Hirdetés

Súlyos károkra is biztosítva vannak a hazai templomok

Baka F. Zoltán, Wéber Balázs, 2019. április 18., 13:15

A Magyar Katolikus Egyház templomai a súlyos káresetekre is rendelkeznek biztosítással, közölte a Privátbankár.hu-val az egyház sajtószolgálata. Ingatlanjaikat 2021-ig a Generali biztosítja. A mai Kormányinfón megtudtuk azt is, hogy a kormány egyelőre nem rendelt el állapotfelmérést a kulturális örökséghez tartozó épületek körében, és még arról sem döntött, hogy támogatja-e anyagilag a Notre-Dame újjáépítését.

Forrás: David Spigiel/Wikipédia
A Mátyás-templom a Budai Várban. Forrás: David Spigiel/Wikipédia

Súlyos károk esetére is be vannak biztosítva a Magyar Katolikus Egyház ingatlanjai, közölte a Privátbankár.hu-val  a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata.

„A biztosítók a fedezetbe vont kiemelten nagy értékekre viszontbiztosítási szerződést kötnek, így természetesen súlyos káresetek bekövetkeztekor sem okoz problémát a kifizetés.”

Hirdetés

A Magyar Katolikus Egyházat a Generali biztosítja

Az egyház ingatlanjainak biztosítását évtizedek óta a Generali Biztosító Zrt. végzi, az együttműködést legutóbb 2021-ig hosszabbították meg. Az olasz anyacég, amelynek a Vatikán is részvényese, Európa számos országában – elsősorban Olaszországban – szolgál a katolikus egyház biztosítójaként.

Korábbi közlések szerint a biztosítás több mint ötezer ingatlanra – templomra, kápolnára, plébániára, érseki és püspöki palotára, szociális intézményre, valamint iskolára – terjed ki, amelyek összességében „milliárdos értéket” képviselnek.

A Magyar Katolikus Egyház ingatlanvagyonába tartozik például a Mátyás-templom, amely 1999-ben került vissza a tulajdonába.

A Notre-Dame-ért a francia állam felel

A hazai templomok biztosításának kérdése azután merült fel, hogy hétfőn részben leégett a párizsi Notre-Dame.

„Ismereteink szerint a franciaországi helyzet más, mert az ottani templomok (Elzász-Lotaringia kivételével) a szekularizáció következtében állami tulajdonban vannak, fenntartásuk is állami feladat”

- hívta fel a figyelmet az MKPK. Emiatt elvileg nem okoz gondot, hogy a Notre-Dame-nak nincs külön biztosítása, hiszen ott áll mögötte tulajdonosként az állam.

„A francia állam hatalmas, nagyobb bármely biztosítónál, tehát valószínűleg maga biztosítja nem csak az épületet, de a benne lévő fontos műalkotásokat is”

- jelentette ki a Marketwatchnak Robert Read, a Hiscox biztosító egyik vezetője. Várhatóan a helyreállítás költségeinek nagy részét is ő fogja állni. A lap szerint Franciaországban az állam az összes, 1905 előtt épült egyházi épületet birtokolja, amelyeket ingyen ad bérbe az egyháznak.

Nem biztosítható minden

Mezei Csaba, a Magyar Biztosítók Szövetsége vagyonbiztosítási tagozatának elnöke ugyanakkor a G7-nek azt mondta, hogy Magyarországon a kiemelt műemlékvédelmi építmények biztosításának nincs kialakult gyakorlata.

Szerinte ennek az a fő oka, hogy az ilyen építmények – mint a Parlament vagy az Operaház – olyan összértéket képviselnek, amelynek a biztosítási díja olyan magas lenne, amit nem hiszi, hogy az üzemeltető vagy a tulajdonos kifizetne.

Az egyházi ingatlanok biztosításával kapcsolatban kifejtette: a díjat légköbméter alapján határozzák meg, és ugyan „értékét tekintve” is súlyozzák az egyházi objektumokat, de „igazából ez a szorzószám sem tudja követni a valódi eszmei értéket”.

Itthon még nem rendeltek el állapotfelmérést

A párizsi tűzvész nyomán mindenesetre több uniós állam is elővigyázatossági intézkedéseket tesz vagy készül tenni. A lengyel belügyminiszter kiegészítő tűzvédelmi ellenőrzéseket rendelt el a műemléképületekben, a spanyol kulturális és sportminiszter pedig közölte, hogy indokoltnak tartja a jelentős épületek felülvizsgálatát.

Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre nem rendelt el állapotfelmérést a magyar kulturális örökségbe tartozó épületek körében, közölte kérdésünkre Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor reméli, hogy ezt a megfelelő hatósági szinten elvégzik, és nem kell a miniszterelnöknek intézkednie.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a magyar kormány kész segítséget nyújtani a francia kormánynak, ha közlik, milyen formában tartanak igényt erre. Kormányzati döntés erről egyelőre nem született.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?