Hirdetés

Putyinnal összhangban Orbán is fúrta Ukrajnát Trumpnál

2019. október 22., 11:40

Orbán Viktor is befolyásolta az amerikai elnököt Ukrajna ellen – miután a Fehér Ház vezető emberei sikertelenül próbálták megakadályozni, hogy ott fogadják – írja a New York Times.

Orban-Trump
Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Az ügyre az Ukrajnáért felelős külügyminisztériumi helyettes államtitkár, George Kent múlt heti törvényhozási meghallgatásán derült fény. Azt vizsgálják, hogyan próbált Trump ukrán támogatást szerezni, fő választási ellenfele, Joe Biden volt alelnök lejáratasához – kiváltva ezzel az amerikai elnök leváltását célzó eljárást.

A The New York Times forrásai szerint Orbán igen negatív képet festett az elnöknek Ukrajnáról, azt „fél-fasiszta” országként jellemezte, megerősítve ugyanazokat a nézeteket, amelyeket Trump már korábban, ismételten hallott Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, (legutóbb május 3-i telefonbeszélgetésükben), valamint személyes ügyvédjétől, Rudolph Giulianitól. Röviddel az Orbánnal való találkozó után Trump találkozott a Volodimir Zelenszkij új ukrán államfő beiktatásáról visszatért vezető diplomatáival, akik biztosították: Zelenszkij reformer, megérdemli az amerikai támogatást. Az elnök azonban nagyon is kételkedett ebben, mondván, hogy az ukránok „szörnyű népség”, le akarták őt nyomni a 2016-os választási kampányban.

Hirdetés

Orbán is az Ukrajna-ellenes kórusban

Az, hogy Putyin, aki mindig is kétségbe vonta Ukrajna jogát az önállósághoz, elfoglalta a Krímet és szítja a kelet-ukrajnai polgárháborút, negatívan akarja befolyásolni Trumpot, nem meglepetés. Az viszont, hogy megengedték Orbán csatlakozását az Ukrajna-elleni kórushoz, harcot váltott ki az elnök legszorosabb munkatársai között. John Bolton, Trump (akkori) nemzetbiztonsági tanácsadója és Fiona Hill, a Nemzetbiztonsági Tanács illetékes főigazgatója ellenezték Orbán meghívását, mondván: a tekintélyuralmat gyakorló politikus, akit sok európai társa kiközösít, nem érdemli meg, hogy fogadják a Fehér Házban.

Orbán Mick Mulvaneynek, az elnöki apparátus megbízott vezetőjének köszönheti a meghívást. Az utóbbi képviselő korából, a katolikus törvényhozók nemzetközi hálózatából ismeri a magyar kormányfőt, akit nagyra becsül a közel-keleti keresztények megvédéséért. Hasonlóan küzdött, a Külügyminisztériumot megkerülve Orbán fogadásáért az „ékszer-mágnás” David Cornstein, budapesti amerikai nagykövet, Trump régi barátja.

Az egy órás négyszemközti megbeszélésről nem készült feljegyzés. Meg nem nevezett kormánytisztviselő szerint „világos, hogy az Orbánnal való találkozó megszilárdította Trump negatív véleményét Kijevről, Zelenszkijről.” A fejlemények arra mutatnak: eltűnt, vagy csökken azoknak a befolyása, akik próbálták fékezni Putyin és más tekintélyuralkodók befolyását Trumpra.

(The New York Times)

Frissítés:

A cikkre a Külgazdasági es Külügyminisztérium november 8-án egy reakciót küldött szerkesztőségünknek, amelyet szó szerint idézünk:

"Ahogy már korábban is közöltük, ez egy fake news.

Megtisztelő, hogy ekkora jelentőséget tulajdonítanak a magyar miniszterelnök véleményének, ám Orbán Viktor ilyen megbeszélést nem folytatott az amerikai elnökkel."

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?