Hirdetés

Orbán Viktor elárulta: mérlegelik a kijárási tilalmat

Székely Sarolta, 2020. március 23., 15:42

Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén válaszolt a frakciók felszólalásaira, melyben kitért a védőfelszerelésekre, a hatósági árakra és a kijárási tilalomra is. 

Illusztráció. (Fotó: MTI)
Illusztráció. (Fotó: MTI)

A miniszterelnök a Jobbik felvetésére válaszolva elmondta: mérlegelik a kijárási tilalom kérdését, elsősorban azt, hogy melyik fajtának lenne értelme, gondolkoznak azon is, hogy kitől kit kell elszigetelni. Ismert, hogy a koronavírus a legyengült immunrendszerű személyekre és a 65 évnél idősebbekre a legveszélyesebb.

"Mindenkit el akarunk szigetelni, vagy csak a fenyegetett csoportokat? Egész napra, vagy csak egy bizonyos időre?" - kérdezte Orbán Viktor.

Hirdetés

Hozzátette: figyelik a külföldi megoldásokat is, elsősorban az osztrák intézkedéseket.

3 dolgon múlik, ki kap védőfelszerelést

A sajtóban és a közösségi médiában is gyakran jelenik meg beszámoló arról, hogy az egészségügyi dolgozók közül nem mindenkinek van megfelelő védőfelszerelése. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elárulta: minden reggel 3 tényező figyelembe vételével születik döntés arról, ki kap védőfelszerelést:

  1. Hány beteg van jelenleg?
  2. Hogyan alakul a várható betegek száma?
  3. Hány egészségügyi dolgozó van?

A miniszterelnök szerint ez az egész nem más, mint egy folyamatos katonai művelet, egy készletgazdálkodás, és létezik egy bizonyos sorrend:

  • előbb az intenzív osztályon koronavírusos beteget ápoló dolgozók kapnak,
  • aztán a koronagyanús esetekkel foglalkozók,
  • majd a nem koronás beteget ápoló intenzíven dolgozók,
  • aztán a kórház többi dolgozói,
  • majd rendőrök, katonák és a közigazgatás dolgozói.

"Kínában az egészségügyi dolgozók 4 százaléka fertőződött meg, Olaszországban a 10 százalékuk - jegyezte meg Orbán. Folyamatosan figyelni kell, hogy a betegek várható számához hány orvos kell, figyeljük, kiket kell frontra küldeni, kiket háttérbe vonni" - fejtegette a kormányfő.

"Katonai mozgósítási terv szerint zajlanak a dolgok."

Nincs értelme a hatósági árnak

A parlament a hatósági ár bevezetése is téma lett, és mint Orbán elmondta: ezt a lehetőséget is vizsgálták, főleg a védőfelszerelések esetében. A jelenlegi körülmények között azonban nem vezetne eredményre egy ilyen lépés.

Mint Orbán felvázolta: maszkokat jelenleg csak az állam cégek gyártanak, ezek meg kellenek az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozóknak, piaci forgalomba nem kerül. Magáncég sem gyárt ilyet a piacra - ha lenne, már állami kézben lenne - fűzte hozzá a kormányfő.

Így, ami maszk a piacon elérhető, az mind külföldről érkezik, a beszerzési árakra - mely meghatározza  a piaci árat - az államnak nincs ráhatása. Tehát ha a termékekre hatósági árat vezetnének be, annak kétféle kimenetele lenne. A patikusok vagy elkezdenék magas áron feketén árulni azokat, vagy egész egyszerűen nem is árulnák, mert a hatósági ár miatt nem tudnák annyiért eladni, amennyiért beszerezték azokat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?

A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?