Hirdetés

Lengyelországban, Romániában egyetlen dollármilliárdos van. És nálunk?

2019. december 26., 06:30

Van egy ország, ahol az egyetlen dollármilliárdosnak annyi pénze van, mint a GDP fele. Igaz, ez az ország nagyon kicsi. De van még 12 másik állam, ahol csak egy-egy embernek sikerült ebbe a kategóriába kerülnie, köztük két volt szocialista országgal. Magyarország vajon köztük van?

(Fotó: Sxc.hu)
(Fotó: Sxc.hu)

Az ember, aki országa GDP-jének felét birtokolja – szól a Business Insider egyik sztorija. Igaz, ez az ország felettébb picike, Liechtenstein, olyannyira, hogy fővárosában, Vaduzban csak 5450 ember él. A GDP viszont egy főre vetítve az egyik legmagasabb a Földön, és összesen 6,2 milliárd dollárnak felel meg.

Christoph Zeller Liechtenstein egyetlen dollármilliárdosa a Forbes listája szerint. Vagyona, 3,1 milliárd dollárra tehető, vagyis az országa GDP-jének (éves bruttó hazai termékének) felét teszi ki. Ez jórészt a Ivoclar Vivadent AG fogászati eszközökre specializálódott családi vállalkozásnak köszönhető.

Hirdetés

Ennek árbevétele 2018-ban 818 millió dollár volt. Még 1923-ban alapították műfogak gyártására, a család évtizedek óta igazgatja. Huszonöt országban működik, és magyar nyelvű honlapja is van, igaz, itt bécsi címet jelölnek meg kapcsolatfelvételre.

Kevés a román, portugál milliárdos

A durván másfél siófoknyi területű és lakosságú miniállam azonban nem az egyetlen, ahol csak egyetlen dollármilliárdos él – írja a Business Insider. A világon 2153 ilyen személyt tartanak nyilván, sokuk olyan nagy országokban él, mint az USA, Kína vagy Oroszország.

A vaduzi várkastély (Schoss Vaduz)
A vaduzi várkastély (Schloss Vaduz)

De 13 országban csak egy-egy van belőlük. A felsorolásban említik Lengyelországot, Romániát, Izlandot, Portugáliát, Katart, Algériát, Kuvaitot, Angolát, Grúziát, Szváziföldet, Tanzániát és Zimbabwét, plusz persze az említett Lichtenstein.

Csányi és Mészáros

Magyarország tehát nincsen a listán, alighanem helyesen. A “100 Leggazdagabb 2019” című, tavasszal megjelent kiadvány szerint Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója “360 milliárdos vagyonnal került a 2019-ben immár 18. alkalommal megjelent rangsor élére, megelőzve Mészáros Lőrinc nagyvállalkozót, akinek vagyonát 296 milliárd forintra becsülték”.

Újabb OTP-rekordok után

Nagyon valószínű, hogy mindkettejük vagyona azóta is tovább nőtt. Többek között azért, mert Mészáros cégei újabb és újabb közbeszerzéseket nyernek. (Például itt írtunk az egyikről.)

Az OTP részvényei pedig újabb és újabb történelmi rekordokat döntenek, miközben még jelentős osztalékot is fizetnek. Bár Csányi OTP-részvényeinek nagyobb részét 2013-ban eladta és agrár-, valamint élelmiszer-ipari vállalkozásokba fektetett. Ám azóta is kap újabb bónuszrészvény-csomagokat, idén is volt ilyen, százmilliós nagyságrendben.

A másik lista

Egymilliárd dollár értéke mostanában 300 milliárd forint körül ingadozott, így ez a két menedzser-vállalkozó szinte biztosan eléri ma ezt a határt. A harmadik helyezett Gattyán György vagyonát tavasszal csak 280 milliárdra becsülték. Nála kevésbé lehet sejteni, mekkora lehetett a további gyarapodás.

A Forbes is vezet a magyar gazdagokról listát, amely kissé más, mint az előző. Ezen 2018-ban már Mészáros Lőrinc vezetett 381,3 milliárd forinttal, Csányi második volt 317,2 milliárddal. Gattyán pedig csak 244,7 milliárdot ért el. De ezzel a két dollármilliárdos ezen a listán simán megvan. Újra megelőztük Romániát…

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Most a vírus miatt gyengült a forint, de nagy fordulat következhet

Most a vírus miatt gyengült a forint, de nagy fordulat következhet

Míg tavaly és idén év elején a forint elvált a régiós devizákról és alulteljesítette azokat, az utóbbi hetekben változott a helyzet. A forint, a korona, a zloty és a lej nagyjából egyszerre gyengültek. Hosszabb távon a gyengülés lehet a jellemző, de egy hirtelen forinterősödésen sem kell majd csodálkozni – mondják elemzők.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?