Hirdetés

Rossz hír Olaszországból, világelső lett az USA, Kína bezárt

2020. március 27., 08:30

A koronavírus a legtöbb áldozatot továbbra is Olaszországban követeli, a legtöbb fertőzött azonban már az Egyesült Államokban van. Az olaszoknál ismét növekedni kezdett az új diagnosztizált betegek száma. Kínában már nem terjed a vírus, azt most a külföldiek hozzák be. Peking ezért lezárta a határokat. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.

General view of an empty street amid the ongoing coronavirus COVID-19 pandemic in Ancona, Italy, 26 March 2020. Italy is under lockdown in an attempt to stop the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus causing the Covid-19 disease. EPA/STEFANO SACCHETTONI
Kihalt utca az olaszországi Anconában 2020. március 26-án. EPA/STEFANO SACCHETTONI

Négy nap csökkenés után ismét jelentősen növekszik a napi új fertőzöttek száma Olaszországban: tegnap 4492 új beteget regisztráltak az ANSA hírügynökség szerint.

Több mint 80 ezer fertőzött

Hirdetés

Összehasonlításul: szerdán 3491, kedden 3612, hétfőn 3780, vasárnap pedig 3957 új esetet jelentettek. A diagnosztizált fertőzöttek száma tegnap estére összességében meghaladta a 80 ezret – ebben benne vannak az elhunytak és a felgyógyultak is.

A fertőzéssel összefüggésben tegnap 662-en vesztették életüket – szerdán 683, kedden 743, hétfőn 601, vasárnap 651 volt ez a szám. A halálos áldozatok száma így összesen 8100 fölé nőtt. Ezzel Olaszország világelső.

Tetőzött a járvány?

Szakértők nem zárták ki, hogy elérkezett a "tetőzés", amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezekben a napokban várt.

A WHO főigazgató-helyettese, Ranieri Guerra szerint a számok alakulásától függetlenül, az olaszoknak továbbra is szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket, írja az MTI. 

Sok a látens beteg, sok az idős

A Corriere della Sera vizsgálatában arra jutott, hogy a magas olasz halálozási ráta a következő faktorokra vezethető vissza:

a fertőzöttek alulbecsült száma, a több mint egyharmadában 65 év feletti lakosság és a magas várható élettartam, a Pó-alföld szennyezettsége, valamint az intenzívebb társadalmi élet.

Az olasz napilap szerint a legfőbb ok, hogy a fertőzöttek valós száma az ismertnél sokkal magasabb. Minden igazolt beteg mellett ugyanis legalább további 5-10 nem diagnosztizált fertőzött van.

Az olasz statisztikai hivatal március 12-i számításai szerint az akkori több mint 12 ezer regisztrált beteg mellett további több mint 105 ezer, nem nyilvántartott, tünetmentes vagy nagyon enyhe tünettel rendelkező fertőzött volt. Ekkora létszámmal számolva a halálozási ráta is alacsonyabb lenne, és megközelítené a kínait.

A lap emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy magas a 65 év felettiek aránya.

A fertőzésben elhunyt olaszok átlagéletkora 80 év körül mozog, és több mint 48 százalékukat legalább három más betegség miatt is kezelték.

57 ezer fertőzött Spanyolországban

Ami a többi országot illeti, a haláleseteket tekintve Olaszország után már Spanyolország következik, ahol több mint 4300-an vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben. A fertőzöttek száma meghaladja az 57 ezret.

Az egészségügyi és szociális intézményekben továbbra is gondot jelent a védőfelszerelések nagy mennyiségű utánpótlása, Madrid ezért a NATO segítségét kérte.

Németországban mintegy 44 ezer fertőzött mellett 267 a halálos áldozatok száma, több mint 5600-an meggyógyultak.

Franciaországban csaknem 30 ezer a fertőzöttek száma, 1698-an vesztették életüket és csaknem 5 ezren távozhattak egészségesen a kórházból. A kedd reggel életbe léptetett egészségügyi szükségállapot két hónapig lesz érvényben.

Az Egyesült Királyságban 580-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig csaknem 12 ezerre. A betegségből eddig 150-en gyógyultak fel.

Csúcstartó lett az USA

Az Egyesült Államokban mintegy 86 ezer fertőzöttet, 1296 halottat és 753 gyógyult beteget tartanak nyilván. Ezzel már itt van a legtöbb fertőzött a világon.

Ugyanakkor a héten egy televíziós beszélgetésben Donald Trump amerikai elnök a szigorítások enyhítését, valamint a munkába visszatérést szorgalmazta, és közölte: tervei szerint az Egyesült Államokban már április közepén ismét a régi kerékvágásban zajlik majd az élet.

Peking lezárja a határokat

Kínában, ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 782 esetet tartottak nyilván, 3291-en haltak meg és mintegy 74 ezren gyógyultak meg. Csütörtök reggel óta haláleset nem történt. Péntekre virradóra a kínai hatóságok 55 új fertőzöttet regisztráltak, közülük azonban 54-en külföldről érkeztek.

Peking csütörtökön bejelentette, átmenetileg lezárja határait a külföldről érkezők előtt. A rendelkezés nem vonatkozik a diplomáciai testületekre, más, "szükséges gazdasági, kereskedelmi, tudományos vagy technológiai tevékenység céljából" Kínába utazni kívánó külföldiek vízumot kérhetnek.

Iránban a fertőzöttek száma meghaladta a 29 ezret, a halottak száma pedig 2234. Kianus Dzsahánpúr iráni egészségügyi minisztériumi szóvivő szerdán arra figyelmeztetett, hogy a tesztelések felgyorsításával a regisztrált fertőzöttek száma tovább nő majd.

Félmillió regisztrált fertőzött

Összességében eddig több mint 530 ezer fertőzöttet regisztráltak világszerte. Mintegy 24 ezren vesztették életüket, és 122 ezren gyógyultak meg.

A vírusfertőzést 176 országban mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Az AFP francia hírügynökség számítása szerint a világ 70 országában vagy régiójában már több mint 3 milliárd embert szólítottak fel otthonmaradásra.

Orbán Viktor kormányfő ma reggel jelentette be, hogy szombattól kijárási korlátozás lép életbe Magyarországon.

Nem okozunk-e még a vírusnál is nagyobb kárt azzal, hogy bezárjuk-e fél világot? Meddig tartható a jelenlegi válságkezelési módszer, és lehet-e reális alternatívája? És merünk-e erről szabadon gondolkodni? Videókommentárunkat itt tekinthetik meg:

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?