Hirdetés

Egyszarvúaktól a Mueller-jelentésig - hét dolog, amit jó tudni a mai tőzsdenaphoz

Eidenpenz József, 2019. április 18., 11:12

Az amerikai politika befolyásolhatja ma nagyban a tőzsdei árfolyamokat, Trumpot próbálják megszorongatni ellenfelei. Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások májusban lezárulhatnak, viszont rosszak a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzések. Ömlenek a gyorsjelentések, és több dollármilliárdos vállalat is tőzsdére megy a napokban.

Enyhén negatív ma a hangulat a világ tőzsdéin, a főbb nyugat-európai indexek 0,1-0,4, dél-európai társaik valamivel nagyobb mínuszban vannak. A BUX index is 0,7 százalékos esést mutat, a forint kissé gyengült, pont 320 az euró. Az amerikai S&P 500 index határidős értéke is 0,2 százalékkal csökkent.

Részvény– és devizaárfolyamok itt láthatók

Hirdetés

1. Jön a Mueller-jelentés

A régóta várt, eddig teljes egészében nem ismert Mueller-jelentés vízválasztó lehet Donald Trump elnök számára a Reuters szerint. A különleges tanácsadó jelentése Oroszország szerepéről szól a 2016-os amerikai választásokon, és helyi idő szerint 9.30, magyar idő szerint 15.30 órakor sajtótájékoztatót tartanak róla.

A 22 hónapos vizsgálat eredménye árnyékot vethet Donald Trump elnökségére és új politikai harcot indíthat a Kongresszusban, frontvonalat nyithat a 2020-as elnöki kampányban. Alkalmas lehet arra, hogy az ellenfelei kétségbe vonják elnökségének legitimitását, bizalmatlansági indítványt kezdeményezzenek ellene. Bár a demokraták Trumpot magát már nem vádolják törvénytelen cselekedetekkel az ügyben, még szemére vetik, hogy akadályozta az igazságszolgáltatást.

2. Kilenc bankot vettek elő Trump miatt

A demokraták kezdeményezésére az amerikai Kongresszus elé idéztek kilenc nagybankot – közülük három külföldi –, hogy Donald Trump amerikai elnök körének pénzügyi kacsolódásairól számot adjanak. A lista: JP Morgan Chase, Citigroup, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of America és Capital One Financial Corp belföldön. Deutsche Bank, Royal Bank of Canada és Toronto-Dominion Bank a külföldiek.

3. Büntetik a Samsungot

Esik a Samsung Electronics Co. részvénye, miután gondok vannak a cég új, közel 2000 dolláros, összehajtható képernyőjű készülékével. A felhasználók gyakran eltávolítják róla a védőréteget, ami viszont a berendezés fontos részét képezi.

4. Kereskedelmi tárgyalások és növekedés

Mint már annyiszor, ma is napirenden vannak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások és ettől nem teljesen függetlenül a világgazdaság lassulásának témája. Május végén véget érhet a kereskedelmi háború a Wall Street Journal értesülései szerint, akkor írják alá a megállapodást.

A gazdasági növekedésről azonban rossz hírek jönnek. Miután az EKB és a német kormány csökkentette az előrejelzését, most az IHS Markit ipari beszerzési indexe is inkább rossz lett. A mutató ugyan emelkedett, de így is sok éves alacsony szint közelében mozog. A szolgáltató-szektor indexe viszont dinamikus növekedést mutat. A Fed Bézs könyve nem okozott különösebb meglepetést.

5. Az egyszarvúakra figyelnek

Az egyszarvú (unikornis) egy magántulajdonban lévő startup (új, gyorsan fejlődő cég), amelynek értéke több mint egymilliárd dollár. A tőzsde szempontjából persze akkor válnak érdekessé, amikor bevezetésre készülnek, IPO-t csinálnak (elsődleges részvénykibocsátást). Nemrég a Lyft bevezetése okozott izgalmakat, azután az Uber-t kapta szárnyára a hírfolyam. (Ennek bevezetését május 10-re tervezik.) Ma a Pinterest Inc. részvényeit vezetik be a tőzsdére, a papírokat 19 dolláron bocsátották ki nemrég.

A Bloomberg szerint a Zoom Video Communications Inc. is csütörtökön megy tőzsdére. A Morgan Stanley szerint az IPO-k virágzása folytatódhat, de csak akkor, ha a bevezetések utáni tőzsdei utóéletük is sikeres lesz. Ez a közelmúltban nem mindig volt így.

6. Ömlenek a gyorsjelentések

Beindult a gyorsjelentési szezon. Az Equilor Befektetési hírlevele szerint meghaladta az elemzői konszenzust a Morgan Stanley jelentése. Vártnál jobb eredményekkel szolgált a Pepsi, várakozásokon felül teljesített a Nestlé. Ma többek között a Philip Morris és az American Express jelent majd.

7. Mi lesz nyitva holnap és hétfőn?

Az európai tőzsdék a húsvéti ünnepek miatt egységesen zárva lesznek pénteken és hétfőn egyaránt. Az észak-amerikai parketteken pénteken nem lesz kereskedés, hétfőn viszont normál üzletmenet zajlik – derül ki a KBC Equitas gyűjtéséből.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?