Hirdetés

Brexitesedik a kereskedelmi megállapodás, a Richter húzza a BUX-ot

Eidenpenz József, 2020. január 15., 11:23

Hat fontos hír a mai tőzsdenaphoz. Kiderült, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás nem lesz olyan fényes, és jóval tovább tarthatnak a tárgyalások. A német gazdaság alig nőtt tavaly, az autóipar helyett a fogyasztás húzta. A BUX-ot csak a Richter tartja a pozitív tartományban.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Rossz hírek érkeztek a kereskedelmi háború frontjáról, így tegnap este mínuszba csúsztak az amerikai indexek. Ma reggel pedig pirosba borultak az ázsiai tőzsdék is. Európában is kedvezőtlen a hangulat, de az esés minimális: A Stoxx 600 index, a német vagy francia mutatók kevesebb mint egy ezrelékes mínuszban vannak.

Itthon a BUX index viszont 0,1 százalékos pluszban van, de ez lényegében csak a Richternek köszönhető. A gyógyszerrészvény 1,6 százalékos pluszban van 6650 forinton. A Mol kissé esik, az OTP leginkább stagnál.

Hirdetés

A forint tegnap erősödéssel reagált az inflációs adatra. Ma viszont újra gyengül, a 333,20 forintos euró nyolcvan fillérrel többe kerül, mint tegnap este. Az olaj kissé esik, a nemesfémek a bizonytalanság miatt ismét felfelé indultak el. Közel két éves csúcson a platina, 1012 dolláron, a másik katalizátor-fém, a palládium pedig szinte naponta dönt új és új történelmi csúcsot már a 2000 dollár feletti tartományban.

1. Végtelen történetnek látszik a megállapodás

Tegnap este az amerikai S&P 500 és Nasdaq Composite tőzsdeindexek egy Bloomberg-jelentés nyomán fordultak mínuszba. Eszerint ha aláírnak is ma egy “első fázisú” kereskedelmi megállapodást az amerikaiak és a kínaiak, az eddig bevezetett vámtarifák jelentős része megmarad, valószínűleg legalább az év végi amerikai elnökválasztásig.

A bevezetett vámokat eszerint majd csak akkor bontanák le, egy “második fázisú” tárgyalássorozat során, ha Kína tartja magát az első fázis pontjaihoz. Ráadásul Steven Mnuchin pénzügyminiszter azt mondta, hogy a második fázis komplex lesz és időigényes.

2. Évek óta először csökkentek a hazai lakásárak

Megjelent a Duna House Barométer 2019 decemberi jelentése, amely szerint a lakásárindexek többsége sok év óta először csökkenésnek indult. Legnagyobb mértékben a panellakások ára csökkent a fővárosban és országosan is az utolsó negyedévben, emellett pedig az értékesítési idő és az alku mértéke is növekedett. A befektetési célú vásárlások csökkentek, sőt az értékesítések is emelkedtek a befektetők körében – foglalta össze a KBC Equitas.

3. Európa aggódik Washington listája miatt

Az USA szerint a kínaiak egy lista alapján 200 milliárd dollárért vásárolnak majd amerikai termékeket. Ez az Európai Unió hatóságai szerint “irányított kereskedelem”, amit elutasítanak, mert nem jó az EU-nak – írta a Handelsblatt.

Jörg Wuttke, az európai Kereskedelmi Kamata elnöke szerint ugyanis a megállapodás kizárja a többi kereskedelmi partnert. A kereskedelem így nem a legjobb ár vagy a legjobb ajánlat elve alapján bonyolódik majd.

4. Kijött a német GDP-adat

A számunkra is olyan fontos német gazdaság tavaly csak 0,6 százalékkal bővült, sokkal kevésbé, mint egy évvel korábban (1,5 százalékkal). Erre az évre is csak 1,0 százalékot várnak, aminek fele ráadásul abból adódhat, hogy az idén több munkanap lesz, mint tavaly volt – írja a FAZ.net.

Az adat egyébként megfelel az elemzői várakozásoknak. A növekedés motorja főleg a lakossági fogyasztás volt. A német autóipar szenvedett, egyrészt a kereskedelmi háború miatt csökkentek az eladások. Másrészt az elektromos autók is csábítottak el vevőket.

A Volkswagen növekvő eladásokról számolt be tavaly. Korábbi hírek szerint azonban ez részben annak köszönhető, hogy a január 1-től szigorított környezetvédelmi előírások miatt sokan előrehozták vásárlásaikat Európában.

5. Eldördült a startpisztoly

A JPMorgan Chase és a Citigroup jó eredményekről számolt be tegnap tőzsdenyitás előtt, a Wells Fargo viszont kevésbé. Összességében az amerikai gyorsjelentési szezon jól startolt. Vannak, akik a vállalati eredmények megugrásától várják, hogy a tőzsdék újra lendületet vegyenek (korábbi cikkeink erről itt»»» és itt»»»).

6. Megtorpedózták a skót népszavazást

Boris Johnson brit miniszerelnök megtorpedózta az új skót függetlenségi népszavazást, azzal az indokkal, hogy az előző egy egész generációra szólt. Ezen szerinte a Brexit sem változtat.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredményeket az ujgurok bánhatják

Angliai kutatóhely is részesül olyan pénzekből, melyet egy katonai és védelmi fejlesztésekkel foglalkozó kínai állami cég ítél oda intelligens technológiai kutatásokban való részvételért. Félő viszont, hogy az eredményeket a kínai hatóságok az ujgurok megfegyelmezésére használják majd fel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?