Hirdetés

A NER-elit vagyonát sem kímélte a koronavírus

2020. március 18., 06:06

Felesleges áltatni magunkat, a koronavírus okozta járvány a világgazdaság egésze számára károkkal jár. Ez pedig a magyar emberek munkahelyét veszélyezteti, befektetéseinek értékét csökkenti. Akinek több van, az persze nominálisan jóval többet tud bukni, így van ez a kormányközeli vállalkozókkal is.

Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A koronavírus járvány gazdasági hatása egyelőre felmérhetetlen, az viszont egyértelmű, hogy komoly károkat okoz. Az élet számos országban leállt, a cégek félgőzzel üzemelnek, a turisták eltűntek. Ez pedig jelentős hatással van a tőzsdékre is, ahol a befektetők pánik üzemmódba kapcsoltak, és sokszor bármi áron próbálnak szabadulni a részvényeiktől. Nincs ez másképp a magyar tőzsdén sem, ahol a kormányközeli vállalkozók vállalatai is nagyon komoly veszteséget szenvedtek el.

A zuhanó árfolyamok ugyanis nem kímélik a NER-elit által dominált vállalatokat sem, ezeknek az értéke is számottevően csökkent. Az árfolyamok csökkenésével párhuzamosan az érintettek vagyona is olvadt. Minden bizonnyal ez sok kárörvendő számára okoz kellemes perceket, de érdemes leszögezni, hogy a tőzsdén jegyzett vállalatokban lévő érdekeltségeitől aligha fog megszabadulni Mészáros Lőrinc vagy Tiborc István, a mostani veszteséget nem fogják realizálni. Arról nem is beszélve, hogy multimilliárdosokról beszélünk, akiknek vélhetőleg akkor is óriási vagyona maradna, ha a tőzsdei cégük értéke teljesen lenullázódna.

Hirdetés

További árfolyamok

Elolvadt a Mészáros birodalom ékkövének értéke

Mészáros Lőrincz érdekeltségeinek felsorolása sokak szerint végeláthatatlan cégfolyam lenne, így az egyik legnagyobb vagyont jelentő vállalata árfolyammozgását nézzük meg. A tavaly két érdekeltségének, az Opus és a Konzum összevonásából létrejött vállalat elmúlt időszakban mutatott mozgást elemezzük cikkünk keretén belül.

Orbán Viktor gyerekkori jóbarátjának a részvényszáma és a cégben birtokolt tulajdoni aránya az összeolvadáskor változott meg. Azóta kisebb mozgások voltak, de jellemzően annyi történt ilyenkor, hogy a különböző érdekeltségei között mozgatták a papírokat. A BÉT oldalán elérhető adatok szerint Mészáros Lőrinc kezében 172,8 millió papír van. Felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix 48,9 millió darab papír felett rendelkezik. A család kezében lévő Konzum PE Magántőkealap a legnagyobb részvényes 178 millió papírral. Ezen túl van még két társaság, amelyek szintén Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartoznak és jelentős számú Opus papírral bírnak. A Konzum Management Kft-nek van közel 50 millió, míg a Talentis Group Zrt-nek 47 millió részvénye. Ez összességében 497 millió részvényt jelent.

Lássuk, mennyit ért az utóbbi egy év csúcsán ez a portfólió. A vállalat papírjai tavaly nyáron még 470 forinton is jártak, ez azt jelenti, hogy a felcsúti ex-polgármesternek ekkor az Opus papírjai 233 milliárd forintot értek. Azóta viszont komoly lejtmenetben van a papír, így idén január elején már csak 319 forint volt a lokális csúcs, a tőzsdei összeomlás pedig az Opust sem kímélte. A mélypont eddig 129 forint volt, amikor a portfólió értéke 64 milliárdra olvadt. Tehát az értékének közel a háromnegyedét elvesztette a cég!

A március 16-i mélyponthoz képest jelentősen emelkedett a részvény kurzusa, és a keddi záróár 175 forint lett, így Mészáros Lőrinc és a családtagjainak kezében lévő Opus részvények nagyjából 87 milliárdot érnek, a magyar Zuckerberg csak az Opus papírokon 146 milliárdot veszített!

Tiborcz István is sokat bukott

A miniszterelnök veje a BDPST Zrt. révén az Appeninn legnagyobb részvényese. A Tiborcz István több mint 75 százalékos befolyása alatt álló BDPST Zrt. persze nem a piacról csipegette össze az Appeninn portfólióját, hanem baráti kézből került hozzá. A vállalat korábbi legnagyobb részvényese ugyanis más társaságok révén Mészáros Lőrinc volt.

Tavaly nyáron viszont Tiborcz cége komoly terjeszkedésbe kezdett az ingatlanpiacon – erről itt írt az mfor.hu részletesen -, amely révén az Appeninnben is közel 30 százalékos tulajdonos lett a BDPST, a vállalatnak a BÉT nyilvántartása szerint 13 879 524 részvénye van. (Egyébként közel 8,7 millió papír felett diszponál továbbra is a Mészáros családhoz köthető Konzum II Ingatlanbefektetési Alap).

Az Appeninn papírok elmúlt 52 hetes maximuma 547 forint volt, 2019 április 25-én. Ekkor a cég 30 százalékának értéke közel 7,6 milliárd forintra rúgott. Hasonlóan más részvényekhez, az Appeninn is az utóbbi napokban érte el mélypontját, március 12-én 212 forinton is járt. Százalékosan ez ugyan kisebb bukó, mint amit az Opus esetében láttunk, de egy kisgyermekes házaspár esetében akár álmatlan éjszakát is okozhatna, ha a családi vagyon 62 százaléka elúszik.

Szerencsére Orbán Ráhel és férjének anyagi helyzete így is stabil, az Appeninn részvényekre kötött utolsó keddi üzlet 219,5-ön született, és a részvénycsomag összértéke így 3 milliárd forintot tett ki.

A kormány kedvenc informatikai cége is ledobta a vasmacskát

A tőzsdei NER cégek közül megkerülhetetlen a 4iG is, amely hétről hétre újabb kormányzati tendereket nyer meg. A vállalat tulajdonosa egy időben Mészáros Lőrinc volt, ám később a sajtóban a társaság legnagyobb tulajdonosa, Jászai Gellért rendre azt hangsúlyozta, hogy ő önálló gazdasági entitás, és nem a leggazdagabb magyar strómanja.

A tulajdonosváltás során Jászai Gellért előbb megvásárolta a Konzum PE Magántőkealaptól a KZF Vagyonkezelő Kft.-t, amely a 4iG részvények 22,57 százalékát birtokolja. Ezt követően a vagyonkezelő társaság a Konzum PE Magántőkealaptól 4,26 százalékos és egyéb tőzsdén kívüli ügylettel további 5,19 százalékos részvénycsomagot szerzett az informatikai vállalatban. A BÉT adatai szerint jelenleg a KZF 35,02 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a 4iG-ben, ami 32 918 850 részvénynek felel meg. Jászai Gellért egykori főnöke, Mészáros Lőrinc azért nem szállt ki teljesen a vállalatból, hiszen Konzum PE Magántőkealap továbbra is 11,63 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, míg az Opus Nyrt. a részvények 9,95 százalékával bír a tőzsde adatai szerint.

Nézzük, hogyan alakult Jászai Gellért, illetve cégének, a KZF-nek a kezében lévő papíroknak az értéke. Jászai Gellért tavaly júniusban került pozícióba, azt követően az informatikai vállalat még 1000 forint felett járt. Július 9-én például 1100 forint volt a részvény árfolyama. Ekkor a portfólió értéke 36,2 milliárd forintot ért.

Azóta hiába jött számos megrendelés, a vállalat papírjainak értéke folyamatosan olvadt. Idén január elején a lokális csúcs 704 forint volt, ami azt jelenti, hogy a korábbi szinthez képest még a beszakadás előtt a cégértékét egyharmadát elvesztette a 4iG. Az utóbbi napok mélypontját az IT cég is március 12-én szenvedte el, akkor 301 forintig esett vissza az értéke. Ez azt jelenti, hogy Jászai színre lépése óta nagyjából a vállalat a kapitalizáció 70 százalékát elbukta, ekkor Jászai Gellért portfóliója már 10 milliárd forintot sem ért. Kedden a papír záróértéke 328 forint lett, ami azt jelenti, hogy Jászai Gellért 25 milliárdot bukott, hiszen a kezdeti 36 milliárdos értékkel szemben 10,8 milliárd forintot ér a cégvezető kezében lévő részvénycsomag.

Azzal nem számoltunk, hogy a vállalkozók a részvénycsomagok megszerzését milyen konstrukciók, esetleg hitelek révén finanszírozták. Mivel azonban ezeket nem magánszemélyként, hanem vállalatként vették fel, komoly megnyugvást jelenthet számukra, hogy a Magyar Nemzeti Bank hétfőn kezdeményezte a bankoknál a hitelmoratórium bevezetését. Így a kirakatban lévő üzletembereknek akkor sem kell egyelőre izgulniuk, ha a vásárláshoz képest veszteség van a részvénycsomagokon, hiszen jó eséllyel életbe lép majd a moratórium. Akkor pedig időt nyernek, a következő egy évben pedig vélhetőleg túl lesznek a piacok a mélyponton, és megindul majd a kilábalás.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?