Hirdetés

Egyre drágább az édes élet, soha nem volt 15 000 az OTP

Eidenpenz József, 2019. december 05., 18:29

Pluszból mínuszba mentek át a tőzsdék ma a legtöbb országban, az enyhe rossz hangulat a kereskedelmi háború miatt lehet. Az OTP napon belül új történelmi rekordot döntött, és a forint is folytatta menetelését. Nagyon megdrágult a kávé, de csak az egyik főbb fajta és csak a nyári mélypontokhoz képest.

A befektetőket alapvetően a kereskedelmi háború állása izgatja még mindig. Aggódnak a közelgő december 15-i dátum miatt, amikorra újabb vámok kivetését irányozták elő korábban a kínai termékekre.

A délelőtti optimizmus alábbhagyott délutánra, mostanra inkább a mínuszok dominálnak, bár nem olyan nagyok. A német DAX index például 0,6 százalékos eséssel, a francia és holland indexek azonban csekély emelkedéssel végeztek. Az USA-ban egy-két ezrelékkel csökkennek az indexek.

Hirdetés

Itthon a BUX csak 0,2 százalékkal emelkedett ugyan, az OTP még kevesebbel. Viszont nap közben újabb történelmi csúcsot állított be. A bankrészvény még soha nem került 15 000 forintba. A Richter negyed, a Mol fél százalékkal ment fel. A forint is tovább erősödött, már csak 330,60 az euró ára.

További árfolyamok itt láthatók

Drágulnak az édességek?

Miközben a tőzsdék, legalábbis az indexek mostanában inkább szenvednek, az árupiacon újra és újra akadnak sztárok. Az egyik a kávé, pontosabban annak amerikai változata (arabica, C típusú). Ennek tőzsdei ára az idén nyáron 14 éve, 2005 óta nem látott gödörbe is leesett, 86-87 dollár közé.

Ma viszont több hetes kitartó emelkedés után 124 dollár fölé jutott, ami 44 százalékos emelkedés a mélypontról. Egy év alatt az áremelkedés 15 százalék, miközben mintegy húsz százalékkal drágult a csokoládé-alapanyag kakaó is. (Lásd a grafikont.)

A kakaó (naranccsal), az arabica kávé (kékkel), a cukor (zölddel) és a robusta kávé (feketével) tőzsdei ára. (Tradingview.com)
A kakaó (naranccsal), az arabica kávé (kékkel), a cukor (zölddel) és a robusta kávé (feketével) tőzsdei ára. (Tradingview.com)

Az arabica kávét egyébként Amerikában vagy például Németországban fogyasztják előszeretettel tisztán, Magyarországon inkább robusta-arabica keverék a jellemző. A robusta fő piaca Londonban van, ám ez a kávéfajta egy év alatt egyáltalán nem drágult, sőt még olcsóbb is lett mintegy tíz százalékkal.

Az alapanyag nem minden

Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a cukor csak két százalékkal ment fel egy év alatt, akkor megállapíthatjuk: túl nagy veszély nem fenyegeti a karácsonyi édességek árszínvonalát. Főleg, mivel a végtermékekben az alapanyagok ára gyakorta eléggé alacsony. A szállítás, feldolgozás, csomagolás, adók, a kereskedelmi árrések nagyon sokat nyomnak a latban.

Arabica kávé (Tradingview.com)
Arabica kávé (Tradingview.com)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?