Hirdetés

Csapkodás a tőzsdéken – Mol-árrobbanás, horrorprognózis, földgázgödör

Eidenpenz József, 2020. március 20., 18:51

Az ázsiai és az európai tőzsdék ma szépen emelkedtek, de a Wall Streeten már elillant a jó hangulat java része. Budapesten csak két főbb részvény emelkedett a négyből, de azok legalább istenesen. Az euró/forint nagyot esett, sokkal erősebb lett a fizetőeszközünk, mint szerdán volt. Hullámvasúton az olaj, 21 éves gödörben a földgáz ára.

Reményt keltő emelkedést mutattak az európai tőzsdék ma, a kommentárok szerint elsősorban a kormányok és jegybankok válságkezelési intézkedései gondoskodtak némi optimizmusról. Elsősorban az EKB “Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP)” nevű új kötvényvásárlási programja. Megnyugodott az olasz kötvénypiac, miután arról is szó van, hogy Olaszország számára mentőcsomagot hoznak létre.

Viszont vannak bőven rossz hírek is, a vírus tejedése sok országban igen gyors, még több országban vannak újabb lejárások, kijárási tilalom vagy határzár. Például takarékra állították az USA egyik legnagyobb és leggazdagabb államát, a 40 milliós Kaliforniát. Egyre újabb és újabb konszernek jelentenek be kényszerszünetet, gyárleállást, szállodaláncok adják fel. (De akinek vannak ismerősei magyar kisvállalatoknál, kiskereskedőknél vagy a vendéglátóiparban, az tudja, hogy ezeken a helyeken is megkezdődtek az elbocsátások.)

Hirdetés

A Goldman Sachs “horrorprognózisa” szerint az amerikai gazdaság a második negyedévben 24 százalékkal is zsugorodhat az előző negyedévhez képest. Ez eddig a legpesszimistább forgatókönyv a Wall Streeten az N-Tv.de szerint. A JP Morgan valamivel kevésbé borúlátó, “csak” 14 százalékos zsugorodásra számít.

A tech-szektornak jól megy

Zárásra a német index közel négy, a francia öt százalékkal ment fel. Az amerikai tőzsdéken nem egyértelmű a helyzet, iránykeresés zajlik. A kezdeti pozitív nyitást esés váltotta fel, majd este hat körül vegyes volt a kép: az S&P 500 indexet és a Dow Jones ipari átlagot lehúzzák az ipari részvények, a kiskereskedelem és a bankok. A Nasdaq Composite viszont felfelé tart, a félvezetőkkel az élen.

Az olaj a nap elején szépen emelkedett, majd később mínuszba váltott. Ennek ellenére a nagy nemzetközi olajcégek árfolyama pluszban van, az iShares MSCI Global Energy Producers ETF (FILL) például négy százalékkal emelkedik.

Száguld a Mol

Itthon a BUX indexet is a Mol húzta, kiugróan nagy, 13,4 százalékos emelkedéssel, ami 1842 forintra repítette. Az OTP öt százalékkal emelkedett (8865-re), a Richter 0,2 százalékkal esett, a Telekom pedig stagnált. A BUX így öt százalékkal tudott emelkedni.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Az euró/forint, amely tegnap még új történelmi csúcsot ütött fillérekkel 360 alatt, visszasüllyedt ma 350 forint környékére. A többi régiós deviza, a zloty, a korona is megnyugodott, amelyek mostanában együtt estek a forinttal.

Legalább két évtizedes mélyponton a gáz

Az amerikai földgáz a héten 1,55 dollárnál ért el új gödröt, amelyet a sajtóban történelmi mélypontnak neveztek. Ma sincs sokkal magasabban annál. A hosszú távú grafikonok alapján mindenesetre 1999 elején, azaz 21 éve volt utoljára hasonló szinten az árfolyam. (De huzamosabb ideig, vagy lényegesen alacsonyabban valójában csak 1995-ben.)

Az amerikai fölgáz tőzsdei ára (Tradingview.com)
Az amerikai fölgáz tőzsdei ára (Tradingview.com)

Az amerikai földgáz árát befolyásoló tényezők az amerikai készletek viszonylag magas szintje, a gazdaság visszaesése nyomán várhatóan mérséklődő kereslet, az enyhe időjárás, de az olajárak is. Az utóbbi most azért, mert az alacsony ár miatt sok amerikai olajtermelő lehúzhatja a rolót. Az USA-ban a földgáz jelentős része pedig az olaj melléktermékeként kerül felszínre, így a kevesebb működő olajkút kevesebb gázkínálatot is jelent.

Gáz helyett gázrészvény

Ám a mai 1,610 körüli tőzsdei ár csak a legközelebbi, áprilisi szállítású gázra vonatkozik. Júliusra 1,90, januárra 2,6 dollár körül van az ár, a határidős árak tehát az időben folyamatosan emelkednek. (Contango-ban vannak.) Ez alaposan megnehezíti a termékre való hosszabb távú spekulációt. (A vételi pozíciókon görgetési veszteség keletkezik.)

Lehet, hogy gáz helyett érdemesebb a gázkitermelő cégek részvényeit venni, például a First Trust Natural Gas ETF-en, tőzsdén kereskedett alapon keresztül (FCG). Ennek árfolyama az utóbbi egy hónapban feleződött. (További amerikai ETF-ek ezen a listán.)

A nemesfémek ma végre emelkedtek, róluk a napokban itt írtunk:

A Lehman-analógia - miért zuhan a válságban a családi ezüst ára?

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?