Hirdetés

“Beach boy” már a strandokon is kampányol – négy forrón ajánlott tudnivaló mára

Eidenpenz József, 2019. augusztus 12., 11:32

Megkezdődött a még meg sem hirdetett olasz előrehozott választás kampánya, de az Eurózónából legalább nem akarnak kilépni. Enyhe pluszban vannak az európai indexek és a BUX, gyengül viszont a forint. Egymásra licitálnak a vevők az Osram világítástechnikai cégért.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes (Fotó: Reuters)
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes (Fotó: Reuters)

Pénteken mínuszba csúsztak az amerikai tőzsdeindexek a végére, de ma Európában szerény pluszokat lehet látni. A vezető indexek 0,1-0,2 százalékos pluszban vannak. A BUX index fél százalékos pluszban van, főleg a Mol húzza, de az OTP is megy. A forint kissé gyengül, 324,50 az euró. Az USA határidős indexei viszont újabb esést mutatnak.

Izgalmas heteken vagyunk túl, a részvénypiacok vadul csapkodtak, főleg a kereskedelmi háborúval, a kínai devizaleértékeléssel és a jegybankok kamatpolitikájával kapcsolatos hírek hatására. Rengeteg vállalati jelentés is érkezett.

Hirdetés

Az európai kötvényhozamok újabb történelmi mélységbe süllyedtek, 1500 dollár fölött van az arany és 17 felett járt az ezüst – csupa menedékeszköznek számító termék.

További árfolyamok itt láthatók

Ma talán kevesebb történésre van kilátás, de a hét még kifejezetten izgalmas lehet. A kereskedelmi háború határozza meg elsősorban a tőzsdék hangulatát, miközben Európában az olasz kormányválságra is figyelnek. Szerdán fontos német makroadat érkezik, amire a piac azért is nagyon figyel, mert befolyásoltatja az EKB kamatpolitikáját. Lassan vége a gyorsjelentési szezonnak, de még akad majd pár esedékes eredmény is.

1. A strandokon kampányolnak

Olaszországban új választásokra lesz szükség, miután a kormánykoalíció felbomlott. A szélsőséges, jobboldali miniszterelnök-helyettes, Matteo Salvini, a Liga vezetője számít a legnépszerűbb olasz politikusnak, és bár az olaszok többnyire nyaralnak, mégis kampányol – a tengerpartokon, strandokon.

A Bloomberg ezért a “beach boy” (“strandfiú”, azaz olyan srác, aki egész nap a tengerparton lóg) címet ragasztotta rá. Főleg bevándorló-ellenes retorikával kampányol. Ugyanakkor letagadta, hogy korábban ki akart volna lépni az eurózónából. Amit a piacok alighanem megnyugvással fogadtak, az olasz tőzsdeindex szerény pluszban van, a kötvényhozamok pedig nagyot estek.

Olasz tíz éves kötvényhozam (Grafikon: Tradingview.com)
Olasz tíz éves kötvényhozam (Grafikon: Tradingview.com)

Tehát ma veszik az olasz kötvényeket  – a múlt héten még nagyon adták ezeket, ezért csúnyán megugrott a hozamuk, lásd a grafikont.

2. A font:dollár 1:1 lesz?

A font az utóbbi időben nagyot esett, két éve nem látott szintre. Az ország gazdasága jól láthatóan alaposan megsínyli a Brexit-cirkuszt, Boris Johnson elnök pedig új és új vádakkal kel szembesüljön, például hogy nem is törekszik békés megegyezésre az EU-val.

Ehelyett inkább a következő valószínű előrehozott választásokra készül, ehhez igazítja az állami kiadásokat is.  A vészmadarak már font-dollár paritást vizionálnak, azaz hogy a jövőben egy font egy dollárt ér majd. (Jelenleg még sokkal többet, 1,2 dollárt kell adni egy fontért.)

3. Az Osramért tülekednek a vevők

Európában a müncheni Osram világítástechnikai vállalat részvényeiért folyó harc izgalmassá vált, miután vasárnap este új ajánlat érkezett. Az AMS osztrák chipgyártó rálicitált riválisaira, a Bain Capital és a Carlyle nevű pénzügyi befektetőkre. Megemelte ajánlatát 38,50 euróra részvényenként, ami 4,3 milliárd euró is lehet (ha a részvényesek elfogadják).

Az Osram egykor a Siemens-csoporthoz tartozott, nincsen túl jó bőrben a manager-magazin.de szerint. A legnagyobb részvényese, az Allianz Global Investors a korábbi, 35 eurós ajánlati árat még kevesellte. Az Osram részvénye nyolc százalékkal emelkedik ma Frankfurtban.

4. Izgalmas adatok jönnek

Sok fontos makroadat jön a héten, például az Eurózóna és azok országai GDP-jéről, az USA inflációjáról, kiskereskedelmi eladásairól, az Egyesült Királyság hasonló mutatóiról. Ha valamelyik nagyon eltér a várttól, az megmozgathatja az amúgy eléggé ideges, volatilis piacokat.

Itthon a múlt héten ipari termelési és inflációs adat jött, az ipar némi csalódást okozott. Ezen a héten nálunk is kijön a GDP növekedéséről szóló adat.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

Budapest, Párizs, Auschwitz – Egy festőzseni élete képekben

A Magyar Nemzeti Galéria évről évre megörvendezteti a látogatókat egy XX. századi kiemelkedő magyar festő életmű kiállításával. A Kihűlt világ című tárlat Farkas István munkásságát mutatja be. Számára a festés jóval több volt, mint önkifejezési forma. Pszichoterápia is, mely segített feldolgozni gyermekkori traumáit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?