolhatónak vélik.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?