Hirdetés

Aki nem lép be, azt kirúgják? Lájkolták a Twitter bóvlikötvényét

2019. december 07., 12:00

Sikeres volt a Twitter bóvlikötvény-kibocsátása, az első bálozó cégek körében a legnagyobb összeget gyűjtötte és alacsony volt a hozam is.

A befektetők szeretik a Twitter bóvlikötvényét. Olyannyira, hogy a mennyisége 700 millió dollárra nőtt, ami rekordot jelent az első alkalommal ilyet kibocsátó cégek körében – jelentette a Marketwatch. A kötvények rekord alacsony, 3,875 százalékos hozammal keltek el, globális befektetők is vásárolták. “Sok lájkot gyűjtöttek be a kötvénnyel” – játszanak a szavakkal.

A 2027-ben lejáró, majdnem nyolcéves kötvénycsomagot csütörtökön növelték meg a kezdeti hatszáz millió dollárról hétszázra. A hozam ekkor 4 százalékról leesett 3,875-re a kereslet hatására. A kötvény a teljes tőkét egyben, a futamidő végén törleszti (végtörlesztéses, “bullet bond”), ami szintén növeli a kockázatát.

Hirdetés

Összehasonlításképpen, a Burger King anyavállalata, a Brand Brands International szeptemberben ugyanekkora, 3,875 százalékos hozammal árazta be kötvényeit. De ez a cég sokkal hosszabb előéletet tud felmutatni a hitelpiacokon, mintegy 12,6 milliárd dollárnyi kibocsátott magas hozamú (high-yied) kötvénnyel és banki kölcsönökkel a FactSet adatai szerint.

A bóvli határán

Eddig a Twitter csak átváltoztatható kötvényeket bocsátott ki zárt körben, amelyek jól szolgálták a társaság érdekeit. A kamatuk alacsony volt, a részvényre válthatóság árfolyama pedig magas – idézik a CreditSights vezető elemzőjét, Jordan Chalfint.

Az S&P Ratings az új kötvényeket BB + besorolással látta el. Ez csak egy fokozattal helyezkedik el a hőn áhított befektetési fokozat alatt. A hitelminősítő cég szerint a Twitter elegendő pénzügyi mozgástérrel rendelkezik, 5,8 milliárd dolláros készpénz egyenlegének és szerény adósságterhének köszönhetően.

Tíz százalék felett?

Azokat a vállalatokat, amelyek nem érik el a befektetésre ajánlott besorolást, „magas hozamú”, „bóvli” vagy „spekulatív” kategóriába kell besorolni. Mivel náluk nagyobb a fizetésképtelenség valószínűsége – emlékeztet rá a portál. Az elmúlt évtized rendkívül alacsony kamatai következtében azonban csak a legkisebb vagy a legrázósabb ágazatokban működő, leggyengébb vállalatok fizetnek tíz százaléknál magasabb hozamot a befektetőknek.

Példának említik a WeWork bukottnak számító irodamegosztó vállalkozást, amelynek papírjai 14 százalékos hozammal forognak a 2018 áprilisi kibocsátás 7,8 százalékos értékével szemben.

Óriási árfolyamesés októberben

A piac ketté szakadt. Vannak kötvények, amelyekkel az emberek komfortosan és biztonságosan érzik magukat. Ezek hozamai alacsonyak, szűk sávban mozognak. Aztán vannak olyanok, amelyek mellett az emberek nem érzik jól magukat. Például a CCC-besorolású papírok, amely kategóriában már gyakori a csőd.

Twitter-árfolyam (Tradingview.com)
Twitter-árfolyam (Tradingview.com)

Eközben a Twitter a Szilícium-völgy egyik sikeres vállalatának számít, és számos befektetőt vonz. Ugyanakkor októberben a társaság egy hirdetési hibát hibáztatott a gyengébb harmadik negyedévi eredményért. Ez óriási esést okozott a részvény árfolyamában. (Mintegy 39 dollárról 30 dollárra, lásd a grafikont.)

Kapcsolódó cikkünk: A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

Leállították az inaktívak kiirtását

November végén leállították az inaktív felhasználók “alvó profiljainak” törlését a Twitter rendszerében. A közösségimédia-platform rengeteg kritikát kapott emiatt, például hogy így az elhunyt felhasználók által hagyott emlékek is örökre törlődnek. A vállalat döntése szerint csak akkor fogja folytatni a törléseket, ha lesz megoldás arra, hogy az elhunytak profiljait emlékhelynek nyilvánítsák és megőrizzék.

A törlések egyébként első körben csak az Európai Unió polgárait érintették, ahol az új jogszabályok kötelezi a szolgáltatókat, hogy változó adatvédelmi szabályok esetén kikérjék a felhasználók beleegyezését. Mivel a szabályok gyakran változnak, és a halottak beleegyezését nem lehet kikérni, ezt a cég megfelelő indoknak tekintette a tisztító akció végrehajtásához – írta a német Golem.de számítástechnikai portál.

A törlendő profilok tulajdonosai először levelet kaptak, hogy december 11-ig jelentkezzenek be fiókjukba. Más közösségimédia-oldalakon, mint a Facebook-on, már lehetséges a profil emlékhellyé nyilvánítása és megtartása az illető halála után – emlékeztetnek rá.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ilyen cége még nem volt Mészáros Lőrincnek - alapított is egyet

Ilyen cége még nem volt Mészáros Lőrincnek - alapított is egyet

Eddig inkább cégek felvásárlásával bővült a felcsúti milliárdos birodalma, most azonban inkább teljesen újakat hoz létre. A jelek szerint 2020-at a legrégebbi cégeinek bővítésével indítja.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    2020. január 16., 13:03
    Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    A magyar állam számára kedvezőnek tűnő, 3,01 százalékos átlaghozammal, jelentős túljegyzés mellett kelt el az új, húsz éves államkötvények első csomagja. Ezzel ugyanakkor többet fizetünk a befektetőknek, mint Görögország vagy Olaszország.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?