Hirdetés

Egyirányú utca lesz a piacokon?

2019. április 17., 11:27

A tavaly év végi nagy zuhanást követően a piacok idén töretlenül emelkedtek. Öröm, hogy a napvilágot látó hírek tovább erősíthetik a pozitív trendet.

Szerdán több makrogazdasági és vállalati hír is napvilágot látott, amely erősítheti a piacokat. Igaz, azt is hozzá kell tenni, hogy az Európában jellemzően négy napos húsvéti szünet előtt a befektetők inkább kivárnak. Ezek lehetnek a legfontosabb piacmozgató információk.

1. Kedvező adatok Kínából

Szerda reggel tették közzé az első negyedéves kínai GDP adatot, amely kellemes meglepetést okozott. A távol-keleti ország gazdasága 6,4 százalékkal növekedett, ami ha csak kis mértékben is, de kedvezőbb, mint ez előzetesen várt 6,3 százalékos piaci konszenzus. Ez mindenképpen pozitív impulzus, és erősítheti az optimizmust, főleg azok után, hogy az eurózónában tegnap a ZEW hangulatindex is javulást mutatott, ennek áprilisi értéke pozitív meglepetést okozott, hiszen 4,5 lett, az előző -2,5-es érték után.

2. A vártnak megfelelően alakult az európai infláció

Nem okozott meglepetést a szerda délelőtt publikált uniós inflációs adat, mind az éves bázisú, mind pedig a hó/hó számok az előzetes piaci konszenzusnak megfelelőek voltak. Márciusban havi bázison 1 százalékos drágulást mért az Eurostat, míg az éves áremelkedés üteme 1,4 százalékot tett ki. A fentiek alapján úgy tűnik, az infláció nem fogja megkötni az EKB kezét, így Mario Draghi és csapata akár tovább folytathatja a rendkívül laza monetáris politikát.

3. Kiegyezett ellenfelével az Apple

Két év pereskedés után megegyezett az Apple és a Qualcomm. A megállapodás részletei ugyan nem ismertek, de az kiderült, hogy az Apple fizetni fog a chipgyártónak. A piaci elemzők úgy becsülik, hogy ez az összeg több milliárd dollár is lehet, ami jelentősen meg fogja dobni a Qualcomm árbevételét és nyereségét. Nem véletlen, hogy a tegnapi záróárhoz képest óriási ugrásra lehet majd számítani a chipgyártó részvényénél szerdán.

4. Nem kell aggódni a Netflixért

Noha a múlt héten az elemzők egy része eltemette és sóval beszórta a Netflix romjait, azt követően, hogy a Disney bejelentette, a vetélytársánál jóval olcsóbb streaming szolgáltatást indít. Az biztos, hogy komoly ellenfelet kap ezzel a Netflix, ám egyelőre nem kell temetni, az eredményei ugyanis kiválóak. A streaming szolgáltató a keddi zárás után közölte a negyedéves számait, és mind az árbevételt, mind profitot tekintve meghaladta a várakozásokat. Árbevétele 4,521 milliárd dollár volt, szemben a 4,505 milliárd dolláros elemzői konszenzussal, ez ráadásul 22 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest.

5. Pozitív összképet mutatnak az amerikai vállalati eredmények

Tegnap a Bank of America folytatta a banki jelentések sorát, a második legnagyobb eszközállománnyal rendelkező amerikai bank árbevétel és profit soron is meghaladta a várakozásokat. A bevétel 23,247 milliárd dollár volt az első negyedévben, amely meghaladta a 23,164 milliárd dolláros várakozásokat, míg az egy részvényre jutó eredmény 71 centtel szintén verte a 65,6 centes konszenzust. Hasonlóan pozitív volt a Johnson&Johnson gyorsjelentése, a cég bevétele és profitja is meghaladta az elemzői konszenzust. A vállalat teljes árbevétele 20,02 milliárd dollár volt, szemben a 19,61 milliárd dolláros elemzői várakozásokkal. A jelentések sorát csak az IBM árnyékolta be, az informatikai és tanácsadó vállalat eredménye ugyanis elmaradt a piaci várakozásoktól. Az első három hónapban 18,2 milliárd dollár árbevételt termelt, szemben a piac 18,5 milliárd dolláros várakozásával, külön rossz, hogy minden üzleti szegmensében csökkentek a társaság bevételei.
A mai nap a Morgan Stanley és a Pepsi gyorsjelentése számíthat a legnagyobb figyelemre.

Csendes kereskedés folyik Európa szerte

Ami a szerdai napot illeti, mind az európai börzéken, mind a magyar tőzsdén kivárás figyelhető meg. A vezető indexek csak néhány tizedszázalékkal mozdultak el. Ugyanez a helyzet a BUX esetében is, amely 11 órakor a keddi záró szinten állt. A vezető részvények közül a Richter és a Telekom minimális pluszban, míg az OTP és a Mol enyhe mínuszban állt.

Friss tőzsdei és devizaárfolyamok itt >>

Hirdetés

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

A Magyar Nemzeti Galéria évről évre megörvendezteti a látogatókat egy XX. századi kiemelkedő magyar festő életmű kiállításával. A Kihűlt világ című tárlat Farkas István munkásságát mutatja be. Számára a festés jóval több volt, mint önkifejezési forma. Pszichoterápia is, mely segített feldolgozni gyermekkori traumáit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?