Hirdetés

Rossz hírt kapott Boris Johnson, de túl fogja élni

Wéber Balázs, 2019. december 10., 19:00

A brit gazdaság már nem növekszik tovább, aminek egyik fő oka a Brexittel járó bizonytalanság. Az augusztus-október közötti időszak a leggyengébb három hónap volt 2009 eleje óta. Ez azonban már aligha akasztja meg Boris Johnsont, pártja az előrejelzések szerint fölényesen nyeri a csütörtöki előrehozott parlamenti választást.

Former British Foreign Secretary Boris Johnson in Central London, Britain, 09 October 2018. EPA/WILL OLIVER
Boris Johnson.  EPA/WILL OLIVER

Leállt a brit hazai össztermék (GDP) növekedése az októberrel zárult három hónapban, és októberben is stagnált a gazdaság teljesítménye havi összevetésben, adta hírül a helyi statisztikai hivatal.

Jelentős lassulás

Hirdetés

A mozgó három havi összevetésben számolt októberi stagnálás jelentős lassulást jelez: a szeptemberrel véget ért harmadik naptári negyedévben ugyanis még 0,3 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban az előző naptári negyedévhez képest.

Igaz, a recessziót egyelőre elkerülte Nagy-Britannia, ahhoz ugyanis a konszenzusos meghatározás szerint az kell, hogy két egymást követő negyedévben csökkenjen a hazai össztermék.

A havi összehasonlításban számolt októberi zéró növekedés ugyanakkor javulás, mivel augusztusban 0,2 százalékkal, szeptemberben 0,1 százalékkal visszaesett a GDP a megelőző hónapokkal összevetve. Az októberi teljesítmény azonban így is elmarad a várakozásoktól, az elemzői konszenzus ugyanis 0,1 százalékos növekedést valószínűsített arra a hónapra.

Összességében a zéró októberi növekedés 0,7 százalékos éves GDP-növekedésnek felel meg, ami hét éve a leglassabb éves emelkedés a brit gazdaságban.

Az augusztus-október közötti időszak pedig a leggyengébb három hónap 2009 eleje óta a BBC szerint.

Ennek ellenére a font hétfő után ma is erősödött.

Rosszat tesz a Brexit-huzavona

Az MTI idézi a Centre for Economics and Business Research vezető közgazdászát, Josie Dentet, aki szerint az októberrel zárult három hónapot erőteljes bizonytalanság jellemezte azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia kilép-e az akkor érvényben volt Brexit-határnapon, október 31-én az EU-ból.

Az előző, március végi Brexit-határidő előtt jelentős készletfelhalmozásba kezdett a brit üzleti szektor. Ez akkor felhajtotta a GDP-növekedési ütemet, mivel a feldolgozószektor raktárra is termelt, készülve arra, hogy a Brexit a beszállítási láncolatokat is érintheti.

Az elemző szerint ennek a raktárkészletnek a leépítése nyomhatta le a második negyedévi növekedést, miután Nagy-Britannia márciusban nem lépett ki az EU-ból.

Az októberi Brexit-határnap előtt nem volt érzékelhető az első negyedévihez hasonló raktárfeltöltési hatás, egyrészt valószínűleg azért, mert karácsony közeledtével az üzleti szektor raktárai csaknem tele vannak. Másrészt sok üzleti vállalkozás jó eséllyel mára "belefáradt a Brexitbe", és még egyszer nem hajlandó belevágni olyan raktárkészlet-felhalmozásba, mint az év elején.

Romló gazdasági kilátások

A brit üzleti szektor szervezetei a további gazdasági kilátásokat is borúlátóan ítélik meg.

A Brit Kereskedelmi Kamarák Szövetsége friss előrejelzése szerint az idei, 1,3 százalékosra becsült bővülés után 2020-ban alig 1 százalékos lehet a GDP-növekedés.

Az üzleti beruházások értéke idén egy, jövőre 0,7 százalékkal eshet vissza.

Szakértőik szerint a Brexit körüli bizonytalanság egyértelműen negatívan hat a beruházásokra.

Johnson marad az esélyes

Az Egyesült Királyságban csütörtökön tartanak előrehozott parlamenti választásokat, amelyeket az előrejelzések szerint fölényesen nyerhet a kormányfő, Boris Johnson vezette Konzervatív Párt. Johnson megígérte, hogy ebben az esetben januárban végrehajtja a Brexitet, azaz kilépteti az országot az EU-ból.

A negatív gazdasági fejlemények aligha veszélyeztetik győzelmét: a britek ugyanis a Brexit-kérdést, az egészségügyi rendszer rendbetételét és a bűnözés csökkentését is fontosabbnak tartják a gazdasági kérdéseknél a BBC felmérése szerint.  

Finisben a kampány

A kampány már célegyenesbe érkezett: Jeremy Corbyn ma például klímabarát (!) rénszarvas-figurákat eszkábált Morecambéban a helyi általános iskolában.

Britain's Labour Party leader Jeremy Corbyn speaks to students and takes part in a session making environmentally friendly reindeer during a campaign act in Morecambe, Britain, 10 December 2019. Britain will hold its general election on 12 December. EPA/LYNNE CAMERON
EPA/LYNNE CAMERON

Eközben Boris Johnson faltörő kost játszott a Staffordshire-i Uttoxeterben.

A Corbyn vezette Munkáspárt új Brexit-népszavazást szeretne, lazítaná a migrációs irányelveket, és azt ígéri, hogy a kormánya egy társadalmilag fairebb, a többség érdekeit szem előtt tartó politikát valósít majd meg.

Johnson a Brexit végrehajtása mellett pontozásos bevándorlási rendszert ígér, növelné a rendőrök számát, javítaná a közbiztonságot és megerősítené az egészségügyet.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?