Hirdetés

Zuhanó indexek - a válság idején láttunk utoljára ilyet

2020. február 27., 20:11

Úgy tűnik, hogy a válság óta a legrosszabb hetét zárhatja az amerikai tőkepiac. Az egyik legfontosabb mutatónak számító S&P 500-as index egész rövid idő alatt veszített 10 százalékot. A hét első négy napjának értékvesztése bőven túlmutat a régen várt korrekción, néhány elemző már medve piacon emleget.

Miközben az árupiacok és a kötvénypiacok is borús gazdasági forgatókönyvet áraztak, a részvénytőzsdék hetekig abban a hiszemben ringatták magukat, hogy a vállalatokat nem fogja érinteni a koronavírus gazdasági következménye. A két hete még történelmi rekordot elérő amerikai indexek mozgása azért is meglepő volt, mert a múlt hét elején már megjöttek az első nagyon komoly figyelmeztető jelek, amikor az Apple bejelentette, hogy az első negyedéves eredménye a várakozásoknál gyengébb lesz. Igaz még akkor is inkább vásárlási lehetőségként tekintettek a befektetők a visszaesésre, mint valós veszélyre.

A hidegzuhany hétfőn érkezett, amikor immár mindenki szembesült azzal, hogy a járványt nem sikerült Kínán belül tartani, és jelentős számú új esetre derült fény Olaszországban és Dél-Koreában is. Azóta pedig minden nap nagyon komoly eséssel zártak a Wall Street, és a világ más fontos és kisebb piacai is.

Ha a hétvégére nem jön éles fordulat, akkor a 2008-ban kitört és 2009-első feléig a tőzsdéken alaposan "lefogyasztó" időket idéző héten lesznek túl a börzék, az Egyesült Államokban úgy tűnik évtizedes negatív rekordot hozhat ez a hét a piacokon.

HirdetésA csütörtöki kereskedés ráadásul úgy indult, hogy még a hét első napjait is alulmúlhatja a tőzsde teljesítménye, pedig a hétfői esés már önmagában hatalmas volt, hiszen az S&P 500 index 3,3 százalékot, a Dow Jones 3,6 százalékot, míg a Nasdaq Composite 3,7 százalékot zuhant. Majd erre tettek rá a következő két nap még egy-egy lapáttal, hiszen kedden az S&P 500 további 3 százalékot zuhant, majd szerdán egy fél százalékos eséssel megúszta. A csütörtöki nyitást követően aztán az egy hete még a 3400 pontot ostromló rekordhoz képest 3006 pontig zuhant, igaz a kereskedés második órájára az index talpra állt, és a 3 százalék feletti veszteség megfeleződött.

A probléma egyébként a szakértők szerint többrétű, az egyik, hogy a várakozások szerint a válság óta a leggyengébb évét fogja zárni idén a világgazdaság. A Bank of America Global Research csütörtökön megjelent adatsora szerint idén globális szinten 2,8 százalékos lehet a bővülés, ez pedig 2009 óta a leggyengébb adat lesz. Az erőteljes lassulás, és a számos helyen beköszöntő technikai (egy negyedévig tartó) vagy akár súlyosabb recesszió biztosan vissza fogja vetni a tőzsdei vállalatok nyereségét, amire egyre többen figyelmeztetnek, ez pedig vissza kell, hogy hasson a részvényárfolyamokra is.

Ami viszont talán még ennél is rosszabb, hogy egyelőre a bizonytalanság az úr, nem lehet látni, hogy mekkora is a baj, a járványt mikor sikerül végre megfékezni, és utána mennyi idő lesz a "romok eltakarítása". Így amíg ebből a szempontból nem adnak a szakértők pontosabb prognózisokat, addig a tőzsdén is csapkodás lesz, jellemzően inkább lefele mutató eredővel.

A hosszabb medve piac réme néhány elemző szerint egyébként azért is reális veszély, mert a korábbiaktól eltérően nem a keresleti oldalon jött visszaesés, ahogy az történt a legutóbbi kisebb-nagyobb válságok alkalmával. Ezekre ugyanis a piacra öntött jegybankpénzek, a megnövelt likviditás megoldást jelentett. Most viszont többek között a karanténok miatti gyárleállások kínálati sokkal fenyegetnek, amelyre nincs kialakult monetáris és fiskális eszközrendszer.

Igaz, a gyárak és a szolgáltatások újraindítása a járvány lecsengésével gyorsan megoldható, ha pedig a fogyasztást különböző ösztönzőkkel meglökik, akkor akár rövid idő alatt is helyrebillenthető lehet a világgazdaság. Erre az ösztönzőkre is vannak már ötletek, melyek lényege a lakosság felé történő pénztranszfer. Ez persze nem forradalmi, hiszen 2008 után az amerikai jegybank akkori elnöke Ben Bernanke is azt mondta, hogy ha kell, akkor helikopterről fogja az pénzt az emberekre szórni.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?