Hirdetés
Hirdetés

Átstartolhat a Boeing, tíz forinttal közelítette meg rekordját az OTP

Eidenpenz József, 2019. március 13., 18:51

Jó adatok érkeztek az USA és az EU iparából, egy inflációs adat is vidította a befektetőket, és végre a Boeing sem szakadt tovább. Így egy százalékhoz közeli indexemelkedések vannak ma is az USA-ban, az európai tőzsdék valamivel szerényebb eredménnyel zártak. A BUX főleg az OTP-nek köszönhetően emelkedett, amely bizony majdnem elérte a múlt heti történelmi csúcsot.

A Brexit-dráma tegnap már-már véget érni látszott egy brit-EU-s megegyezéssel, de este megint leszavazták azt a brit képviselők. Ma megint futnak egy kört a parlamentben. Tegnap arról volt szó, elfogadják-e a megállapodást az EU-val, ma arról lesz, hogy megállapodás nélkül is ki akarnak-e lépni.

Az USA-ból és Európából is jó adatok érkeztek az iparról. Ezen felül az amerikai termelői árak nagyjából a várnak megfelelően alakultak, ami a kamatokon keresztül kedvező lehet a részvénypiacra nézve. A főbb amerikai indexek 0,7-1,0 százalékkal emelkednek. A német index 0,4, a francia 0,7, a brit 0,1 százalékkal tudta növelni értékét.

Hirdetés

Erősebb forint, emelkedő BUX

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe 0,7 százalékkal emelkedett, ebben az 1,5 százalékkal emelkedő OTP-nek volt nagy szerepe. A bankrészvény 12 150 forinton állt meg, de volt nap közben 12 190 is. A hat napja beállított történelmi maximuma 12 200 forint, így majdnem súrolta azt. A Richter 5340 forintra emelkedett, ez 0,8 százalék, a Mol kissé csökkent.

További árfolyamok itt láthatók

A forint erősödött, már csak 314,70 az euró, harminc fillérrel lett olcsóbb. Zárt körű tőkeemelésre készül az Alteo. A dollár gyengül, emelkedett viszont a nemesfémek ára. Az arany újra megkapaszkodni látszik 1308 felett. Az olaj is drágul, két százalékkal az amerikai WTI és egy százalékkal a Brent.

Nem repül, de még szárnyalhat?

A Boeing ma végre kissé emelkedik, 375 dollár körül jár, annak ellenére, hogy egyre több ország tiltja meg az érintett géptípus repülését. A hétvégi katasztrófa előtt még 440 dollár körül volt a részvény. Ám így sem tűnik annyira olcsónak, három évvel ezelőtt ugyanis harmadát érte a papír.

Az Investing.com egyik cikke azt taglalja, hogy a Boeing árfolyama minden nagyobb légi katasztrófa után jelentős esést szokott produkálni. Ám általában pár nap alatt visszazökken minden a régi kerékvágásba. A vállalat egyébként politikailag is nagyon fontos, így a céget várhatóan az állam is támogatná, dotálná, ha szükséges. (Ahogy riválisát, az Airbust is Németország és Franciaország.)

Saját magát is önvezetővé teszi a Volkswagen

A német Wirecard-ot megint támadják állítólag kétes ázsiai üzleti ügyei miatt. Az Adidas jó gyorsjelentést tett ugyan közzé, tavaly egyenesen rekorderedményt ért el. De termelési kapacitásainak végén jár. Így nem várható tőle nagy bevétel-növekedés az idén, aminek nem örültek a részvényesek. Mindkét értékpapír esett.

A Volkswagen a korábban elhatározotthoz képest újabb több ezres leépítéseket jelentett be, mindössze egy nappal azután, hogy az elektromos autók fokozottabb fejlesztéséről számolt be. Nemcsak autóit készül tehát hosszú távon automatizálni, de a gyártásukat is. A részvény egy százalékos pluszban végzett.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?