Hirdetés

332 forint felett az euró, ütős volt a kínaiak üzenete

Eidenpenz József, 2019. szeptember 11., 11:47

Ha csak fillérekkel is, de újabb mélyponton a forint, a csúcs 332,305 forint volt eurónként. Megjöttek az Apple-újdonságok, a legnagyobb újdonság az árazás lehet. A kínaiak újabb gazdaságélénkítést szellőztettek meg és engedtek a vámháborúban. Erősödik a nyomás Németországon is. Öt fontos hír mára.

Jó a hangulat a nyugat-európai tőzsdéken, a német DAX és a brit FTSE 100 0,8 százalékos pluszban van. Az amerikai határidős indexek enyhe pluszból nullára mentek vissza.

A magyar BUX index csak negyed százalékos emelkedést produkált eddig. Az OTP határozottan emelkedik, a Mol stagnál, a Richter süllyed.

Hirdetés

Friss árfolyamok itt láthatók

1. Itt az újabb forintgödör

A forint viszont újabb rekordszintre, pontosabban rekordmélységbe ért az euróval szemben, az új csúcs az Investing.com szerint 332,305 forint eurónként. (Első ábra.) Rövid távon a tegnapi, a várakozásoktól kissé elmaradó magyar inflációs adat is szerepet játszhatott ebben. De mennyire régiós, és mennyire magyar jelenség ez?

Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)
Az euró/forint árfolyam (Tradingview.com)

Attól függ, honnét, avagy milyen távra nézzük. Az utóbbi hat hónapban egyértelműen a forint volt a leggyengébb a térségünk devizái között. A lengyel, cseh, román pénzek egy százaléknál kisebb mértékben mozogtak, az euró/forint öt százalékkal ment fel. Az utóbbi egy évet nézve viszont alig van különbség, a forint csak mintegy két százalékkal gyengült. (Második ábra.) (A forintgyengülés okairól tegnap itt írtunk.)

2. Kína élénkíthet, a tőzsde emelkedik

Egy twitter-üzenet alapozta meg a mai jó hangulatot a tőzsdéken, de ezúttal nem Donald Trumpé. A Bloomberg szerint a Global Times című angol nyelvű – a kínai vezetéshez közel álló – lap szerkesztője, Hu Xijin megszellőztette, hogy Kína lépéseket tervez a kereskedelmi háború negatív hatásainak enyhítésére.

Magyar, lengyel, román, cseh devizák, egy év alatt, százalékban (Tradingview.com)
Magyar, lengyel, román, cseh devizák, egy év alatt, százalékban (Tradingview.com)

Ez Kínában csak átmeneti emelkedést hozott, a CSI 300 index (Shanghai Shenzhen) 0,7 százalékos esésben van. A hongkongi, japán, koreai indexek azonban szép pluszban végeztek. Valószínűleg már ez után történt, hogy bejelentették egyes vámok felfüggesztését az USA-val szemben, erről itt írtunk részletesen.

3. Erősödik a nyomás Németországon

Miután már az IMF is kritizálta Németországot, amiért nem élénkíti gazdaságát, Olaf Scholz pénzügyminiszter kedden hajlandónak mutatkozott arra, hogy “sok milliárd” eurót öntsenek a gazdaságba. Legalábbis akkor, ha a recesszió bekövetkezne.

Az ország jelenleg már közel áll ehhez. Bemutatták a német költségvetés tervezetét. Közben Angela Merkel kancellár a Bundestagban védi politikáját. A német költségvetés a holnapi EKB-ülésen is sarkalatos pont lehet.

4. Holnap lesz a nagy nap

Az EKB csütörtökön kamatdöntő ülést tart, a bejelentés magyar idő szerint 13.45-kor várható. Előtte ráadásul német és francia inflációs adattól olasz kötvényaukció eredményéig több más fontos információ is nyilvánosságra kerülhet.

Így igencsak turbulens nap jöhet csütörtökön az európai tőkepiacokon. Az EKB-tól sokan újabb lazító, gazdaságélénkítő intézkedéseket várnak, például egy újabb kötvényvásárlási programot. (Körülbelül egy héttel később az amerikai Fed-en lesz a világ szeme, amelytől kamatcsökkentést várnak.)

5. Az Apple bemutatta

A Bloomberg megfogalmazásában a tegnapi Apple-bemutató legnagyobb meglepetése, hogy agresszívabb készülék– és szolgáltatás-árazással jött elő a társaság.

Az új készülékeken kívül az online videó– és online játékszolgáltatás volt a középpontban. A mobilos filmnézés a Netflix és a Walt Disney szolgáltatásaira adott válasz. Egyébként van még több kamera, még nagyobb felbontás, titánborítás az új modelleken, ahogy lenni szokott.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?