Hirdetés

Emelkednek a kötvényhozamok, a görög azonban a magyar szintre csökkent

Fellegi Tamás, 2019. április 18., 06:06

Érdekes folyamatok játszódnak le az államkötvények piacán mind Európában, mind Amerikában. A túl mélyre süllyedt hozamok most megemelkedtek, azonban a görögök közben olyan szépen helyrejöttek, hogy pont ugyanannyiért finanszírozhatják magukat 10 évre, mint mi. Hittük volna?

Először tavaly év végén indultak heves emelkedésnek az európai és amerikai kötvényárfolyamok, azaz csökkentek a hozamok, amit legjobban a 10 éves államkötvényeknél lehetett észlelni. Amerikában korábban 3 százalék fölött is járt a 10 éves kötvény hozama, ami ott egész vonzónak tekinthető, sőt, egy ideig a magyar 10 éves hozamot is meghaladta.

Amerika

Decemberben aztán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed megijedt egyrészt a részvénypiaci korrekciótól (azóta ismét csúcson a tőzsdék), másrészt attól, hogy az amerikai gazdaság tavalyi gyorsulása megakad. Így felmerült, hogy változni fog a korábban megindított kamatemelési ciklus: ez azóta be is igazolódott, a jegybank utolsó ülésén jelezték is, hogy szó sem lehet további kamatemelésről, legalábbis idén.

Hirdetés
Amerikai 10 éve államkötvény hozama
Amerikai 10 éves államkötvény hozama

A 10 éves hozam március végére le is zuhant 2,35 százalékig, ami lényegében megegyezik a jegybanki alapkamat értékével. Ez az árazás már azt jelentette, hogy piac a következő 10 évre sem számított a jelenleginél magasabb átlagos hozamra. Azóta ezen elgondolkoztak a befektetők, rájöttek, hogy ez egy igen valószínűtlen eset, és megkezdték a kötvények eladását, lejjebb nyomva az árfolyamot és emelve a hozamot. A hozam 2,6 százalékig emelkedett vissza, és ebben az is szerepet játszott, hogy kisebb lett a pesszimizmus a gazdasági kilátásokat illetően, különös tekintettel arra, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi megegyezés is egyre közelebbinek és reálisabbnak tűnik.

Európa

Európa legfejlettebb országainak kötvénypiacán is hasonló folyamatok játszódtak le, azzal az eltéréssel, hogy a hozamok egészen különlegesen alacsony tartományban mozognak, sőt, ami ép ésszel felfoghatatlan: a német kötvény hozama egy darabig negatív is volt.

Német 10 éves államkötvény hozama
Német 10 éves államkötvény hozama

A folyamat kontinensünkön is decemberben indult és márciusban érte el a legpánikszerűbb részt a kötvényvásárlók részéről: a német 10 éves hozam mínusz 0,07 százalék volt, az osztrák, a holland, a finn és a francia pedig 0,1-0,2 százalék között mozgott.

Most ezeknél a kötvényeknél is zajlik a korrekció, persze még így is igen alacsonyak a hozamok. A német hozam visszakapaszkodott 0,1 százalékig, a többi említett pedig 0,3-0,4 százalékra.

Hazai hozam

Egyúttal két kötvénynél játszódig még viszonylag meglepő folyamat: az egyik a görög, a másik a magyar. A mi 10 éves hozamunk 3,32 százalékra emelkedett, ami talán inkább csak azzal magyarázható, hogy miután a lakossági állampapírokra jóval rövidebb lejáratra ennél lényegesen magasabb kamatot fizet az állam, így az intézmények sem hajlandók túl alacsony hozammal vásárolni hosszabb lejáratra.

Görög csoda

Ami igazán meglepő, az a görög hozam, ami lényegében ugyanerre a szintre ereszkedett, a görög állam 10 évre ugyanakkora kamatra kap most pénzt, mint a magyar, pedig 2012-ben, az első nagy görög válságban 40 százalék fölött is volt a hozam, 2015-ben a második fordulóban, amikor a Sziriza párt szerette volna elérni, hogy Európa mégiscsak fizesse a korlátlan görög költekezést, 20 százalék fölé került.

Görög 10 éves államkötvény hozama
Görög 10 éves államkötvény hozama

Ciprasz miniszterelnök akkor végül belátta, hogy senki nem finanszírozza tovább országát, ha nem teszi rendbe a gazdaságot. Ezt megtette, azóta is példásan vezeti országát, és a fájdalmas stabilizáció után teljesen egyensúlyba került a görög gazdaság, sőt, a hosszú recesszió évei után most már élénk növekedést mutat. A bizalom így teljes mértékben visszatért, a befektetők már a magyar szinten veszik a görög kötvényeket.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

A Magyar Nemzeti Galéria évről évre megörvendezteti a látogatókat egy XX. századi kiemelkedő magyar festő életmű kiállításával. A Kihűlt világ című tárlat Farkas István munkásságát mutatja be. Számára a festés jóval több volt, mint önkifejezési forma. Pszichoterápia is, mely segített feldolgozni gyermekkori traumáit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?