Hirdetés
Hirdetés

Remekeltek a nyugdíjpénztárak az év elején

2019. május 14., 14:07

Jól teljesítettek az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak az első negyedévben, kiugró volt a vagyongyarapodás a pénztáraknál.

Hirdetés

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) adatai szerint kedvezően alakultak az első negyedévben a tagok számára a piaci folyamatok, így a hozzájuk tartozó pénztárak vagyona 5 százalékkal növekedett, az összvagyonuk 1381 milliárd forintra nőtt. Mint azt az ÖPOSZ elnöke, dr. Kravalik Gábor kiemelte, az 5 százalékos vagyongyarapodás a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben kiemelkedőnek mondható. Így a tavalyi kedvezőtlen számokat is sikerült ellensúlyozni. Az első negyedévben a kasszák az ÖPOSZ becslése szerint 3,65 százalékos hozamot értek el, ami éves szinten bőven tíz százalék feletti hozamnak felelne meg. Az egy tagra jutó vagyon a negyedév végén, részben a taglétszám minimális csökkenése miatt, 5,6 százalékkal 1,27 millió forintra nőtt.

Az egyéni tagdíjbefizetések eddig folyamatosan növekednek, most az első negyedéveb stagnálás volt tapasztalható. Viszont a munkáltatói befizetések az első negyedévben jelentősen visszaestek, így összességében a befizetések összege is csökkent. A visszaeső munkáltatói befizetések miatt immár csak a 30 százalékát adják a vállalatok, míg az egyéni gondoskodás 70 százalékra ugrott.

A munkáltatói aktivitás azért negatív, mert amikor az ő befizetéseik növekedtek korábban, akkor a taglétszám is bővült, míg az ő befizetéseik csökkenésével a tagok száma is visszaesett. Megfigyelhető tehát, hogy a munkaadóknak fontos edukációs, iránymutató szerepe van az öngondoskodásban.

Ami az egészségpénztárakat illeti, a vagyonuk 2,1 százalékkal 52,6 milliárd forintra nőtt, a tagok száma pedig meghaladta a 900 ezret. Az egészségkasszák esetében összesen 12,2 milliárd forint értékben finanszírozták a szolgáltatásokat. A tagok egészség megörzésének továbbra is kiemelkedő szerep jut a pénztáraknak.

A munkáltatói befizetések az egészségpénztáraknál is jelentősen, 63 százalékkal (!) visszaestek, viszont az egyéni befizetések számottevően növekedtek. Összességében a tagdíjbevétel így is 15 százalékkal csökkentek. A tagdíjbefizetések a munkavállalói oldal eltűnése ellenére nem esett vissza drasztikusan.

A pénztári tagság elkezdett növekedni, az ÖPOSZ elnöke szerint ez a fiatalabb generációnak köszönhető, akik hajlandóak saját egészségükre áldozni. Ugyanakkor megfigyelhető az egészségpénztárak általános térnyerése, kis mértékben folyamatosan növekszik a taglétszám. A pénztárakon keresztül néhány célzott szolgáltatást használnak a munkaadók, így például menedzserszűrésre. Az első negyedévben a munkavállalók teljesítették a befizetések 82 százalékát, ami abból a szempontból döbbenetes, hogy 2012-ben még a munkaadók voltak, akik 80 százalék feletti befizetést teljesítettek. Az egészségpénztári tagoknál jelentős növekedést ért el a lakáscélú jelzáloghitelek törlesztésének támogatása és a gyermekekkel kapcsolatos szolgáltatások.

Dr. Kravalik Gábor kiemelte, hogy a jó eredményeket árnyalja, hogy a cafetériarendszer átalakítása és az új adószabályok miatt a munkáltatói befizetések drasztikusan csökkentek, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál éves összevetésben 31 százalékkal, 6,5 milliárd forintra, az egészségpénztáraknál pedig 63 százalékkal 1,3 milliárd forintra. Az állami támogatással, azaz az évente 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adókedvezménnyel támogatott egyéni befizetések az önkéntes nyugdíjkasszáknál 14,8 milliárd forintra rúgtak, ami lényegében stagnálást jelent éves szinten.

Mint az az ÖPOSZ elnöke elmondta, a következő időszak után tisztább lesz a kép, mivel tavaly év végén számos munkáltató tavaly év végén előrehozta a befizetéseinek egy részét. Az is árnyalja a képet, hogy tapasztalataik szerint az év elején a munkaadók egy része elódázta a döntést a cafetéria juttatások vonatkozásában.

A Pénztárszövetség elemzése szerint a munkáltatók egy része vissza fog találni a pénztárakhoz, mivel továbbra is az egyik legkedvezőbb alkalmazottaknak adható béren kívüli juttatásnak számít ez a forma.A tagok ugyanis a munkáltatói hozzájárulás után is igénybe vehetik az adójóváírást.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hogyan dönt Trump Irán ügyében? - Szulejmáni tábornok célkeresztben

Hogyan dönt Trump Irán ügyében? - Szulejmáni tábornok célkeresztben

Az izraeli biztonságpolitikai oldal szerint a támadás Dél-Irakból jött és magán viseli Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda ’al-Kudsz’ különleges egység parancsnokának keze nyomát. Trump viszont ráfordul a választási évre és tudja, hogy a szaúdi robbantás nem érinti közvetlenül az USA nemzetbiztonsági érdekeit. Káncz Csaba jegyzete

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?