Hirdetés

A végére csak összejött a Mol 2019-es profitterve

2020. február 21., 08:27

Igaz, hogy az adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (ebitda) még így is elmarad a 2018-astól, a kedvezőtlen makrogazdasági környezet ellenére teljesült az ősszel megemelt éves prognózis, és az elemzői várakozásokat is bőven felülmúlta a cég.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója
Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója

Erős eredményt ért el a Mol-csoport 2019-ben – idézi a cég lapunknak eljuttatott gyorsjelentése Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót. A regionális multivá nőtt hazai energetikai társaság a tavalyi első három negyedév eredménye alapján emelte az éves ebitda-célkitűzését 100 millió dollárral, 2,4 milliárd dollárra, s ezt sikerült – ha nem sokkal is, de – túlteljesítenie: az 2,44 milliárd dollár lett, forintra átszámítva 708,9 milliárd. Szemben a 2018-as 2,69 milliárd dollárral, ami akkor 728,2 milliárd forintnak felelt meg.

Erős maradt a régiós üzemanyag-kereslet

Hirdetés

A kutatás-termelés üzletágban a szénhidrogén-termelés stagnált, átlagosan napi 111 ezer hordó olajegyenértéket ért el, kissé meghaladva a kitűzött 110 ezer hordós szintet. Ez az alacsonyabb olaj- és földgázárak miatt mintegy 1,05 milliárd dollár ebitda-t eredményezett, 17 százalékkal kevesebbet, mint 2018-ban.

A feldolgozás és kereskedelem üzletág 2019-es ebitda-ja 13 százalékkal, 866 millió dollárra csökkent, ami a Mol szerint jól tükrözi a gyengébb makrogazdasági környezetet. A negyedik negyedévben az ebitda 191 millió dollárra mérséklődött, ez 21 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában.

A finomítói és a petrolkémiai árrések egyaránt csökkentek az év végén, de a finomítói árrések 2020 január-februárban újra javultak. A gyorsjelentés szerint az üzemanyag iránti kereslet továbbra is erős maradt a régióban, az 3,4 százalékkal nőtt, ami segítette a feldolgozás és kereskedelem üzletágat.

Optimista jövőkép

A Mol fogyasztói szolgáltatások szegmense ismét erős évet zárt, ebitda-ja a tavalyelőttihez viszonyítva két számjeggyel lett magasabb, 471,4 millió dollár. Folytatódott a töltőállomás-hálózat átalakítása, a múlt végére a Fresh Cornerek száma 877-re emelkedett az egy évvel korábbi 687-ről.

A társaság gázszállítási üzletágának tavalyi éves eredménye alig változott az előző évihez viszonyítva, ami a 2019 utolsó negyedévnek köszönhető, amelynek ebitda-ja 48 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, miután jelentősen nőtt a kapacitásigény az orosz-ukrán tranzitszerződés körüli bizonytalanság miatt. A működési költségek több mint 10 százalékkal csökkentek.

Hernádi Zsolt kiemelte, hogy tavaly szerződést kötöttek Azerbajdzsánban egy jelentős kutatás-termelési részesedés vásárlásáról, a poliol projektnél elérték az 50 százalékos készültséget, a fogyasztói szolgáltatások üzletág pedig ismét rekordot döntött.

A társaság a növekvő globális bizonytalanság ellenére optimistán tekint a 2020-as évre – közölte az elnök-vezérigazgató. Várakozásaik szerint az ebitda az idén 2,5 milliárd dollárra nő, középtávon 60 dolláros hordónkénti Brent kőolajárral számolva (ez most 58,73 dollár) és még konzervatívabb petrolkémiai környezetet feltételezve. Ez ismét elég cash-flow-t fog biztosítani, hogy fedezze a stratégiai beruházásokat – hangsúlyozta Hernádi.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

A stadion is egészségügyi intézmény? - Lassan igaz lesz a mondás

Sorra maradnak el a világ nagy sporteseményei és az olimpia megrendezése is igencsak kérdésessé vált a nem csillapuló koronavírus járvány miatt. Ráadásul fogadni sincs mire és a játékadóból származó költségvetési bevétel is oda. Mindennek egyelőre kiszámíthatatlan a rövid és hosszútávú gazdasági következménye.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?