Hirdetés

A koronavírus miatt sorra figyelmeztetnek a tőzsdei cégek

Csabai Károly, 2020. február 27., 11:39

A technológiai vállalatok közül a Microsoft, az Apple és a HP, míg az élelmiszeriparban tevékenykedők közül a Budweiser, a Diaego ázsiai részlege, valamint a Danone is kilátásba helyezték, hogy bevételeik a Kínából terjedő járvány miatt a következő negyedévben csökkenhetnek. Idehaza a forint tovább küszködik, euróval szembeni árfolyama 1 egységnyire van a történelmi mélyponttól.

Átmenetinek bizonyult a koronavírus miatti tőzsdei zuhanások tegnapi pozitív korrekciója. A vezető európai börzebarométerek a DAX kivételével még minimális pluszban tudtak zárni, ám az Egyesült Államokban már ismét elszakadt a húr, az S&P 500-as és a Dow Jones is mínuszba csúszott. Ma pedig az öreg kontinens már masszív, 2 százalék körüli mínuszokat mutatott. Ezzel szemben Ázsiában a kínai és a hongkongi index is enyhe pluszban tudta le a csütörtököt. Ezúttal Japán szolgálta fel a feketelevest, 2 százalékot meghaladó bukója azonban nem a koronavírusnak, hanem annak tudható be, hogy a dél-koreai központi bank a várakozásokkal ellentétben nem csökkentette az alapkamatát, ami kedvezőtlenebb színben tünteti fel a jent.

A BUX-index is emelkedett tegnap, 1 százalékot, amit a Richter és a Mol ennél nagyobb mértékű emelkedése húzott, de a Magyar Telekom és az OTP is pluszban zárt. Ma azonban már Budapesten is véget ért az egy napig tartó jó világ, az index már 1 százalék feletti mínuszban is járt, igaz, később valamelyest vissza tudott kapaszkodni. Friss árfolyamok >>

Hirdetés

A tőzsdék mozgását illetően figyelmeztető, hogy a VIX-index – melyet az opciós árakból számolható várt volatilitásból számolnak és félelemindex néven is szokás emlegetni – megugrott, tegnap már elérte a 30-as szintet. Ez ugyanis arra utal, hogy még arrébb van a piaci megnyugvás, sőt az Equilor Befektetési Zrt. olvasata szerint akár hónapokig maradhat a magas volatilitás.

A negatív hangulatban nem meglepő, hogy az olaj is tovább gyengült, az észak-amerikai könnyűfajta (WTI) jegyzése ma már a 48, míg a Brent típusú az 53 dollár alatti régiót is megjárta.

A forint pedig továbbra is közel van az euróval szembeni, két hete elért 340,3-as történelmi mélypontjához.

Tovább drágulhat az arany

A hétfőn egészen 1690 dollárig erősödött sárga nemesfém ugyan egészen 1625-ig korrigált, ma reggel azonban már ismét az 1650-es szinteket ostromolta. S ennél a Goldman Sachs szerint még jóval feljebb mehet. A befektetési bank a koronavírus miatt 1800 dollárra emelte az egy év múlva esedékes célárát, de a csökkenő reálkamatok és az amerikai választás miatti bizonytalanság is kedvezhet a nemesfémnek. Más elemzők is optimisták, mondván, hiába áramlott már eddig is jelentős tőke az aranyalapú tőzsdén kereskedett befektetési alapokba (etf), historikusan még mindig alacsony a portfoliók aranyaránya. A Sprott vezetői azon az alapon várnak további drágulást, hogy a befektetők kevesebb, mint 10 százalékának a portfoliójában található meg a menedékeszköz, miközben az a teljes befektetett érték kevesebb, mint 2 százalékát adja.

Sürget az EKB elnöke

Christine Lagarde újra felszólította az Eurózóna kormányait, hogy költségvetési eszközökkel serkentsék a gazdasági növekedést, különösen most, amikor a koronavírus tovább ronthat a helyzeten.

Az EKB-elnök szavai nyitott fülekre találtak Olaf Sholznál, a német pénzügyminiszter ugyanis tegnap azt mondta, hogy mérsékeljék gazdaságuk visszaesését, mérsékelt fiskális stimulust vetnek be. Emellett alkotmánymódosítás tervét is bejelentette, amely lehetővé tenné, hogy a kormány átvállalja a súlyosan eladósodott önkormányzatok hiteleinek egy részét. Ezekre, valamint arra, hogy a fedezeti tőkealapok zárták az euró gyengülésére kiépített jelentős pozíciókat, erősödött az uniós pénz.

Ma az USA-ból januárra vonatkozó fogyasztási adatok érkeznek, a várakozások szerint a tartós fogyasztási javak vétele 1,5 százalékkal eshetett vissza. Emellett a negyedik negyedéves GDP is ma várható, ami a várakozások szerint 2,1 százalékos bővülést mutathat.

A koronavírus pozitív hatása

Az Egyesült Államok egészségügyi hivatalnokai szerint a koronavírus amerikai megjelenése esetén 300 millió egészségügyi maszkra lehet szüksége az országnak. Így a fogászati eszközöktől a post-it gyártásig gyakorlatilag mindennel foglalkozó vállalat jó helyzetbe kerülhet, köszönhetően, hogy az egészségügyi maszkok terén is az Egyesült Államok legnagyobb beszállítója. A hivatalos adatok szerint az Egyesült Államok jelenleg 12 milliós készlettel rendelkezik a 3M által gyártott N95 típusú maszkokból. A hír hatására a 3M árfolyama 1,4 százalékot emelkedett.

Lecsengőben a gyorsjelentési szezon

A Peugeot részvénye kibocsátója várakozásokat meghaladó tavaly október-december közötti számaira közel 5 százalékos pluszban zárt.

Ma reggel azonban az AB InBev és a Bayer is csalódást keltő jelentésekkel rukkolt elő. A belga sörgyártó elmúlt negyedéves mutatói elmaradtak a vártaktól, ráadásul az AB InBev jelezte, hogy az idei első negyedéves adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (ebitda) 10 százalékkal lehet kisebb a koronavírus miatt. A Bayer csoportszintű ebitda-ja is elmaradt a várttól, az idei prognózisuk pedig egyelőre még nem tartalmazza a járvány hatásait.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?