Hirdetés

Heathrow-n már csak 91 eurócentet adnak a fontért

2019. augusztus 15., 11:08

„Barátság minden nemzettel” feliratot viselő új 50 pennys pénzérmét hoznak forgalomba. Kérdés, mennyit ér majd a brit emlékérme.

A brit pénzügyminiszter bejelentette, hogy az október 31-i Brexit alkalmából a kilépési dátumot és a „Barátság minden nemzettel” feliratot viselő új 50 pennys pénzérmét hoznak forgalomba. Kérdés, mennyit ér majd az emlékérme, miután a font árfolyama máris tízéves mélypontra süllyedt az euróhoz képest.

Hirdetés

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal bejelentése szerint az ország gazdasága 2012 óta először zsugorodott. Egy font már csak 1,08 eurót ér, míg a dollárárfolyam 1,21. Ezeknek az adatoknak a tükrében fordult konzervatív törvényhozók egy csoportja, élükön a volt pénzügyminiszterrel Boris Johnson miniszterelnökhöz, kérve: nyilvánítsa ki, hogy kész kompromisszumra a kilépésről az EU-val, ez megnyugtatná a pénzpiacokat.

Sok elemző azonban úgy látja, hogy a következő hónapokban, amint Nagy-Britannia közeledik a megegyezés nélküli, kiszámíthatatlan és pusztító kilépéshez, tovább esik majd a font árfolyama és végül egyenlő lehet a dolláréval. Ez példátlan zuhanást jelentene. Míg nem is olyan régen még 3 dollárt ért egy font, a 2018-as pénzügyi válság előtt 1 fontért 1,50 eurót, illetve 2,11 dollárt lehetett kapni, míg a 2016-os, a kilépésről döntő népszavazás előtt 1,32 illetve 1,50 volt az árfolyam.

Sok brit számára a font összeomlása lehet a legfájdalmasabb bizonyítéka a kilépés okozta kárnak,hiszen az minden érint, a külföldi utazásoktól a bolti árakig.

Az Eurostat adatai szerint eddig Nagy-Britanniában voltak Nyugat-Európában a legalacsonyabbak az élelmiszerárak, de a kínált termékek fele importból származik. A brit repülőterek pénzváltói már előre beárazták a változásokat: a londoni Heathrown már csak 0,91 eurót kap egy fontjáért az utas. Súlyosan érinti a zuhanás az utazási irodákat is.

Az alacsonyabb font-árfolyam persze segíti a brit kivitelt és London kevésbé lesz drága a turisták számára, írja The Washington Post. Nagy-Britannia behozatala azonban felülmúlja a kivitelt és a brit turisták többet költenek külföldön, mint a külföldiek Nagy-Britanniában. Egyébként az ország sok fő gazdasági mutatója viszonylag erős. Elemzők szerint a fontra nehezedő nyomás politikai természetű: a Brexit körüli bizonytalanságok és újabb brit választás lehetősége állnak mögötte. Miután egyidejűleg következett be az amerikai tőzsde zuhanása és a német gazdaság visszaesése, a font árfolyama egy ideig még bizonyosan alacsonyan marad.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Eddig 100 milliárd forint értékben fizetett ki számlákat az orosz félnek a magyar megrendelő, vagyis a kormány. Az egész projekt során összesen mintegy 110 számlát fog kiállítani a kivitelező.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?