Hirdetés

Brit parlamenti választások, kamatdöntések, inflációs adatok a heti befektetői menüben

Csabai Károly, 2019. december 09., 11:00

Kétségtelenül az Egyesült Királyságban csütörtökön esedékes voksolás a legfontosabb heti esemény, az ugyanis befolyásolhatja a január végére kiírt Brexitet. Sem a Fed-től, sem az Európai Központi Banktól nem várható kamatváltoztatás, de az üzenetek fontosak lesznek. Mint ahogy az inflációs adatok is, köztük a magyar az MNB lépéseire kihathat.

A múlt heti pozitív tőzsdei zárásokat követően az ázsiai börzék ezt a hetet is zöldben kezdték, az európaiak viszont mínuszban. Az arany 1465 dollár környékén vágott neki december második hetének, az olaj olcsóbbodott, az észak-amerikai (WTI) hordója 59, míg a Brent típusé a 64 dollár dollár alá ment, ezek összefüggésbe hozhatók a kínai export csökkenésével, azok ugyanis elemzők szerint a kereskedelmi háború negatív hatását tükrözi. A forint az euróval szemben a 331-es szint közelében állt. De lássuk, milyen események mozgathatják a héten a pénz- és tőkepiacokat.

1. Brexit-fókuszú brit parlamenti választások

Hirdetés

A csütörtöki voksolás eredménye ugyanis az Egyesült Királyság EU-ból való, 2020. január 31-ére előirányzott kilépése szempontjából kulcsfontosságú lesz. Az esélylatolgatások a Boris Johnson vezette konzervatívok sikerét jelzik, erre az eshetőségre a font kétéves csúcsra erősödött az euróval szemben.

2. Fed- és EKB-kamatdöntés

Először az amerikai jegybak szerepét betöltő Fed határoz, ami a várakozások szerint az irányadó ráta tartása lesz, sőt 2021-ig már csak egy kamatvágást prognosztizál a piac, azt is legkorábban a jövő év második negyedévében. Csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB) potentátjai is összeülnek, ez lesz Christine Lagarde első kamatdöntő ülése. Változás itt sem várható, ám a verdiktet ismertető sajtótájékoztatón kiderülhet, hogyan ítéli meg Lagarde az eurózóna állapotát. Ez azért is fontos, mert korábban az EKB új elnöke jelezte, a monetáris lazítás mellett költségvetési ösztönzőkre és az eurózóna gazdaságának megerősítésére lenne szükség. A két kamatdöntő ülés akár nagyobb elmozdulásokat is okozhat az euró-dollárárfolyamban – vélik a KBC Equitas elemzői.

3. USA-Kína: közel a megállapodás

Legalábbis Donald Trump gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow szerint, feltéve, hogy Kína teljesíti a számára megszabott valamennyi feltételt. Ami azért érdekes, mert az amerikai elnök néhány nappal korábban utalt arra, hogy akár a 2020 novemberében esedékes elnökválasztás utánra is halasztódhat a paktum. Határidő nincs, de nyomást helyezhet a felekre, hogy közeledik december 15-e, amikor a korábbi bejelentések értelmében az USA megemelné a Kínával szemben kivetett vámtarifákat.

4. Inflációs adatdömping

A Központi Statisztikai hivatal kedden teszi közzé a hazai novemberi fogyasztóiár-indexet, de igazából az lesz az érdekes, hogy az adószűrt maginfláció eltávolodik-e a 4 százalékos szinttől, ami a 3 százalékos jegybanki inflációs cél toleranciasávjának a teteje. Ez az információ döntően befolyásolja a december 17-én ülésező Monetáris Tanács kamatdöntést, noha a 0,9 százalékos alapkamat változása nem valószínűsíthető, inkább egyéb eszközök bevetésére kerülhet sor. Kijönnek az amerikai számok is, a piaci konszenzus szerint a novemberi éves pénzromlás az októberinél magasabb, 2 százalékos lehetett. Csütörtökön pedig a német és a francia fogyasztóiár-index lehet piacbefolyásoló.

5. Ha szerda, akkor Saudi Aramco

A hét közepén ugyanis elindul a tőzsdei kereskedés a szaúd-arábiai cég 1,5 százalékos pakettjére, amelyet az elmúlt hetekben értékesítettek egy nyilvános kibocsátás során, összesen 25,6 milliárd dollárért.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?