Hirdetés

Csúcson az OTP

Király Béla, 2019. december 10., 11:30

Történelmi rekordon zárt a magyar bankpapír, amely a hétfői kereskedésben átlépte a 15 000 forintos szintet. Sőt kedden reggel kisebb mértékben, de tovább tudott erősödni a papír. Az elemzők továbbra is optimisták az OTP kapcsán, így az lehet a kulcskérdés, hogyan alakul a nemzetközi piacokon a hangulat.

Csányi Sándor az OTP éves közgyűlésén. MTI Fotó: Kovács Attila
Csányi Sándor az OTP éves közgyűlésén. (MTI: Kovács Attila)

Korrigáltak hétfőn az amerikai tőzsdeindexek, és a visszafogott lejtmenet kedden folytatódott Európában is. Londonban 0,14 százalékkal kezdett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,33 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 0,11 százalékkal gyengült nyitáskor.

A magyar tőzsde indexe, a BUX stagnálással indított azután, hogy hétfőn történelmi csúcson zárt a mutató. Az index rekord jórészt az OTP szárnyalásának volt köszönhető, amely szintén történelmi csúcson, 15 110 forinton fejezte be a tegnapi kereskedést. A bank részvényárfolyama kedden reggel sem esett vissza, hiszen a nyitás után megközelítette a 15 200-as szintet.

Hirdetés

A kedvező hazai folyamatokat persze el tudja rontani, ha a nemzetközi hangulat hirtelen borússá válna. Milyen hírek mozgatják a piacokat, mire érdemes kedden figyelni?

1; Kezdődik a Fed ülése
Kedden kezdődik az ülés, majd szerda este ismerteti monetáris döntését az amerikai jegybank, a Fed. Az elemzői konszenzus egyértelműen a kamatok tartásáról szól, így amiatt nem igazán kell izgulni.

Amire viszont érdemes odafigyelni, az egyrészt az elnök, Jerome Powell kommentárja, illetve fontosak még a frissített makrogazdasági előrejelzések és az új Dot Plot ábra.

További árfolyamok itt találhatók

2; Mi lesz az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodással?
Ugyan az amerikaiak gyakorlatilag egy éve folyamatosan arról beszélnek, hogy a tárgyalások nagyon jól haladnak, ennek kézzelfogható eredménye eddig nem volt.

Sőt, immár az is árnyalja a képet, hogy Donald Trump a múlt héten már arról elmélkedett, hogy neki nem olyan sürgős az egyezség megkötése. Ha nem tudnak előnyös feltételeket kialkudni, akkor ráér akár a következő elnökválasztás utáni időszakban is megkötni azt.

Úgy tűnik tehát, hogy az amerikaiaknak most kevésbé sürgős a dolog, ráadásul a Trump számára kulcsfontosságú tőzsdeindexek is biztatóan mozogtak az elmúlt napokban, és történelmi csúcsuk közelében vannak.

A kínaiakat ugyan látszólag jobban szorítja az idő, hiszen december 15-én újabb vámok lépnek életbe, ám Peking eddig is a hosszútávú érdekek mentén politizált, az újabb vámemelés aligha fogja őket térdre kényszeríteni. Így könnyen lehet, hogy a héten sem születik megállapodás és akkor várhatóan ismét komolyabb csúszás jöhet, ez viszont rövid távon bizonytalansággal járhat a piacokon.

3; A kínai infláció 8 éves csúcsra ugrott
Novemberben a fogyasztói árindex vártnál nagyobb emelkedése miatt közel nyolc éve a legmagasabb infláció alakult ki Kínában a pekingi statisztikai hivatal kedden publikált kimutatása alapján. Novemberben 4,5 százalékra, 2012 januárja óta a legmagasabbra emelkedett az infláció az előző havi 3,8 százalékról, a várt 4,2 százalék helyett.

A fogyasztói árindex emelkedése elsősorban a sertéshús árának emelkedésére vezethető vissza, ami az afrikai sertéspestis járvány miatt következett be. Az előző havihoz képest novemberben 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az októberi 0,9 százalékos havi áremelkedés után. A piac 0,1 százalékos havi áremelkedést várt novemberre.

A termelői árak a vártnál kevésbé csökkentek novemberben.

4;  Optimizmust jelez a német adat
A német ZEW hangulatindexe a várt 1,1 pontos értékkel szemben 10,7 pont lett. A várakozásokat jócskán meghaladó érték azt jelzi, hogy ugyan számos gazdasági adat több hónapos vagy éves mélyponton van, de a gazdasági szereplők akár már a közeljövőben is szignifikánst javulást várnak. A hangulatindexek számos esetben szokták ugyanis előrevetíteni a gazdasági fordulatokat, így a piaci szereplők most bízhatnak abban, hogy a német ipar és így a GDP is újra növekedésnek indul.

Tőzsdei szempontból persze nehéz megítélni, hogy az egyébként is a történelmi rekordok közelében álló mutatók már megelőlegezték a bizalmat, vagy a kedvező hangulatindexre reagálva tovább folytatják a növekedést. Az adat hatására napon belül felugrott a DAX, bár a német tőzsde mutatója így is egy százalék feletti veszteségben áll a hétfői értékéhez képest.

5; Tovább nőtt a magyar infláció
Az elemzők által várt növekedésnél egy hajszálnyival lett magasabb az infláció ma publikált 3,4 százalékos értéke.

Figyelmeztető jel viszont, hogy a gyorsulás folytatódott, hiszen az egy hónappal korábbi 2,9 százalékos értékről emelkedett tovább. Az sem ad túl sok okot az optimizmusra, hogy a szezonálisan kiigazított éves maginfláció 4,0 százalékos volt novemberben.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?