Hirdetés

Ez már egy reménysugár? Szárnyakat kapott a forint

Eidenpenz József, 2020. március 20., 11:53

A sok negatív, sőt katasztrofális hír után legalább a tőkepiacokon látszik némi megkönnyebbülés, szépen emelkednek a tőzsdeindexek, az olaj és a forint is. A rengeteg kormányzati és jegybanki intézkedésnek kell hogy legyen pozitív hozadéka, az olajárat pedig Donald Trump énekelte feljebb. A Mol vezeti a BUX emelkedését, az OTP-vevők visszafogottak.

Texasi olajkút (fotó: Pixabay)
Texasi olajkút (fotó: Pixabay)

A vírus terjedésével, a korlátozó intézkedésekkel kapcsolatos hírek továbbra sem szívderítőek. Olaszországban már több esetet jegyeztek fel, mint Kínában, és elérte a tízezret globálisan a halottak száma. A fertőzötteké a negyed millióhoz közelít.

Tegnap este mégis sikerült pluszban zárniuk az amerikai részvénypiacoknak. Az S&P 500 fél, a Nasdaq Composite több mint két százalékkal ment fel. Úgy látszik, ma is érkeznek a vevők, az összes ázsiai és európai tőzsdeindex szép pluszban van. Erre két magyarázatot találtak a külföldi megfigyelők.

Hirdetés

Az egyik szerint végre elindult felfelé az olaj, második napja komolyabban emelkedik, és sokat feljött a szerdai extrém, 18 éves mélypontról. A másik, hogy az egyes fejlett országok kormány- és jegybanki intézkedéseinek mindenképpen lehet pozitív hatása, legalább nagyban tompíthatják a koronavírus miatti gazdasági visszaesést.

4-6 százalékos plusszok

A legtöbb nyugat-európai index így ma 4-6 százalékos emelkedést mutat, a Stoxx 600 4,5 százaléknál tart, a francia és német részvények húzzák. Az olasz mutató három százalékkal a skála alján, az osztrák tíz százalékkal a tetején helyezkedik el (ez utóbbi azonban az esésben is élen járt a napokban).

Napi vírushír-összefoglalónk itt olvasható

Magyarországon is recesszió, több százezer új munkanélküli várható, százával zárják be a szállodákat. A kormány itt is segíteni próbál. A BUX index ma 4,4 százalékkal megy fel, a Mol körülbelül tíz, az OTP kettő, a Richter négy százalékkal javul. Az átlag körül alakul a Magyar Telekom részvényének teljesítménye is.

Euró/forint (Tradingview.com)
Euró/forint (Tradingview.com)

Forint és cseh korona az élen

A forint is megnyugodott, míg tegnap súrolta a 360-at az euró ára, ma kevéssel tíz óra után már csak 350 körüli az árfolyam. Ez egy nap alatt komolynak számító, két százalékos forinterősödést jelent. Hasonló mértékben erősödik a cseh korona, valamivel kevésbé, egy százalékkal a lengyel zloty.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A kőolaj két napja még 18 éves mélyponton járt, a WTI 21 dollár alá is benézett. Tegnap és ma jelentős emelkedésen van túl, ma a WTI 27,90, a Brent 30,45 dollár. Az emelkedés egyik oka, hogy Donald Trump elnök egyik nyilatkozata alapján az USA beleszólhat a szaúdi-orosz árháborúba.

Vesznek 30 millió hordót

Valószínűleg diplomáciai eszközökkel próbálhatja a szaúdiakat kitermelésük mérséklésére rábírni. Bár a nyilatkozat meglehetősen homályos volt, afféle szóbeli intervenció, Trump azt mondta, “a megfelelő időben” óhajt beavatkozni. Ezen kívül az USA 30 millió hordó olajat vásárolhat fel júniusban stratégiai készleteinek feltöltéséhez.

További híreink a koronavírusról

Ma a nagy lejáratok napja van a származékos (határidős, opciós) tőzsdéken, számos termék kifut. Ezen pozíciók megújítása vagy meg nem újítása megmozgathatja az árfolyamokat a nap vége felé.

Kriptodeviza-ugrás, bitcoin–feleződés

A kriptodevizák az utóbbi napokban követték a részvénytőzsdéket, és szintén nagy mélyrepülést mutattak be. A bitcoin benézett 5000 dollár alá is. Most azonban itt is erős pozitív korrekció jelei láthatók, húsz százalékos napi emelkedés után a bitcoin 6700, az ether 149 dollár.

Gyakran felröppen a teória, hogy az előre a rendszerbe programozott bitcoin-kibocsátás májusban esedékes feleződése (“halving”) majd szárnyakat ad a digitális eszköz árfolyamának. Ahogy az történt párszor a múltban. Ez azonban korántsem biztos, vagy ha így is van, már régen beépülhetett az árakba. Csak a kínálati oldalon változtat valamelyest, a keresleti oldalon nem. Ráadásul volt már ellenpélda is, a litecoin tavaly a feleződés után jól leesett.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?