Hirdetés
Hirdetés

Egyszarvúaktól a Mueller-jelentésig - hét dolog, amit jó tudni a mai tőzsdenaphoz

Eidenpenz József, 2019. április 18., 11:12

Az amerikai politika befolyásolhatja ma nagyban a tőzsdei árfolyamokat, Trumpot próbálják megszorongatni ellenfelei. Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások májusban lezárulhatnak, viszont rosszak a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzések. Ömlenek a gyorsjelentések, és több dollármilliárdos vállalat is tőzsdére megy a napokban.

Enyhén negatív ma a hangulat a világ tőzsdéin, a főbb nyugat-európai indexek 0,1-0,4, dél-európai társaik valamivel nagyobb mínuszban vannak. A BUX index is 0,7 százalékos esést mutat, a forint kissé gyengült, pont 320 az euró. Az amerikai S&P 500 index határidős értéke is 0,2 százalékkal csökkent.

Részvény– és devizaárfolyamok itt láthatók

Hirdetés

1. Jön a Mueller-jelentés

A régóta várt, eddig teljes egészében nem ismert Mueller-jelentés vízválasztó lehet Donald Trump elnök számára a Reuters szerint. A különleges tanácsadó jelentése Oroszország szerepéről szól a 2016-os amerikai választásokon, és helyi idő szerint 9.30, magyar idő szerint 15.30 órakor sajtótájékoztatót tartanak róla.

A 22 hónapos vizsgálat eredménye árnyékot vethet Donald Trump elnökségére és új politikai harcot indíthat a Kongresszusban, frontvonalat nyithat a 2020-as elnöki kampányban. Alkalmas lehet arra, hogy az ellenfelei kétségbe vonják elnökségének legitimitását, bizalmatlansági indítványt kezdeményezzenek ellene. Bár a demokraták Trumpot magát már nem vádolják törvénytelen cselekedetekkel az ügyben, még szemére vetik, hogy akadályozta az igazságszolgáltatást.

2. Kilenc bankot vettek elő Trump miatt

A demokraták kezdeményezésére az amerikai Kongresszus elé idéztek kilenc nagybankot – közülük három külföldi –, hogy Donald Trump amerikai elnök körének pénzügyi kacsolódásairól számot adjanak. A lista: JP Morgan Chase, Citigroup, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of America és Capital One Financial Corp belföldön. Deutsche Bank, Royal Bank of Canada és Toronto-Dominion Bank a külföldiek.

3. Büntetik a Samsungot

Esik a Samsung Electronics Co. részvénye, miután gondok vannak a cég új, közel 2000 dolláros, összehajtható képernyőjű készülékével. A felhasználók gyakran eltávolítják róla a védőréteget, ami viszont a berendezés fontos részét képezi.

4. Kereskedelmi tárgyalások és növekedés

Mint már annyiszor, ma is napirenden vannak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások és ettől nem teljesen függetlenül a világgazdaság lassulásának témája. Május végén véget érhet a kereskedelmi háború a Wall Street Journal értesülései szerint, akkor írják alá a megállapodást.

A gazdasági növekedésről azonban rossz hírek jönnek. Miután az EKB és a német kormány csökkentette az előrejelzését, most az IHS Markit ipari beszerzési indexe is inkább rossz lett. A mutató ugyan emelkedett, de így is sok éves alacsony szint közelében mozog. A szolgáltató-szektor indexe viszont dinamikus növekedést mutat. A Fed Bézs könyve nem okozott különösebb meglepetést.

5. Az egyszarvúakra figyelnek

Az egyszarvú (unikornis) egy magántulajdonban lévő startup (új, gyorsan fejlődő cég), amelynek értéke több mint egymilliárd dollár. A tőzsde szempontjából persze akkor válnak érdekessé, amikor bevezetésre készülnek, IPO-t csinálnak (elsődleges részvénykibocsátást). Nemrég a Lyft bevezetése okozott izgalmakat, azután az Uber-t kapta szárnyára a hírfolyam. (Ennek bevezetését május 10-re tervezik.) Ma a Pinterest Inc. részvényeit vezetik be a tőzsdére, a papírokat 19 dolláron bocsátották ki nemrég.

A Bloomberg szerint a Zoom Video Communications Inc. is csütörtökön megy tőzsdére. A Morgan Stanley szerint az IPO-k virágzása folytatódhat, de csak akkor, ha a bevezetések utáni tőzsdei utóéletük is sikeres lesz. Ez a közelmúltban nem mindig volt így.

6. Ömlenek a gyorsjelentések

Beindult a gyorsjelentési szezon. Az Equilor Befektetési hírlevele szerint meghaladta az elemzői konszenzust a Morgan Stanley jelentése. Vártnál jobb eredményekkel szolgált a Pepsi, várakozásokon felül teljesített a Nestlé. Ma többek között a Philip Morris és az American Express jelent majd.

7. Mi lesz nyitva holnap és hétfőn?

Az európai tőzsdék a húsvéti ünnepek miatt egységesen zárva lesznek pénteken és hétfőn egyaránt. Az észak-amerikai parketteken pénteken nem lesz kereskedés, hétfőn viszont normál üzletmenet zajlik – derül ki a KBC Equitas gyűjtéséből.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Brüsszeli póker: von der Leyen győzelmének öt legnagyobb tanulsága

Brüsszeli póker: von der Leyen győzelmének öt legnagyobb tanulsága

Tegnap egy hónapok tartó hatalmi harc zárult le azzal, hogy az Európai Parlament szűk többséggel, de megválasztotta az Európai Bizottság elnökének az Európai Tanács jelöltjét. A néppárti Ursula von der Leyen győzelme egy nagy és összetett alku része, amelyből a politikusok leginkább azokat hagyták ki, akik őket hatalomba emelték: az európai választókat. Wéber Balázs jegyzete a tanulságokról.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?