Hirdetés

BÉT: a tőzsde felfüggesztése a feszültséget növelné

2020. március 18., 11:59

A rendkívüli volatilitás és árfolyammozgások mellett továbbra is transzparensen és a szabályoknak megfelelően működik a magyar tőkepiac - írja közleményében a Budapesti Értéktőzsde.

Az elmúlt egy hónap jelentős árfolyamesést hozott a Budapesti Értéktőzsdén, a legnagyobb vállalatok papírjait tömörítő BUX-index értéke jelentősen csökkent. Az elemzők ezt egyértelműen a koronavírus terjedésével, annak a gazdaságra gyakorolt hatásával, illetve az ezekre adott befektetői reakciókkal magyarázzák.

Hirdetés

A BÉT átérzi az árfolyameséssekkel kapcsolatos befektetői aggodalmakat, azonban ki kell emelni, hogy azok elsősorban a mindenki által tapasztalható bizonytalanságot tükrözik.

A tőzsdéknek nyitva kell tartani, hiszen jelenleg a piacok esetleg bezárása önmagában nem oldaná meg az árfolyamesések hátterében álló fundamentális problémákat, ugyanakkor megszüntetné a transzparens árképzés és a befektetők pénzükhöz való hozzáférésének lehetőségét, összességében inkább csak növelné a piaci feszültségeket és bizonytalanságot.

A BÉT folyamatosan figyelemmel kíséri a rendkívüli helyzetet és azonosítja az azzal kapcsolatosan előálló feladatait, valamint kapcsolatot tart a felügyeleti szerepet ellátó Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) annak érdekében, hogy haladéktalanul meg tudja tenni a befektetők jogos érdekeinek, a piac egyensúlyának és a tőzsdei működésnek a védelmét biztosító intézkedéseket.

A BÉT rendelkezik a megfelelő vészhelyzeti forgatókönyvekkel és eljárásrendekkel és álláspontjuk szerint jelen pillanatban nem indokolt a kereskedés felfüggesztése.

Ugyanakkor befektetési vállalkozásoknak az MNB számára jelenteni kell a BÉT tőzsdei kereskedési rendszerében teljesült olyan short eladási (ideértve a napon belüli) ügyleteket, ahol az ügylet darabszáma eléri vagy meghaladja az adott részvény BÉT-re bevezetett teljes részvénymennyiség 0,01 százalékát.

A BÉT a továbbiakban is figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, beleértve az esetleges jogszabály-változásokat és a külföldi tőzsdék gyakorlatát, és haladéktalanul megteszi a befektetők jogos érdekeinek, a piac egyensúlyának és a tőzsdei működésnek a védelmét biztosító intézkedéseket.

Kérjik, a következő napokban, hetekben kövessék figyelemmel saját befektetési szolgáltatóik, a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde honlapját is a fejleményekkel kapcsolatos tájékoztatásért!


Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?