Hirdetés

Vírus a szomszédban: nincs pánik, de már mindenki erről beszél

Wéber Balázs, 2020. február 26., 13:31

Ausztriában az emberek nem rohanták le a boltokat a koronavírus miatt, és maszkot sem hordanak tömegesen, de mára ez lett az első számú beszédtéma, mondta el a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak. A Wiener Zeitung újságírója szerint az utazási irodákban drasztikusan csökkent a foglalások száma. Ausztriában tegnap két fertőzöttet találtak, és ez valószínűleg csak a kezdet.

Policemen arrive at a hotel, where one of the women who were tested positive on the Covid-19 Corona virus works, in Innsbruck, Austria, 25 February 2020. Two 24 years old Italians were tested positive on the Covid-19 Corona virus earlier this day and stay in quarantine at the University Hospital in Innsbruck. EPA/CHRISTIAN BRUNA
Rendőrök az innsbrucki hotel előtt, ahol az egyik fertőzött dolgozik. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Nyugati szomszédunknál is megvetette lábát a koronavírus: miután kedden két fertőzöttet találtak Tirolban – mindketten olaszok –, további  tizenkét ember volt kénytelen karanténba vonulni.

Hirdetés

Egyre több a gyanús eset

Kilenc embert abban az innsbrucki hotelban „kapcsoltak le”, ahol az egyik fertőzött dolgozik, további három személy pedig a szűkebb ismerősi körükből kerül ki.

A két fertőzött egy 24 éves nő és egy ugyanennyi idős férfi. Mindketten lombardiai tartózkodásuk után lázasodtak be. (Ez a régió a vírus olaszországi gócpontja – a szerk.) Kedden bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőzöttek; jelenleg egy innsbrucki klinikán vannak elkülönítve, állapotuk jó.

Emellett Kaernten tartományban is felmerült a koronavírus gyanúja egy 56 éves olasz turistánál, aki szerdára virradóra életét vesztette. Mivel az orvos nem tudta kizárni, hogy a vírusról van szó, azt a házat, amelyben lakott, lezárták. A lakók és a hozzátartozók nem hagyhatják el az ingatlant, mindegyikőjüket kivizsgálják.

Fertőzés gyanúja merült fel egy bécsi gimnáziumban is, amelynek egy tanárnője kaphatta el a vírust olaszországi útja során. A gimnáziumból délelőtt senki sem léphetett ki, az épületet lezárták, a tanárokat és a diákokat is vizsgálatnak vetették alá.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig ma azt közölte, hogy  egy Bécsben élő magyar nő is elkapta a betegséget.

Nincs pánik, de...

A gyanús esetek növekvő száma ellenére Ausztriában nincs pánik, mondta el a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak.

Olaszországgal ellentétben az emberek nem rohanták le az élelmiszerboltokat, és védőmaszkot sem hordanak tömegesen. A helyzet persze gyorsan változhat, például ha Bécsben is találnak fertőzöttet

– mondta a Wiener Zeitung újságírója.

Az utazási irodák már megérzik

Tájékoztatása szerint az olaszországi esetek ismertté válása óta Ausztriában –  a médiában és a mindennapi beszélgetésekben  is – sokkal jobban jelen van a téma, mint korábban.

Ennek oka, hogy Olaszország Ausztria második legfontosabb kereskedelmi partnere Németország után, ráadásul szoros kapcsolat áll fenn Dél-Tirollal (Bolzano – a szerk.), és ott van a turizmus is: Velence közkedvelt úticél. (...) Amióta az ország közvetlenül is érintett lett, nyilvánvalóan ez az első számú téma az országban.

Alexander Dworzak szerint a negatív hatások a turizmusban érzékelhetők elsősorban: az utazási irodákban drasztikusan csökkent a foglalások száma. A mintegy 10 ezer főt foglalkoztató iparágban már elkezdték a felkészülést a rövidített munkaidőre.

Eközben – ma déli adatok szerint – Olaszországban a vírus halálos áldozatainak száma tizenkettőre, a fertőzöttek száma pedig 374-re nőtt. Száz betegből ugyanakkor átlagban nyolcvan saját elmondása szerint jól van.

Háttéranyagunk a magyar vonatkozásokról: Nagy csapás lenne Budapestnek a koronavírus.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?