Hirdetés

Évtizedek óta nem láttunk ilyet az olaj piacán

2019. szeptember 17., 07:30

Utoljára 1991-ben, az Öböl-háború idején láthattunk olyan mértékű ármozgást, mint a mai napon. A piaci szereplők a hétvégén szaúdi célpontok ellen végrehajtott dróntámadás miatt estek pánikba.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A hétvégén dróntámadást hajtottak végre a legnagyobb szaúdi olajmező ellen, amely miatt hétfőn nagyon durván megugrott az olajára. Az éjszaka folyamán 20 százalékos megugrást is mutattak a legfontosabb olajfajták, a WTI és a brent a pénteki záró árhoz képest, igaz ez napközben némileg mérséklődött, de a délután tapasztalt 11 százalékos árfolyam változás is extrém nagynak tűnik.

Problémát jelent, hogy egymásnak ellentmondó hírek jelennek meg arról, hogy a kiesett kapacitásokat mikor állíthatják helyre. Szaúd-Arábia azt jelezte, hogy már hétfőn visszaállítja a kiesett kapacitások harmadát, ugyanakkor azt nem lehet tudni, hogy a többi kitermeléssel mi lesz. Egyes hírek szerint ugyanis akár már szeptember végéig képesek a szaúdiak pótolni a kiesett mennyiséget. Vannak azonban olyan információk is, amely szerint ennél sokkal hosszabb időt vesz mindez igénybe, a Reuters és a Bloomberg hírügynökség értesülései szerint több hónapig is eltarthat az olajkitermelés teljes körű helyreállítása.

Hirdetés

A világ olajtermelésének huszada esett  ki

A most kiesett kitermelés napi 5,7 millió hordóval csökkent, ami a globális kínálat mintegy 5 százaléka. Az öböl-menti ország jelezte, hogy stratégiai tartalékokból fognak felszabadítani, de nem ők az egyetlenek, akik gyorsan tudnak reagálni. Várhatóan az amerikai palaolaj termelők is képesek lesznek gyorsan növelni a kitermelésüket, az esetükben inkább a logisztika jelent problémát. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy Donald Trump elnök már jóváhagyta a stratégiai készletek megnyitását. Ezek egyébként historikusan meglehetősen magas szinten vannak. Így vélhetőleg az amerikaiak még örülnek is annak, ha ebből sikerül leépíteni.

A The Wall Street Journal hétfőn arról számolt be, hogy a hét végén szaúdi illetékesek konzultáltak az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők képviselőivel. A lap informátorai szerint a szaúdiak azt sulykolták, hogy "partnereiknek nincs miért növelni az olajtermelésüket." A lap szerint a szaúdiak azért nem akarják, hogy termeléskiesésüket mások helyettesítsék, mert attól tartanak, hogy más olajtermelők túlságosan megemelnék az olajtermelésüket és ezzel zsugorodna Szaúd-Arábia piaci részesedése. A szaúdi illetékesek szerint tartalékaik felszabadításával kompenzálni tudják a csökkenő olajtermelést - közölte a lap.

Ellentmondó információk borzolják a kedélyeket

Ennek ugyanakkor némileg ellentmond az a hír, hogy a szaúd-arábiai állami olajvállalat kereskedőháza olajtermékeket keres azonnali szállításra a piacokon a szaúdi olajlétesítmények ellen szombaton elkövetett támadások után. A Saudi Aramco kereskedőháza, az Aramco Trading Company (ATC) gázolajat akar vásárolni azonnali szállításra nevük elhallgatását kérő brókerek közlése szerint.  Úgy tudni, hogy a vállalat alacsony kéntartalmú dízelolajat keres, egyelőre nem hivatalosan, hanem puhatolódzó magánbeszélgetések keretében. Állítólag két hajónyi rakományt keres az ATC, hogy teljesíteni tudja szeptemberre és októberre vállalt kötelezettségeit.

Délután fél kettőkor a legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 12,5 százalékos pluszban, 67,80 dolláron, a WTI pedig 11,8 százalékos nyereségben, 61,25 dolláron forgott. Eddigi napi csúcsán a Brentet 71,62 dolláron, a WTI-t pedig 63,47 dolláron jegyezték. A Goldman Sachs nemzetközi befektetési bank előrejelzése szerint 75 dollár fölé emelkedhet a Brent hordónkénti ára, ha a szaúdi olajkitermelést nem tudják hat hét alatt helyreállítani.

A Mol a nap nyertese

A Budapesti Értéktőzsdén a Mol árfolyamán tükröződött leginkább a nemzetközi hatás, hiszen az olajpapír majd 2,5 százalékkal ugrott meg a budapesti kereskedésben. A magyar olajvállalat esetében a piaci szereplők vélhetőleg elkezdték azt árazni, hogy a kitermelt olajat magasabb áron tudja majd a Mol a partnereinek értékesíteni. Nagy kérdés persze, hogy tartósan magas lesz-e a következő időszakban az olajár, ez ugyanis számottevően növelné az upstream szegmens eredményét.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?