Hirdetés

Elfogadták a Trump-csomagot, mégis tovább süllyedt a tőzsde

2020. március 27., 21:39

A pénteken tartott gyors szavazással az USA Képviselőháza jóváhagyta a kétezer dolláros koronavírus-csomagot, amely segít az USA gazdaságának megbirkózni a járvánnyal. A tőzsde nem reagált pozitívan.

Donald Trump az 50. Világgazdasági Fórumon, Davosban, 2020. január 21-én.
Donald Trump az 50. Világgazdasági Fórumon, Davosban, 2020. január 21-én.

Már csak Donald Trump elnök aláírására van szükség, aki várhatóan gyorsan aláírja a csomagot. A republikánusok által vezetett szenátus egyhangúlag elfogadta azt még szerdán későn este. A piacok persze erre már számítottak, az lett volna rendkívül meglepő, ha nem fogadják el.

Voltak képviselők, akik kifogásolták a hatalmas csomagot, mert az nagymértékben növeli az államadósságot. Mások a munkanélküli-ellátás miatt támogatták, amely sok embereknek segít a túlélésben.

Hirdetés

A pénteki szavazás azt a hírt követi, hogy az Egyesült Államok lett az az ország, ahol a legtöbb COVID-19 eset történt a világon – írta a Marketwatch. A múlt héten pedig rekordszámú, 3,28 millió amerikai igényelt munkanélküli-ellátást a járvány kitörése miatt.

Az amerikai tőzsdén a 2-3 százalékos mínuszban levő indexek a tervezet elfogadásának hatására kissé javultak, de ez átmenetinek bizonyult. A magyar idő szerint 21 órás zárásra az S&P 500 3,3, a Nasdaq Composite index 3,8, a Dow Jones ipari átlag 4,1 százalékos mínuszba vonult vissza.

Az árupiaci termékek nagy része mínuszban van, élen az olajjal, amely öt százalék körüli mértékben esik. (Olajpiaci anomáliákról ma itt írtunk.)

Ez aztán a csomag

Az amerikai történelemben az eddigi legnagyobb gazdasági csomagterv ténylegesen 2200 milliárd dollár értékű. Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök jelezte, hogy a törvényhozók előkészítenek majd egy újabb gazdasági csomagtervet is. A törvényjavaslatot átküldték a Fehér Házba, ahol Donald Trump elnök az aláírásával törvényerőre emeli. A elnök már jelezte, hogy azonnal aláírja a csomagtervet - írta az MTI.
A csomag 290 milliárd dolláros keretet biztosít, hogy több millió amerikainak maximálisan egyszeri 1200 dolláros csekket kézbesíthessenek. Az összegeket az évi jövedelem arányának megfelelően utalják, s akinek évi 99 ezer dollárnál magasabb a jövedelme, nem részesülhet a segítségből. A családok továbbá gyermekenként 500 dolláros szintén egyszeri támogatást is kapnak. Heti 600 dollárral megnövelik a munkanélküli segély összegét, s a járvány miatt elbocsátottak négy hónapon keresztül kapják a támogatást. Az általában hat hónapig járó munkanélküliségi segélyt a törvény életbe lépése után további 13 hétig folyósítják. Munkanélküli segélyért folyamodhatnak majd a magánvállalkozók, az alvállalkozók és a szerződéses dolgozók is, akik eddig nem voltak jogosultak munkanélküli segélyre. A munkanélküliek megsegítésére a csomagterv 260 milliárd dollárt biztosít.

A tervezet 377 milliárd dollárt irányoz elő az 500 főnél kevesebb embert foglalkoztató kisvállalkozások hiteleire és pályázataira, 504 milliárd dollárt különít el a repülőgépgyártó cégek és a légitársaságok számára. Az egyes tagállamok és városok 150 milliárd dollár pluszpénzt kapnak a válság kezelésére, 100 milliárdot a kórházaknak és általában az egészségügyi szolgáltatóknak szánnak. Lélegeztetőgépek, orvosi maszkok és más gyógyászati segédeszközök beszerzésére 16 milliárdot, oltóanyag előállítására és gyógyszerekre további 11 milliárdot irányoz elő a csomagterv. A járványügyi és betegségmegelőzési országos központ (CDC) 4.3 milliárd dolláros segítségre számíthat, a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) 45 milliárd dollárt kap.

Emellett több milliárd dollár értékű segítséget kap még az oktatási rendszer és a tömegközlekedés is. A csomagterv pénzügyi alapot hoz létre a jegybank szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszerrel (Fed) közösen a bajba került nagyvállalatok, a tagállamok és az egyes városok számára. A jegybankkal közösen életre hívott program egyébként összesen 4500 milliárd dollár értékű lesz.


Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?