Hirdetés

Az embereknek enniük kell – 18 éves gödörben az olaj

Eidenpenz József, 2020. március 18., 19:04

Ma is majdnem minden zuhan a tőzsdéken, sem az amerikai kormányzat készülő mega-giga segélycsomagja, sem a Fed nem tudta meggyőzni a befektetőket. A nemesfémek után már a kötvényekből is kiárusítás van, vannak, akik minden áron pénzhez akarnak jutni. De azért még ilyenkor is vannak nyertesek, néhány részvény emelkedni tudott.

A vírusválsággal kapcsolatban továbbra is inkább rossz hírek érkeznek, mint jók, sok országban gyorsan terjed tovább. Lezárták például az USA és Kanada határát, az EU külső határait. Magyarországon hitelmoratóriumot hirdetett Orbán Viktor és könnyítenek a leginkább veszélyben levő ágazatok, mint a turizmus adóterhein. A Trump-adminisztráció pedig több száz milliárd dollárt akar szétosztani a polgárok között.

Most már szinte mindenki recessziót vár legalább az év első felére a világban. Mégpedig általában eléggé súlyosat, legalább négy-öt százalékosat. Az amerikai pénzügyminiszter becslése szerint a munkanélküliség az USA-ban a 20 százalékot is elérheti. Emiatt a segélycsomag részeként mindenkinek egy ezer dolláros csekket készülnek kiküldeni két héten belül. Ha pedig szükséges, ezt április végén megismételnék. Ez az úgynevezett “helikopterpénz” amikor pénzt osztanak a népnek.

Hirdetés

Eközben, amint a Bloomberg írja, Németországban az eurokötvények esetleges kibocsátásáról vitatkoznak, miután Angela Merkelmár nem ellenzi ezeket. Az Európai Központi Bank segélycsomagokat készít elő a stabilitási mechanizmus keretén belül. Ez főleg az olasz eszközök árfolyamára volt pozitív hatással, ma az olasz és a görög tőzsde esett legkevésbé a kontinensen, csak mintegy egy százalékot.

Semmi sem segít Amerikán

A többi tőzsdeindex-el azonban megint nagyon csúnyán elbántak,  A német mutató 5,5, a francia hat, a brit négy, a spanyol három százalékkal zuhant. Talán a legnagyobb vesztes az osztrák tőzsde volt, itt hét százalék a szakadás.

Az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet, a vezető tőzsdeindexek 5-7 százalékos zuhanást produkálnak. Hiába a kormány mentőcsomagja, a Federal Reserve új nullkamat-politikája és egyéb intézkedései,  egyelőre semmi sem segít a tőzsdén.

Átszelte a 350-et az euró

Budapesten a BUX index 6,5 százalékkal esett és beesett 30 ezer pont alá. Mintegy kilenc százalékkal zuhant az OTP, kevéssel 9000 alá, 11 százalékkal 1503-ra a Mol. A Richter megúszta kettő, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékkal.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A forint is tovább zuhant, átszelte az 350-es határt is, és ma nem kevesebb mint 354,95 volt a napi csúcsa, egyben az új történelmi rekord. Most is 353,50 körül jár, ami hat forinttal több, mint tegnap este. Sovány vigasz, hogy a zloty és a cseh korona is hasonlóan nagy ütést kapott.

Teljesen vége az olajnak

A nagy vesztesek közé tartozik az olaj, az amerikai WTI már 16,5, az északi-tengeri Brent 11 százalékos mínuszban van. Ezzel a 2002-es szintre érkeztek vissza. Hét százalékkal zuhan az amerikai földgáz tőzsdei ára.

A WTI amerikai típusú olaj árfolyama (Tradingview.com)
A WTI amerikai típusú olaj árfolyama (Tradingview.com)

Repülés helyett Netflix

Bár már eddig is sokat szenvedtek, ma is a légitársaságok részvényei kapták a legnagyobb feketelevest. A United Airlines, a Delta Airlines és az American Airlines 25-31 százalékos veszteséget mutat egyetlen nap alatt.  A nagyot bukók közé tartoznak olyan hatalmas iparvállalatok is, mint a General Motors, a Boeing vagy az Alcoa.

Emelkedni alig néhány részvényt tudott, például a Walmart és a Sears áruházláncok vagy a Netflix. Végül is sok ember ül otthon, ami a streaming televíziózásnak nyilván jót tesz. A szupermarketek pedig azok a boltok, amelyek bezárását még sehol sem rendelték el, hiszen az embereknek enniük kell.

Szabadulnának a kötvényektől, a fémektől

Alaposan felbolydult az amerikai és európai állampapírpiac is, rég nem látott hozamemelkedés volt. Vagyis az állampapíroktól is szabadulni próbáltak a befektetők. A Bloomberg Rádiónak nyilatkozó szakértők szerint likviditási válság alakult ki, vannak olyan befektetők, akik mindenáron pénzhez akarnak jutni. Így különböző egyéb eszközeiket válogatás nélkül adják el.

Leginkább azokat, amelyek megfelelően likvidek, nagy forgalmúak és még nem csökkent túlságosan sokat az árfolyamuk, mint az állampapírok. Vélhetően részben ennek áldozatává váltak a napokban a nemesfémek is. Az arany ma 2,6, az ezüst 5,2, a palládium 3,8, a platina 9 százalékkal zuhant.

Mi lesz a nyerő? Tán a FAANG?

Sokan azt találgatják hogy milyen részvények fogják vezetni az emelkedést, amikor majd megérkezik a fordulat a tőzsdékre és ismét felfelé mennek az árak. Az intézményi befektetők a FAANG részvényekre tesznek, a Facebook, Amazon, Apple, Netflix és Google  kvintettet preferálják a Marketwatch szerint. Az RBC Capital Markets elemzése szerint ezeket a részvényeket továbbra is kedvelik, tartják. Ezért az utóbbi egy hónapban is túlteljesíttették a piac egészét.

De egyéb okai is vannak a jó teljesítményüknek. Az Amazon például bejelentette 100 ezer dolgozó felvételét a netes rendelések teljesítése érdekében. Sokan vannak, akik megpróbálják most elkerülni, hogy személyesen kelljen vásárolni menniük. A Netflixet már említettük, míg a Google és a Microsoft olyan termékeket kínálnak, amelyek a távmunkát teszik sokkal produktívabbá.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?