Hirdetés
Hirdetés

A vártnál több befektetési jegyet cseréltek le a szuper államkötvényre?

Csabai Károly, 2019. július 16., 18:20

Eddig is feltételezni lehetett, hogy részben befektetési alapok eladásából szabadítottak fel pénzt befektetők a kormányzat által ezerrel propagált Magyar Állampapír (MÁP) Plusz jegyzéséhez, de a ma közzétett legfrissebb adatok ezt a vélekedést megerősíteni látszanak. Az alapokból júniusban kivont 179 milliárd forint jelentős része az új szuper államkötvényben landolhatott.

Varga Mihály még július 1-jén jelentette ki, hogy a MÁP Pluszba júniusban és a hetedik hó első napján összesen tett 1014 milliárd forint 70 százaléka, azaz több mint 700 milliárd forint jöhetett nem állampapír-befektetések átforgatásából. Ezzel szemben egy múlt heti konferenciára összesereglett privátbankárok úgy vélték, mintegy 500 milliárd forint körüli.

Míg azonban a pénzügyminiszter nem konkretizálta, hogy a 70 százalék hogyan oszlott meg az egyéb likvid források – részvények, befektetési jegyek, készpénz és egyéb – között, addig a privátbankárok úgy ítélték meg, mintegy tíz százaléka jöhetett befektetési alapokból. Vagyis nagyjából 100 milliárd forint (illetve 110 milliárd, mivel amikor ez az arány elhangzott, már 1100 milliárdnál járt a MÁP Plusz állománya).

Hirdetés

Csakhogy ez esetben 882,7 milliárd forinthoz kell viszonyítani, hiszen júniusban ennyi új szuper államkötvény talált gazdára, s a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége is csak az év hatodik hónapjára vonatkozó adatokat publikált ma. Eszerint 179 milliárdot rántottak ki a befektetési alapokból, ami testvérek között is 20 százalékos arány – lenne, ha ez a pénz egy az egyben a MÁP Pluszba ment volna át. Ami nem életszerű feltételezés, az viszont valószínű, hogy a kivett pénzek döntő hányada is az új állampapírba vándorolt.

Erre utal, hogy az egyes alaptípusok mennyivel rövidültek meg. Például a kötvényalapok 71 milliárd forinttal, márpedig ezek a jórészt állampapírokba fektető instrumentumok mutatnak leginkább hasonlóságot a MÁP Plusszal. Az ingatlanalapokból pedig 48 milliárd forint távozott, vélhetően annak köszönhetően, hogy az azokba tett pénzek az új szabályok szerint fél évig stoppolva vannak, ezért a több évben gondolkodó, de ugyanakkor a könnyű pénzzé tehetőséget is szem előtt tartó befektetőknek logikus választás lehet az új szuper államkötvény. S az az uniós szabályozás által gyakorlatilag „kivégzett” pénzpiaci alapok még megmaradt tulajdonosainak, így az ezen konstrukciókat elhagyott 5 milliárd is jó eséllyel a MÁP Pluszban landolhatott.

Azt már nehezebb megmondani, hogy a vegyes alapokból is ugyanezen okból távozott-e 33 milliárd. Az abszolút hozamú alapok 26 milliárdnyi csökkenése pedig végképp más tészta, mivel azokból májusban szinte forintra pontosan ugyanennyit vontak ki a befektetők.

(A MÁP Plusz-vételek lehetséges forrásaival foglalkozik az Mfor.hu mai cikke.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump és a maffiafőnökök – a szervezett alvilágból a politikai elitbe

Trump és a maffiafőnökök – a szervezett alvilágból a politikai elitbe

Trumpnak a Scorsese-filmben feldolgozott több maffiacsalád fejével is közvetlen személyes- és üzleti kapcsolata volt. Giuliani az 1980-as években New York vezető ügyészeként az egyik maffiafőnök ügyeit vizsgálta - három évtizeddel később pedig ő áll egy szövetségi vizsgálat célkeresztjében az ukrajnai sötét manipulációk miatt. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?